Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 7. novembra 2016
Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept)
Foto: monty469

Tento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil. Tak ho pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti tým Zobraziť celý popisTento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil. Tak ho pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti tým čo pečiem bežne je ešte mäkší, pre nás fantastický :)

50 minút
na 250-200 °C

Suroviny

2 PL
150 g
190 ml vlažná
Cesto:
330 g
100 g
250 g
2 ČL
130 g
2 ks
240 ml 1,5 %
1 PL mleté
0,5 PL
12 g




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si z ražného kvásku, celozrnnej ražnej múky a vlažnej vody pripravíme rozkvas. Necháme ho zakrytý sáčkom do rána na linke. Ráno toho máme plnú fľašu :-)

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    250 g kvásku si dáme do misy a zbytok odložíme do chladničky. Pridáme múku.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej k tomu dáme rascu, kefír, premiešame varechou a necháme postáť 30 min nech prebehne autolýza.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si osmažíme cibuľku na masti a pridáme k tomu aj mleté škvarky a necháme vychladnúť.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po tých 30 min pridáme do cesta smaženú cibuľku, tekvicové pyré, soľ a dôkladne v mise premiešame. Vznikne také lepivejšie cesto. Pracovnú dosku si pomúčime cca 2 PL hladkej múky, pomocou stierky cesto vyklopíme na dosku a postupne zapracujeme doň múku. Cesto skladáme ako obálku, múka sa postupne zapracováva a vznikne nám pekný bochník. Pozor cesto nesmie byť veľmi tuhé. Misu si vytrieme olejom a bochník uložíme do misy a zabalíme do mikroténovej tašky.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30 min kysnutia cesto poprekladáme, opäť ako keby sme skladali obálku. Ruky si trochu potrieme olejom, aby sa nám nelepilo. Zopakujeme to aj po ďalších 30 min a necháme kysnúť ešte 1 hod. Čiže spolu sú to 2 hod.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po tých 2 hod si pracovnú dosku potrieme olejom a cesto z misy pomocou stierky dáme na dosku. Cesto roztiahneme na obdĺžnik a preložíme ako na štrúdľu. To zopakujeme 2 krát. Ak by cesto trochu lepilo, ruky si potrieme olejom.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ošatku si pomúčime, cesto pekne stočíme a šup s ním do ošatky. Opäť dáme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť cca 2 hod. Tak to bolo v mojom prípade, ale treba sa riadiť palcovým testom. Záleží od teploty v miestnosti a aj od kvásku :-)

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru si rozpálime na 250 °C, aspoň 30 min pred pečením, hneď na začiatku vložíme do nej plech na rošt a aj na spodok rúry. Ja mám pizza kameň, tak som použila ten. Je lepší ako plech. Na rozpálený kameň (či plech) opatrne vyklopíme cesto z ošatky, narežeme aby nepopraskal ( hoc občas praskne aj tak, ale to je najchutnejšie:-) a dáme do rúry. Na spodný plech nalejeme 200 ml horúcej vody, hneď rúru zavrieme a pečieme na 250 °C 15 min. Potom spodný plech treba vybrať, teplotu znížiť na 200 °C a pečieme ešte cca 35 min. Každý nech sa riadi svojou rúrou.

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chlebík po upečení má znieť na poklop duto. Necháme ho vychladnúť na mriežke a môžeme si vychutnávať fantastickú chuť. Striedka je ako páperie a kôrka chrumkavá. Odkedy som tomu prepadla, rodinka už iný ako kváskový chlebík nechce. Siisa a Havino to je vďaka vám :-) Je to super

    Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
krásny chlebík a cibuľka v ňom urobí skvelú chuť, ja robievam cibuľové bagety
haji
Nádhera sama, o chuti nepochybuji! Jsi kvásková šikulka, milá @Monty469 tvůj kváskový chlieb s tekvicou a cibulkou nemá chybu, včetně postupu!
ancicka
Paráda,neviem prečo,ale mne kvaskový nechce tak dobré kysnuť.,už som aj savzdala kvaskového chleba,ale Tvoj si pre prípad uložím.
monty469
@Luss44 (7.11.2016 12:25)

Dakujem ;-) Mam na plane vyskusat aj bagety. Mas pravdu ta cibulka tam da vybornu chut
monty469
@Haji (7.11.2016 13:44)

Dakujem moja mila @Haji . Ja som tomu kvaskovaniu uplne prepadla. Uz ani iny chlebik nechceme
monty469
@Ancicka (7.11.2016 14:19)

Dakujem ti velmi pekne. Nevzdavaj to, ono sa to podda. Mozno treba omladit kvasok. Je taka skupina na fb pecempecen a oni tam ochotne poradia ak je nejaky problem pri peceni. A aj tu na vareche su skusene kvaskarky, ktore ochotne poradia. Ved aj ja pod ich vedenim som sa do toho pustila a je to stale lepsie. Napr. @Havino alebo @Siisa to su moje konzultantky :-)
monty469
@Patroveckypitrs (7.11.2016 17:12)

Dakujem ti velmi pekne. Po bochniku sa len tak zaprasilo. Este dobre, ze som ho vcera vecer fotila, lebo dnes uz nie je co fotit ;-)
luclup
Najlepsi chlebik na svete ! Lahodna chut osmazenej cibule, chrumkava korka, makkucka striedka ... odporucam ho vyskusat, naozaj stoji za to <3
ywett
Chlebík sa ti krásne vydaril, potešil by ma aj ako darček, voňavý a domáci ;-)
alex37
ukážkový chlebík teda, klobúk dolu :-)
afataga
vyzera uzasne, vcera som si ho akosi nevsimla, kedze tu bolo tak veselo :-), len ma miatne to tekvicove pyre, to je tam naco dobre?
monty469
@Afataga (8.11.2016 11:56)

Dakujem ti velmi pekne:-) Podla mna to pyre sposobi, ze chlebik je mäkkucky a taky vlacny. Nieco ako ked sa do cesta prida zemiak. A to pyre zaroven aj striedku zafarbi ;-)
monty469
@Afataga (8.11.2016 11:56)

Dokonca som na jednej stranke nasla aj chilli chlebik. Moze to byt zaujimave upiect taky čípoš bochnik. Mozno pride rad aj nan:-)
nyja
@Monty469 , upiekla si nádherný peceň, tlieskam Ti ! Chrumkavá kôrka a jemná striedka u tohto chlebíka je naozaj lákadlom. Chlebík takejto kvality sa bežne v obchodoch nedá kúpiť.
Ja mám tiež na pečenie pizza kameň, ibaže je dosť malý s priemerom asi 30 cm a chlieb šiškovitého tvaru z neho pretŕča a ohne sa. Preto som si zaobstarala 2 kamenné dlaždice, ktoré sú odrezané na rozmery roštu. Chcem sa ťa spýtať, kde si ty kúpila taký velikánsky pizza kameň?
Inak výborne sa vraj pečie na žule, dosť sa o tom diskutovalo na Pecni... ale u nás je to evidentný problém. (Zháňala som a mohla by som ju mať za 60 - 90 € ,,, čo je teda privysoká suma oproti 300 -500 czk, ako tam písali kočky z Pecňa. )
@Monty469 , tvoj recept vyskúšam čo najskôr. Ja som naposledy piekla s paraorechmi (pomleté) a bol super. Tie prídavky vedia chlebík pekne ozvlástniť. Preto som zvedavá, aký šmak bude mať od tej tekvice :-) Pekný deň Ti želám, @Monty469 ! ahoj ;-)

monty469
@Nyja (8.11.2016 13:06)

Poslala som ti link :-) Moj kamen ma priemer 33 cm a v pohode mi staci. Aj ovalny chlebik z 1kg osatky sa nan pekne vojde a neprevisa. Raz sa mi stalo ze trosku bol cez, ale to sa mi zacal po preklopeni z osatky rozsirovat na vsetky strany no nakoniec to aj vdaka kamenu chlebik ustal a dvihol sa :-) To bol teda adrenalin. Ale tie co pecu kvaskove chleby to zazivaju casto ;-) Ja sa snazim aj trochu experimentovat raz pridam to raz ono. Obcas zamiesim s pivom inokedy s kefirom ci acidkom. Chcem skusit pridat aj nejake bylinky, chilli, slaninku....Uvidim ako to pojde. Vela sa dozviem aj na pecempecen ved kvoli tomu som sa zaregistrovala na fb,co som donedavna odmietala. Ale aj ohladne pecenia sa tam vela dozviem. Dakujem ti velmi pekne a ak chlebik upecies daj vediet ako chutil. U nas sa po nom doslova zaprasilo :-))
chica114
Nooo tak Luclup má pravdu tento chlebík určite chutí skvelo! Polovičku by som rada okoštovala ak ešte je :-). 5*
jack
Paráda.Veľmi sa mi páči.Uložím si ho a určite niekedy naň príde rad.♡♡♡♡♡.
zuzuliyk
Mňam, mňam vyzerá skvelo ten chlebík:-) V lete sme kúpili zelené vajíčko (gril) a bolo nám povedané že v ňom upečieme aj chlieb, tak som zvedavá, tento recept zaručene vyskúšam, hádam vydržím do jari alebo ešte možno aj teraz keď niekedy bude krajšie počasie:-)
monty469
@Zuzuliyk (8.11.2016 19:51)

Dakujem ti velmi pekne ;-) Naco cakat do jari, treba to vyskusat este teraz ;-))
havino
@monty som už tu, ďakujem za spomenutie, som rada, že si si chytila každej rady a výsledok je viditeľný, chlebík máš pekný, ako sa patrí a ty máš hlavne radosť a si spokojná, celá rodinka, že tvoja snaha nevychádza nazmar. Kefíru nemusíš toľko kombinovať zároveň s tekvicovým pyré, ale skúšaj, ja som len a len ,,ZA". Opýtam sa ťa, čo si urobila s tým ostatným už rozkvaseným kváskom? Do cesta si dala 250 g, ale rozkvasovala si 340 g, ak nie viac, neviem koľko u teba sú 2 PL lyžice kvásku. Odporúčam Ti, odkladaj si do chladničky len do 50 g, aj kľudne len 30 g, naozaj viac nie, lebo kvások ak denne nepečieš, alebo obdeň, dávaš ho do chladničky hladný a on rád a veľmi rýchlo vyhladovie a zostárne a budeš mať po radosti. Píšem to z vlastnej skúsenosti a nechcem to už zažiť, aj tu mám diskusiu na vareche o tom. a ak aj pečieš denne, obdeň si teraz povieš, tak aj práve preto, odlož si len do 50 g do chladničky a uvidíš čo sa bude diať s tvojími chlebíkmi, aké dierky budú a kvások sa bude krmiť, ako blázon, už aj po 6 tich až 8 hod budeš môcť robiť cesto. Inak recept bez chyby, ja sa opakujem, ale nie suroviny na kváskový recept sú podstatné, pomer je dôležitý, ale hlavne technika pri príprave. To znamená správny pomer surovín, prepracovanie cesta a hlavne, hlavne!!!! stáčanie, zmotanie cesta do ošatky. Prikladám dôkaz moje fotky, že som skúšala úplne riedke cesto, až sa mi rozlievalo v mise počas miešania a po dôslednom prekladaní v mise a následne stočení do ošatky, výsledok je viditeľný. priložím aj link pre ostatných, že dierky v chlebe robí hydratácia a manipulácia s cestom pri stáčaní do ošatky. PS: ja idem ešte teraz stáčať cesto do ošatiek a do chladničky kysnúť. Som naozaj rada, že sa Ti darí, že moje písmenka nie sú len písané do vetra. Hoc kedy sa ozvi a pochváľ, ja sa naozaj úprimne teším. nech sa Ti darí.









havino
pre @Nyja , ak prečítaš, ja na tento kameň nedám dopustiť, ja mám aj žulu, iste poznáš podľa Martina Kubíka z pecňa, aj som ho s ním konzultovala, nestál ma veľa u kamenára, cez euro, ale nemala som nikdy takéto chlebíky na žule, ako po zakúpení tohto pizza kameňa. Žula šírka 1 cm, sa mi dlho nahrievala, tento pizza je tenučký a stačí o polovicu menej nahrievať a splní tú istú funkciu, ak nie lepšiu. Čo je pravda, ak máš oválnu ošatku 33 cm, na 1,5 kg chlebík, tak je pizza kameň krátky. Ja už v tej podlhovastej na 1,5 kg nepečiem, mám takéto dve menšie, užšie, kde vopchám cesto cca 1,5 kg, ale dám ich na poly a ešte si krátim utierkami, aby vošli na dosku a hlavne, aby mali výšku a som aj s výškou chlebíkov spokojná. Z okrúhlej ošatky 1,5 kg chlebík vojde v pohode, vidíš na fotke tiež. A ono, ešte záleží aj na tvaru ošatky, aj o tom som sa na pečempeceň dočítala a sama aj presvedčila.


haji
Milá @Havino díky převeliké za všechny rady a pomoc, podporu a krásné, zapálené srdíčko! Chlebíky máš výstavní, očkové a ruky - zlaté!
monty469
@Havino (9.11.2016 22:09)

Dakujem ti velmi pekne :-) U mna su 2pl cca 60- 70g. Zvyknem mat potom aj viac odlozene lebo z rozkvasu dam naspat do flase 2pl. Niekedy v nej este mam z minula inokedy nie. Je pravda ze mam to v 2 flasiach a pri peceni raz pouzijem kvasok z jednej a raz z druhej. Bojim sa aby sa z niektorym nieco nestalo tak preto. Alebo keby som potrebovala viac rozkvasu napr. na 2 chleby tak som spokojnejsia ze mam toho viac. Ale asi je to somarina mat toho tolko :-( Peciem ob den cez vikend aj dva a minuly vikend 3 chlebiky. Cize aj pri takom peceni mi staci nechavat si len tych 50g? Co ty na to ? Vies ja som taka, ze radsej mat toho viac :-))) Ale dam na teba a skusim nechavat toho menej. A ten pizza kamen je super. Je poznat rozdiel pecenia na plechu a na kameni
haji
@Monty469 (10.11.2016 05:47)
Montíčku, nevěřím, že nejsme rodina, mám stejný syndrom! Krásný den přeji všem!!
monty469
@ Haji (10.11.2016 07:47)

Mila @ Haji ved mi sme spriaznene duse predsa :-) A ver ci nie v mnohom podobne ;-)
1x haji
sracz
Raz nepochopím, ako mohol tento Tvoj "megahvoezdičkový" skvost, milá @monty469 ujsť mojej pozornosti. To asi od hanby, že neviem urobiť ten prepotrebný kvások. Aľe kedz še ja raz urvem a pridzem na ten figeľ, ta to potom budzece šicke kukac jak bujak alebo kornaz na miškara!
monty469
Mili @Sracz , ta neznam či ši šľepy abo co, aľe radujem še, že ši še pristavel i tu. Kvasok by ši zvladul jak nič, šicke zname že neši žadny baľogar. Trimem ci šicke paľci, naj ce ošvici a naj upečeš i ty taky fajny chľib ! Keby či byval bľižej, ta ci pošľem zo svojeho kvasku, bo i mňe tak poslala @Siisa , a pač tu. I dneška mam zamišeno, aľe už ce vecej ňedražďim. I moj muž jak okoštoval ta povedzel, že už vecej chľib kupovac nebudzeme. Maj šumny dzeň :-)
janger
@milamonty , no ten je ale nadherny! A citam nadalej vsetky rady, aj od @havino a ucim sa. Ja, ale tak, ako aj ty spominas, odkladam toho kvasku co najviac. Som taky hrabos ;-), bojim sa, ze budem mat malo. Asi spravim tak, ze si rozdelim do viacerych poharov. Pre istotu....ak by sa jednemu nieco stalo.
jack
Minule som ho robila presne podľa teba,ale dnes som cibuľu a škvarky zamenila za sušené paradajky a sušenú bazalku.Čerstvú som po ruke nemala.A namiesto kefíru išla šľahačková smotana.No,jedným slovom,úžasné.Kôrka mäkkučká a striedka ako vatička.Teším sa.


monty469
@Jack (6.5.2017 17:16)

No moja zlata
tvoje pecenie sa mi rata
Chlebik skvely mas
doma radost rozdavas.
Paradajky, bazalka
skvele!
Ved nemusi byt len skvarky a cibulka.
No uz radsej koncim s tym,
lebo na rymovanie uz nestacim :-)
Chlebik vyzera super. Si sikovna, po kom asi ? :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia