Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový chlieb fotorecept

monikamartin - bez fotkymonikamartin, 7. apríla 2023

Recept na tento chlebík som našla tu na Vareche pod názvom pšeničný chlieb z kvásku lievito madre. Postupne som si ho prispôsobila.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/psenicny-chlieb-z-kvasku-lievito-madre-fotorecept/77002-recept.html

240 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

410 g
150 g
350 g
200 g
80 g
2 ČL
1 ČL
Na vysypanie ošatky:




Postup

  1. 1

    Do misky odvážime vodu, v ktorej metličkou rozmiešame natrhaný kvások a prisypreme preosiatu múku.

  2. 2

    Zmiešame (používam robot s hákom na miesenie) tak, aby nezostala suchá múka. Necháme 30 - 60 minút postáť.

  3. 3

    Primiesime soľ, slad poprípade aj prilejeme troška vody alebo olivového oleja, aby sa soľ lepšie zapracovala do cesta. Počas miesenia môžeme pridať rascu, rôzne semienka, záparu z ovsených vločiek alebo nastrúhaný uvarený zemiak. Takto si môžeme vytvárať rôzne obmeny.

  4. 4

    Vymiesené cesto poprekladáme 3x po 40 minútach (dokopy 2hodiny, ale môže byť aj dlhšie alebo aspoň dva krát ak zabudneme). Prekladáme viď foto a cesto vložíme naspäť do misky.

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách vyzerá asi takto, cesto je vláčne, má bublinky.

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chlieb stočíme do ošatky vysypanej škrobom. Tam ho treba nechať minimálne 2 hodiny pri izbovej teplote. Podľa mojich skúseností len málokedy je dostatočne nakvasené, preto ho nechám ešte pár hodín v chlade odpočívať, ale kľudne aj celú noc.

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je chlebík pripravený, predohrejeme rúru aj s pekáčom na 250 °C. (1. a 2. foto je po dvoch hodinách na linke, 3. foto je po ďalších 11 hodinách v chlade)

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je rúra vyhriata, vyklopíme chlebík z ošatky na papier alebo fóliu na pečenie. Chlieb narežeme (najlepšie žiletkou), aby sa pekne otvoril a na papieri na pečenie ho prenesieme do horúceho pekáča, priklopíme.

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zakrytý sa pečie 20 minút, potom teplotu znížime na 200 °C a odokrytý ešte 10 minút dopekáme.

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po vybratí z rúry necháme chlieb na mriežke vychladnúť. Dobrú chuť!

    Kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia