Kváskový chlieb

Kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: monikamartin

Recept na tento chlebík som našla tu na Vareche pod názvom pšeničný chlieb z kvásku lievito madre. Postupne som si ho prispôsobila.

240 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky odvážime vodu, v ktorej metličkou rozmiešame natrhaný kvások a prisypreme preosiatu múku.
  2. Zmiešame (používam robot s hákom na miesenie) tak, aby nezostala suchá múka. Necháme 30 - 60 minút postáť.
  3. Primiesime soľ, slad poprípade aj prilejeme troška vody alebo olivového oleja, aby sa soľ lepšie zapracovala do cesta. Počas miesenia môžeme pridať rascu, rôzne semienka, záparu z ovsených vločiek alebo nastrúhaný uvarený zemiak. Takto si môžeme vytvárať rôzne obmeny.
  4. Vymiesené cesto poprekladáme 3x po 40 minútach (dokopy 2hodiny, ale môže byť aj dlhšie alebo aspoň dva krát ak zabudneme). Prekladáme viď foto a cesto vložíme naspäť do misky.
  5. Po dvoch hodinách vyzerá asi takto, cesto je vláčne, má bublinky.
  6. Chlieb stočíme do ošatky vysypanej škrobom. Tam ho treba nechať minimálne 2 hodiny pri izbovej teplote. Podľa mojich skúseností len málokedy je dostatočne nakvasené, preto ho nechám ešte pár hodín v chlade odpočívať, ale kľudne aj celú noc.
  7. Keď je chlebík pripravený, predohrejeme rúru aj s pekáčom na 250 °C. (1. a 2. foto je po dvoch hodinách na linke, 3. foto je po ďalších 11 hodinách v chlade)
  8. Keď je rúra vyhriata, vyklopíme chlebík z ošatky na papier alebo fóliu na pečenie. Chlieb narežeme (najlepšie žiletkou), aby sa pekne otvoril a na papieri na pečenie ho prenesieme do horúceho pekáča, priklopíme.
  9. Zakrytý sa pečie 20 minút, potom teplotu znížime na 200 °C a odokrytý ešte 10 minút dopekáme.
  10. Po vybratí z rúry necháme chlieb na mriežke vychladnúť. Dobrú chuť!