Kváskový chlieb
Kváskový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: monikamartin
Recept na tento chlebík som našla tu na Vareche pod názvom pšeničný chlieb z kvásku lievito madre. Postupne som si ho prispôsobila.
240 minút príprava |
30 minút na 250 °C |
Postup
- Do misky odvážime vodu, v ktorej metličkou rozmiešame natrhaný kvások a prisypreme preosiatu múku.
- Zmiešame (používam robot s hákom na miesenie) tak, aby nezostala suchá múka. Necháme 30 - 60 minút postáť.
- Primiesime soľ, slad poprípade aj prilejeme troška vody alebo olivového oleja, aby sa soľ lepšie zapracovala do cesta. Počas miesenia môžeme pridať rascu, rôzne semienka, záparu z ovsených vločiek alebo nastrúhaný uvarený zemiak. Takto si môžeme vytvárať rôzne obmeny.
- Vymiesené cesto poprekladáme 3x po 40 minútach (dokopy 2hodiny, ale môže byť aj dlhšie alebo aspoň dva krát ak zabudneme). Prekladáme viď foto a cesto vložíme naspäť do misky.
- Po dvoch hodinách vyzerá asi takto, cesto je vláčne, má bublinky.
- Chlieb stočíme do ošatky vysypanej škrobom. Tam ho treba nechať minimálne 2 hodiny pri izbovej teplote. Podľa mojich skúseností len málokedy je dostatočne nakvasené, preto ho nechám ešte pár hodín v chlade odpočívať, ale kľudne aj celú noc.
- Keď je chlebík pripravený, predohrejeme rúru aj s pekáčom na 250 °C. (1. a 2. foto je po dvoch hodinách na linke, 3. foto je po ďalších 11 hodinách v chlade)
- Keď je rúra vyhriata, vyklopíme chlebík z ošatky na papier alebo fóliu na pečenie. Chlieb narežeme (najlepšie žiletkou), aby sa pekne otvoril a na papieri na pečenie ho prenesieme do horúceho pekáča, priklopíme.
- Zakrytý sa pečie 20 minút, potom teplotu znížime na 200 °C a odokrytý ešte 10 minút dopekáme.
- Po vybratí z rúry necháme chlieb na mriežke vychladnúť. Dobrú chuť!