Foto: siisa
U nás doma veľmi obľúbená príloha hlavne ku kačacine. Na prípravu využijete zvyšný kvások z chladničky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú postrúhame na jemnom strúhadle, alebo pretlačíme. Pridáme 1 polievkovú lyžicu kvásku z chladničky a múku, ja som použila špaldovú hladkú. Osolíme. Zamiesime cesto. Ak sa lepí, pridáme múku, až kým nevznikne nelepivé cesto. Cesto necháme na tanieri prikryté fóliou podpočívať asi pol hodinu. Potom ho na doske ešte prepracujeme. Zoberie nám ešte trochu múky. Rozdelíme ho na bochníky o váhe približne 100 g.
- 2
Každý bochník opäť prepracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme.
- 3
Na suchej rozpálenej panvici opečieme z oboch strán. Dáme na tanier a potierame masťou, alebo maslom... použijeme to čo nám chutí lepšie. Podávame s pečenou kačkou. Dobrú chuť !
- 2
@Mraveci , ďakujem, lokše mám rada či kváskové či bez kvásku, ale s kvások im dá chuť. Len to, že ich veľa nezješ.
@Cesminaz , ďakujem, zajtra pečiem kačku, dnes som si urobila kapustu. Lokše som musela dnes robiť z dvojitej dávky.
@Olinecka , ďakujem za milý komentár. Robila som aj zo špaldovej aj z pšeničnej múky, oboje chutili.
@Atafaga , :-) :-) , ďakujem :-) no dobre, priznávam, že ten kvások pridávam skoro všade, kde je múka :-)
@Staja , ďakujem, treba skúsiť, veď nemusí každému chutiť, ale za skúšku nič nedáš :)
@Jack , ahoooj, ďakujem, zajtra z toho bude kompletné jedlo :-) a bude aj mastnô za ušami :-) :-D a s kváskom chutia skvele
@Izabella929 , ďakujem, každému to nemusí chutiť, ale ja osobne som sa nestretla s jediným človekom, ktorého keď som ponúkla a skúsil kváskové ( to nemyslím len lokše ), že by mu to nechutilo :-) ja verím, že raz sa na to dáš !
@Majlus , ďakujem, to ma teší, že vyskúšaš :)