Kváskové lokše

siisa - fotkasiisa, 1. decembra 2017
Kváskové lokše
Foto: siisa

U nás doma veľmi obľúbená príloha hlavne ku kačacine. Na prípravu využijete zvyšný kvások z chladničky.

7
porcií
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
500 g varené
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú postrúhame na jemnom strúhadle, alebo pretlačíme. Pridáme 1 polievkovú lyžicu kvásku z chladničky a múku, ja som použila špaldovú hladkú. Osolíme. Zamiesime cesto. Ak sa lepí, pridáme múku, až kým nevznikne nelepivé cesto. Cesto necháme na tanieri prikryté fóliou podpočívať asi pol hodinu. Potom ho na doske ešte prepracujeme. Zoberie nám ešte trochu múky. Rozdelíme ho na bochníky o váhe približne 100 g.

  2. 2

    Každý bochník opäť prepracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme.

    Kváskové lokše - obrázok 2
  3. 3

    Na suchej rozpálenej panvici opečieme z oboch strán. Dáme na tanier a potierame masťou, alebo maslom... použijeme to čo nám chutí lepšie. Podávame s pečenou kačkou. Dobrú chuť !

    Kváskové lokše - obrázok 3

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Lokše, to je příloha, kterou znám jen z obrázků, recptů. A kváskové lokše, to je pro mě úplné neznámo. Jsi šikulka, milá SImonko, díky za další kváskový receptík!
Ahooj Siisa.Pekne a určite dobre si napiekla.Viem si ich predstaviť s dobre upečenou kačicou a červenou kapustou.Hmmm...to by bola hostinka.Mastnô by som mala až za ušami-DDD
@Haji , ďakujem, ale ani netušíš o čo prichádzaš. Lokše sú aj s kyslým mliekom úžasné ! A kváskové ? Čo ti poviem, šup, šup kvások máš, tak dotoho ! :)
@Mraveci , ďakujem, lokše mám rada či kváskové či bez kvásku, ale s kvások im dá chuť. Len to, že ich veľa nezješ.
@Cesminaz , ďakujem, zajtra pečiem kačku, dnes som si urobila kapustu. Lokše som musela dnes robiť z dvojitej dávky.
@Olinecka , ďakujem za milý komentár. Robila som aj zo špaldovej aj z pšeničnej múky, oboje chutili.
@Atafaga , :-) :-) , ďakujem :-) no dobre, priznávam, že ten kvások pridávam skoro všade, kde je múka :-)
@Staja , ďakujem, treba skúsiť, veď nemusí každému chutiť, ale za skúšku nič nedáš :)
@Jack , ahoooj, ďakujem, zajtra z toho bude kompletné jedlo :-) a bude aj mastnô za ušami :-) :-D a s kváskom chutia skvele
len názov vidím a viem, že od teba recept môže byť kváskový, Simonka len mi povedz, čo kvások v nich, zmenil chuť ? kedže nie je rozkvas, tak kvások tam nie je na na nafuknutie, čo ani pri lokšoch nechceme, ale asi iba na chuť ? lokše pečiem na sviatky stále, tak som zvedavá, ale nestíham ich robiť na odskúšanie už, tak preto sa pýtam
@Havino , :-) :-) , áno, presne ako píšeš :-)
@Izabella929 , ďakujem, každému to nemusí chutiť, ale ja osobne som sa nestretla s jediným človekom, ktorého keď som ponúkla a skúsil kváskové ( to nemyslím len lokše ), že by mu to nechutilo :-) ja verím, že raz sa na to dáš !

Pridaj komentár k receptu: