Lokše

Kváskové lokše

Autor receptu: siisa

U nás doma veľmi obľúbená príloha hlavne ku kačacine. Na prípravu využijete zvyšný kvások z chladničky.

7
porcií
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú postrúhame na jemnom strúhadle, alebo pretlačíme. Pridáme 1 polievkovú lyžicu kvásku z chladničky a múku, ja som použila špaldovú hladkú. Osolíme. Zamiesime cesto. Ak sa lepí, pridáme múku, až kým nevznikne nelepivé cesto. Cesto necháme na tanieri prikryté fóliou podpočívať asi pol hodinu. Potom ho na doske ešte prepracujeme. Zoberie nám ešte trochu múky. Rozdelíme ho na bochníky o váhe približne 100 g.
  2. Každý bochník opäť prepracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme.
  3. Na suchej rozpálenej panvici opečieme z oboch strán. Dáme na tanier a potierame masťou, alebo maslom... použijeme to čo nám chutí lepšie. Podávame s pečenou kačkou. Dobrú chuť !