Drobné pečivo
Drobné pečivo

Kváskové kakaové sušienky fotorecept

sdb - fotkasdb, 21. mája 2018
Kváskové kakaové sušienky (fotorecept)
Foto: sdb

Každý rodič časom príde na to, že i keď sa ako snaží, aby dieťa zdravo jedlo, sladkosti sa v nejakej forme skôr alebo neskôr Zobraziť celý popisKaždý rodič časom príde na to, že i keď sa ako snaží, aby dieťa zdravo jedlo, sladkosti sa v nejakej forme skôr alebo neskôr stanú súčasťou jeho života. Vo veľkej väčšine sa však dá ako spotreba, tak i obsah cukru, či iných nevhodných zložiek sladkostí eliminovať prípravou domácich drobností. Viete, čo jete a ak dieťa zapojíte, máte zároveň zmysluplné tvorivé dielne s minimálnym odpadom.

20
porcií
180 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
100 g
240 g
100 g (orechy)
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Recept môže mať niekoľko variácií. Použite sladidlo podľa chuti, cukor či iné sladislo môže ovplyvniť hlavne konzistenciu, takže potom doplňte suché ingrediencie k vlhkým tak, aby vzniklo pevné (tzv. krehké) cesto.

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame roztopené maslo s cukrom. Uľahčuje to prípravu, nakoľko pevné maslo inak treba dlho miesiť a teplom rúk rozpustiť v ceste. Riedku zmes zasypeme múkou, kokosom alebo orechmi, pokojne pridajte i vanilku či škoricu, čo komu chutí alebo má doma. Zasypte kakaom.

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvások som dala až nakoniec, nakoľko bolo maslo ešte teplé, aby kvások "prežil" kým sa maslo ochladí ostatnými surovinami. Cesto rukami vymieste, resp. skôr vytlačte do jednoliatej pevnej hmoty, ktorá bude ale poddajná a stratí pôvodnú sypkosť. Prukryte prosi obschutiu a nechajte dve hodiny odpočivať, aby kvások mohol spracovať múku. Pokiaľ, ako ja, máte ďalších 15 bodov programu, vložte misu na noc do chladničky. Potom však počítajte s tým, že budete potrebovať aspoň hodinku na to, aby cesto "povolilo" a dalo sa vyvaľkať. Prípadne si pripravte vopred kocku, ktorú aj chladenu nožom nakrájate a uložíte na plech tak, je to najjednoduchšia verzia. Pred porcovaním / vykrajovaním si rozohrejte rúru na 170°C.

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhá je, vytvarovať z cesta gulôčky a na plechu ich roztlačiť vydličkou, tak je to pôvodne v recepte, ktorý som našla ako Koka sušienky.

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kto má malé deti s chuťou tvoriť, formičky a pevné nervy, môže vyvaľkať cez fóliu a vytvoriť čokoľvek. Ideálne je použiť vykrajovacie formy s piestom, deťom sa s nimi výborne pracuje, zároveň dotlačením vzoru preformujete cesto z praskliny na vybraný vzor a samozrejme, deti milujú postavičky, vzory a majú svojich obľubených hrdinov či hračky, ktorých tvary určite vyhrajú nad kúpeným venčekom či keksami. Kúpiť sa už dnes dá takmer čokoľvek. :)

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové sušienky rozložíme na plech s miernym odstupom, stačí ak budú od seba oddelené, veľkosť si zachovajú.

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové diela pečieme na papieri cca 12 – 13 min. na 170 °C v rozohriatej rúre. Necháme vychladnúť a zabalíme na nabližšiu cestu, alebo vyložíme deťom. Trvanlivosť keksov neviem odhadnúť, ak ich plánujete odkldať na dlhšie, určite by som ich schovala aspoň do chladničky. Budem testovať na kúskoch, ktoré sa mi podarí schovať :D

    Kváskové kakaové sušienky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lorak40
Vyvaľkať na akú hrúbku?Keď nemám kvások môže byť droždie?
haji
Recept se mi líbí, malý pomocník je super!
malroxa
Robím s kváskom chlieb a mazanec. Keksíky som ešte neskúšala. A čo by sa stalo keby tamten kvások nešiel? Je tam nevyhnutný? Máte šikovného pomocníčka.
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
@Lorak40 vobec nie je nutne ho pridavat, kvasok ma funkciu "ozdravovatela", jeho uloha je podporit a ulahcit travenie a posilnovat imunitu. ;) Pokojne spravte bez kvaska a drozdia.

hrobarka
Vynikajúce keksíky! Objavila som ich na Vareche s takmer trojročným odstupom od uverejnenia, no sú skvelé! Trošku mi pripomínajú chuťou Koka-kekse, - tie staré, dobré, - ale sú oveľa viac krehké a aromatické. Ja som pracovala s ražným kváskom, - a časť kakaa som nahradila Karobom, ktorý dáva nielen výraznú tmavohnedú farbu, ale aj zvláštnu príchuť. Odporúčam vyskúšať. S cestom sa výborne pracuje, - či už vaľkáme a vykrajujeme, alebo robíme guľôčky a formujeme ich vidličkou. Ja som časť vyvaľkala na mandľových lupienkoch, druhú časť na kokosovom cukre a poslednú na škoricovom, takže som mala tri príchute a všetky boli skvelé. Ani po piatich dňoch skladovania v dóze nezmenili svoju jemnosť a krehkosť, - naozaj keksíky srdečne odporúčam na odskúšanie.
1x haji
haji
Velmi pěkně děkuji za recept, milá @sdb ! Sušienky nemají chybu. Přidala jsem do nich perníkové koření. Nadělala jsem si válečky, ty pak nakrájela, trochu upravila tvar, namočila kolečka do třtinového cukru. Pár jich vyšlo bez cukru. Nepekla jsem naposledy, o dalších příchutích pouvažuji. Pravda, nemám je tak vzhledné jako ty, ale jsou výborné! Ještě jednou díky za bezva využití kvásku. Krásné pozdravení, chvíli tě tu není vidět, věřím, že jste všichni v pořádku!