Drobné pečivo

Kváskové kakaové sušienky (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Každý rodič časom príde na to, že i keď sa ako snaží, aby dieťa zdravo jedlo, sladkosti sa v nejakej forme skôr alebo neskôr stanú súčasťou jeho života. Vo veľkej väčšine sa však dá ako spotreba, tak i obsah cukru, či iných nevhodných zložiek sladkostí eliminovať prípravou domácich drobností. Viete, čo jete a ak dieťa zapojíte, máte zároveň zmysluplné tvorivé dielne s minimálnym odpadom.

20
porcií
180 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Recept môže mať niekoľko variácií. Použite sladidlo podľa chuti, cukor či iné sladislo môže ovplyvniť hlavne konzistenciu, takže potom doplňte suché ingrediencie k vlhkým tak, aby vzniklo pevné (tzv. krehké) cesto.
  2. Vymiešame roztopené maslo s cukrom. Uľahčuje to prípravu, nakoľko pevné maslo inak treba dlho miesiť a teplom rúk rozpustiť v ceste. Riedku zmes zasypeme múkou, kokosom alebo orechmi, pokojne pridajte i vanilku či škoricu, čo komu chutí alebo má doma. Zasypte kakaom.
  3. Kvások som dala až nakoniec, nakoľko bolo maslo ešte teplé, aby kvások "prežil" kým sa maslo ochladí ostatnými surovinami. Cesto rukami vymieste, resp. skôr vytlačte do jednoliatej pevnej hmoty, ktorá bude ale poddajná a stratí pôvodnú sypkosť. Prukryte prosi obschutiu a nechajte dve hodiny odpočivať, aby kvások mohol spracovať múku. Pokiaľ, ako ja, máte ďalších 15 bodov programu, vložte misu na noc do chladničky. Potom však počítajte s tým, že budete potrebovať aspoň hodinku na to, aby cesto "povolilo" a dalo sa vyvaľkať. Prípadne si pripravte vopred kocku, ktorú aj chladenu nožom nakrájate a uložíte na plech tak, je to najjednoduchšia verzia. Pred porcovaním / vykrajovaním si rozohrejte rúru na 170°C.
  4. Druhá je, vytvarovať z cesta gulôčky a na plechu ich roztlačiť vydličkou, tak je to pôvodne v recepte, ktorý som našla ako Koka sušienky.
  5. Kto má malé deti s chuťou tvoriť, formičky a pevné nervy, môže vyvaľkať cez fóliu a vytvoriť čokoľvek. Ideálne je použiť vykrajovacie formy s piestom, deťom sa s nimi výborne pracuje, zároveň dotlačením vzoru preformujete cesto z praskliny na vybraný vzor a samozrejme, deti milujú postavičky, vzory a majú svojich obľubených hrdinov či hračky, ktorých tvary určite vyhrajú nad kúpeným venčekom či keksami. Kúpiť sa už dnes dá takmer čokoľvek. :)
  6. Hotové sušienky rozložíme na plech s miernym odstupom, stačí ak budú od seba oddelené, veľkosť si zachovajú.
  7. Hotové diela pečieme na papieri cca 12 – 13 min. na 170 °C v rozohriatej rúre. Necháme vychladnúť a zabalíme na nabližšiu cestu, alebo vyložíme deťom. Trvanlivosť keksov neviem odhadnúť, ak ich plánujete odkldať na dlhšie, určite by som ich schovala aspoň do chladničky. Budem testovať na kúskoch, ktoré sa mi podarí schovať :D