Foto: siisa
Tento fantastický taliansky chlieb sa robieval len cez víkend, keď sa schádzala celá rodina. Recept je podľa pôvodného, len trochu prispôsobený. Uvedené množstvo surovín Zobraziť celý popisTento fantastický taliansky chlieb sa robieval len cez víkend, keď sa schádzala celá rodina. Recept je podľa pôvodného, len trochu prispôsobený. Uvedené množstvo surovín v recepte postačí na jednu focacciu, takú ako vidieť na foto. Tu je recept :)
na 200 °C
Postup
-
1
Večer si prikŕmime kvások. Použijeme pšeničný. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 75 g pšeničnej hladkej múky T650 a 80 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 7 - 10 hodín.
- 2
Ráno zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý rozkvasený kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Cesto bude redšie. Misu uzavrieme do igelitovej tašky a necháme odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom cesto vyberieme na riadne pomúčenú dosku.
- 3
Premiesime ho a zapracujeme múku tak, aby získalo tuhšiu konzistenciu. Ale stále je redšie.
- 4
Cesto dáme späť do misy a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom ho vyberieme na olejom pomastený plech. Rukami roztlačíme do tvaru obdĺžnika, či kruhu. Celý plech vložíme do veľkej igelitovej tašky a opäť necháme kysnúť.
- 5
Ak na ceste zbadáme, že sa tvoria bublinky, rozohrejeme rúru na 200 °C. Poukladáme na vrch olivy, slaninu, rozmarín, alebo čo nám chutí. Môžeme si vytvoriť vlastnú oblohu. Vložíme do rúry do stredu. Pečieme 35 - 45 minút. Po 35 minútach už bude upečená, ale ak chcete chrumkavú, nechajte dlhšie, treba však sledovať sfarbenie. Ja som piekla 45 minút.
- 6
Chuť je fantastická :) Dobrú chuť :)
- 2
Ďakujem veľmi pekne :)
Milý @Kecemis , ďakujem veľmi pekne za poklonu :) Chutí úžasne. Voľakedy ju Taliani piekli len s kváskom, teraz dávajú pol na pol kvások a kvasnice. Kvások vraj na chuť.
Hehe, milá Monty, veď kvôli tomu to robím, že keď naštartuješ ten pšeničný kvások, nech ho zbytočne nemusíš naprázdno prikrmovať :) Ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem ti veľmi pekne milá Izabellka :)
Je naozaj výborná :) Veľmi rada by som dala ochutnať, keby to šlo :) Mám radosť keď konzumentom chutí . Ďakujem za komentárik :)
Ďakujem milá @Frezia , oplatí sa vyskúšať. Len jedna je málo :)
Veru zjedla sa, len tak zaprášilo :) To ochutnávenie by som brala, možno raz to niekto vymysli..... chce to dobrého vynálezcu :D
Nechci se vnucovat, ale už to vymysleli, Simonko! 3D tiskárna vytiskne i nemožné. Jen u toho jídla nevím, zda se jí podávají i autentické suroviny. Asi ano, bo tisknou i chlopně a jiné vymoženosti. Ovšem v našich podmínkách to nejspíš zůstane u našeho starého známého opeřence.
Fokaciu kváskovou bych si také dala, krásná práce, určo ji dám v nejbližší době.
Hezký večer přeji všem!
Údaje sme opravili, ďakujeme za upozornenie.
Ďakujem veľmi pekne za upozornenie :) a samozrejme aj za ocenenie :)
Och, moja milá @Haji , teším sa že sa ti darí s kváskovaním. Ale najdôležitejšie je, že chutí :)
Si to presne trafila, tie boli najchutnejšie :)
Ďakujem za opravu :)
hodná nasledovania a zaslúžených 5* letí :-)
Moja milá @Staja , ďakujem za milé slová :) S ražným kváskom to bude tiež veľmi chutné. Akurát by som na rozkvas použila pšeničnú múku . Dala by som 2PL ražného kvásku a pridala 75g pšeničnej celozrnnej múky +voda a potom podľa receptu. Bude výborná :) Len pozor aby ti zostal materský ražný kvások.
Ďakujem veľmi pekne @Terinka55 :)
Ďakujeeeem: )
Ďakujem veľmi pekne :) Tie cestá sa dosť podobajú. Kvások treba určite vyskúšať. Tak vám želám nech sa podarí a pozdravujem :)
Ďakujem milá @Farbu ška a aj k tebe letí pozdrav odomňa :)
Hahaha.....ďakujem milá @Kapucinka si zlatá :) Na dukátové buchtičky a tiež na škoricovníky v pohode použi môj recept na buchty :
varecha.pravda.sk/recepty/kvaskove-pecene-buchty-fotorece...
Je to presne to isté cesto.
Ďakujem :-D
Vyzerá veľmi pekne. Ďakujem že si vyskúšala. Ja keď ju robím, zjeme ju na posedenie.