Kváskové pečené buchty fotorecept

siisa - fotkasiisa, 10. septembra 2016
Kváskové pečené buchty (fotorecept)
Foto: siisa

Musím napísať, že sú lepšie ako od babičky. Odporúčam vyskúšať. Už iné nebudete piecť. A tu je môj recept.

Suroviny

Cesto :
250 g
250 g
200 g
100 ml
1 ks
300 ml
1 PL
1 ks
1 ČL
1. náplň:
250 g
1 ks
2. náplň:
250 g




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 1-2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Večer skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť. Cesto vyberieme na dosku.

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rukami ponaťahujeme a roztlačíme na hrúbku 2 - 3 cm. Nevaľkáme valčekom! Pomocou pohára vykrajujeme kolieska a plníme plnkou.

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ukladáme na olejom vymastený plech. Olejom potrieme aj boky, aby sa buchty nezlepili.

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom celý plech uzavrieme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Ja som nechala 2 hodiny. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do rúry si na spodok dáme hlboký plech. Rúru si vyhrejeme na 230 °C. Vložíme buchty s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu si nalejeme 100 ml vody. Rúru hneď zatvoríme a stiahneme teplotu na 190 °C. Pečieme 10 minút. Po 10 minútach si vyberieme plech zo spodu a dopečieme 40 minút. Buchty potrieme maslom a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme vychladnúť. Chutia neskutočne :) Dobrú chuť !

    Kváskové pečené buchty (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chica114
Moze to byt eno-nuno tuti fruti krasny recepticek urcite davam 5* a prajem este pekný zvysok dna :-)
1x siisa
kecemis
Si ty naozaj kvaskova kralovna. Ja sa pokusam o kvaskovanie, ale niekedy pri tvojich receptoch mam pochyby ci to dokonca svojej kariery stihnem.
haji
Ajajaj, kváskové buchty! Já bych si prosila obojruč - do jedné ruky tvarohovou a do druhé ruky povidlovou!! Krásná práce, milá Simonko! Moc se ti kváskové buchty povedly, jsi šikulka!! Krásnou neděli přeji!!
1x siisa
farbuska
Milá @Siisa , práve raňajkujem kváskový chlebík (aj keď som ho neupiekla ja, ale niekto iný). Teraz oveľa lepšie rozumiem tvojmu pekárskemu nadšeniu. Chlebík je skvelý a chutí aj len tak, bez ničoho (hoci ja mám teraz k nemu hrudku skutočného nepriemyselného masla a zapíjam ho skutočným nepriemyselným mliekom). Chcem ti zároveň poďakovať za to, že si sa vydala na túto cestu a misiu sprostredkovať nám pôžitok, vedomosti a ukázať nám možnosť, ako sa vydať alebo vrátiť na púť k naozaj dobrému jedlu. Neviem, či sama nájdem odvahu a trpezlivosť piecť kváskový chlebík, ale iste už nebudem iný kupovať. Našťastie, v Bratislave ho dostať. Ešte raz ďakujem.
siisa
@Kecemis (11.9.2016 02:28)

Hehe, milý @Kecemis , si ma rozosmial, ale v dobrom slova zmysle :) Veľmi si ma potešil s tou správou, že kváskuješ, držím palčeky. Kľudne sa príď sem pochváliť a povedať ako sa darí, budem len rada. Ďakujem za pekný komentárik, ktorý potešil a aj vyčaril úsmev :)
siisa
@Patroveckypitrs (11.9.2016 04:58)

Musím sa priznať, že toto sú moje prvé buchty v mojom živote. Keďže som si dala taký plán, že ukážem ľuďom, že zdravo si môžu pripraviť pomocou kvásku úplne všetko kysnuté, tak muselo prísť aj na buchty. Milý @Patroveckypitrs , teším sa na deň, keď mi napíšeš tu na Vareche, že si upiekol svoj prvý chlebík. Ale aj to chce čas, kým sa človek odhodlá. Ďakujem za pekný komentárik. Pekný deň :)
monty469
Mila @Siisa ako vzdy skvelo si napiekla. Buchty vyzeraju velmi lakavo a mozno do konca roka sa aj mne take podaria;-) Uvidime:-)
1x siisa
siisa
@Haji (11.9.2016 08:08)

Moja milá @Haji , musím napísať, že to čo som v recepte písala, že sú lepšie ako od babičky, je fakt pravda. Sama som bola v šoku, aké môže byť kváskové cesto jemnučké a nadýchané. A o chuti ani nehovorím. Ďakujem za milé a povzbudivé slovká, maj krásny deň :)
1x haji
siisa
@Farbuska (11.9.2016 09:16)

Milá @Farbuska , veľmi si vážim tvoje slová, vidím, že si človek, ktorý chápe veci. Verím, že raz sa odhodláš a upečieš si svoj chlebík, lebo ak ho upečieš raz, určite ťa to povzbudí. Ono sa zdá, že je to pracná vec, ale keď prídeš na ten systém, ide to ako po masle. A ja som tu vždy po ruke, čo sa týka pomoci :) Ďakujem za krásny komentárik. Pekný dník želám :)
siisa
@Monty 469 (11.9.2016 09:44)

Moja milá @Monty , sú to moje prvé buchty, preto aj tak vyzerajú....každá iná, ale veľká škoda, že sa tu nedá urobiť ochutnávka, lebo chuťou sú neskutočné. Ďakujem za pochvalu a pevne verím, že čoskoro sa prídeš aj ty pochváliť so svojim prvým kváskovým výtvorom. Teším sa na ten deň :) Inak ak by bol treba kvások, mám nasušený...pošlem, to myslím vážne ! Inak sa pečie s mladým a inak so starým kváskom. Stačí sa ozvať :)
monty469
Mila Siisa to by bolo skvele, ak by si mi ho mohla poslat
Haji ma moju emailovu adresu tak by si mi mohla aj napisat postup ako s takym kvaskom pracovat. Ja poslem Haji moju adresu
Ďakujem a prajem peknu nedelu
2x siisa a haji
afataga
vyzeraju akoby som ich ja robila, kazda ina :-), ale to vobec nevadi, verim, ze vyborne
2x siisa a haji
haji
@Afataga (11.9.2016 11:59)
Afi, co kus to origoš! Takové mám ráda! Některé jsou vypečenější, jiné pampúškové, všichni si přijdou na své! Hlavně kdybych jich bylo!! haha Krásnou neděli přeji, milá Afi!
1x siisa
haji
@Siisa (11.9.2016 10:55)
Úkol splněn, už ti letěl em. Mávám a jdu zasednout k nedělnímu obědu.
1x siisa
siisa
@Afataga (11.9.2016 11:59)

Hahahaha, milá @Afataga , po prvýkrát je to so všetkým tak.....až po čase príde rutina :) ale teraz ti neviem povedať čo je lepšie :)))) Ďakujem za milý komentík :)
1x haji
jack
Krásne buchtičky si napiekla.A že nie sú rovnaké?Nelám si s tým hlavičku,daj si radšej buchtičku.Kvások vždy po ruke mať,a na varechu vždy dobrý recept dať.Naučíš aj nás,ako máme kváskovať,či už buchty a či knedlíček?Možnože aj super chlebíček.Len tak ďalej,nech sa darí,s novými receptami nás Siiska vždy obdarí.♡♡♡♡♡
siisa
@Jack (11.9.2016 13:28)

WOOOOOOOW, no aký úžasný básnik v tebe skrytý moja milá♥ @Jack ♥, ďakujeeeem za krásny básničkový komentárik :) prajem tebe a aj tvojej malej usilovnej kuchárke pekný dík :) ✿✿✿
1x haji
afataga
@haji dakujem, aj tebe
@siisa u mna rutina nehrozi, kedze buchty robim raz za rok a aby si videla, ze nekecam, moje vyzeraju asi takto :-):


2x haji a siisa
siisa
@Afataga (11.9.2016 15:26)

No vyzerajú krásne upečené a že nie sú rovnaké, hlavne že chutili. Ja by som si dala hneď tú prvú dolu v rohu ...mám rada tie krajové a dobre upečené :)
1x haji
kukulienka71
Síce s kváskovaním je viac práce ( časovo o niečo náročnejšia príprava), ako keď robím cesto s droždím, ale som si istá, že buchty a všetko iné chutí výborne, lebo tak aj vyzerá. Narážam teraz na cesto, nie na tvar buchtičiek, no ale z redšieho cesta sa veľmi ťažko tvaruje, lebo lepí. Si šikulka veľká!
1x siisa
siisa
Vidím, že vieš a chápeš o čom to je milá @Kukulienka71 , a presne ako píšeš, je to veľmi jemné cesto a vykrojiť z toho rovnaké tvary, naplniť a vytvarovať a pritom nemúčiť....chce to cvik. Ale časom aj to bude hádam ...hahaha
Ďakujem za milý komentárik a prajem pekný deň :)
frcinka
Úžasný recept, co nejdříve chci zkusit. U nás se podobné buchty pečou
se sádlem a s kvasnicemi. Chci tento recept zkusit jako kváskový, ale použít domácí sádlo.
Když dělám rozkvas doma např. na chleba, hned ho udělám do plastové mísy z robota a potom přidám zamíchané suché ingredience a potom tekutiny.
Ušetřím jedno mytí mísy po rozkvasu.
Tak jsem zvědavá a těším se, jak se podaří
Recept fakt vypadá supeeeer
siisa
@Frcinka (10.3.2017 19:18)

Tak to ma veľmi teší ! Držím palce nech sa dielo podarí. Ďakujem .
frcinka
Tak jsem se pustila do buchtiček, recept trošku upravila, ráda experimentuji Zkusila jsem péct buchty v kameninovém hrnci s pokličkou stejně, jako peču kváskový chleba.
Pekla jsem na 200 st. cca 50 minut. Celou dobu vše přikryté a tak pára byla uvnitř hrnce, takže jsem nemusela zapařovat. Další změnu jsem udělala při míchání těsta, když jsem dala místo oleje vlažné máslo a mléka jsem dala jen 150 ml /tady asi trošku chyba, bylo tužší, i když se zdálo, že je akorát když jsem míchala,ale při kynutí jsem musela nechat podstatně déle kynout a také jsem zapomněla potřít vajíčkem, ale vůbec nevadilo, byly nádherné, povidlové, dnes vnuk na zahrádce snědl poslední kousky.
Díky moc za výborný recept, příště zkusím jinou náplň, ale opět kváskové Honzovky upeču v hrnci /vymazaném sádlem/.

siisa
@Frcinka (13.3.2017 19:23)

Presne si to takto predstavujem, nebáť sa experimentovať a prispôsobiť si recept podľa možnosti. Ďakujem, že si recept vyskúšala a hlavne že chutili :) Prajem pekný večer
nyja
@Siisa (13.3.2017 19:51)

Parádne buchty si napiekla a nakriatla si ma ich vyskúšať. Ešte som sladké kváskové nepiekla, stále len tie chleby robím... No a už by sa patrilo, aby som sa posunula ďalej :-) Tak sa už snáď osmelím a skúsim ich. Drž mi palce, pls. :-) a dík za recept ;-)
1x siisa
siisa
@Nyja (9.5.2017 01:23)

Tak to sa veľmi teším, že si sa rozhodla pre tento krok :) Sama uvidíš akú majú neskutočnú chuť oproti kvasnicovým, kto nevyskúša neuverí. Budem ti držať palce, nech sa podaria a ďakujem :)
zelka12345
Toto že sú buchty? Však to sú obyčajné pačmagy, každý tvar iný, otras!