Kvásková focaccia (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Tento fantastický taliansky chlieb sa robieval len cez víkend, keď sa schádzala celá rodina. Recept je podľa pôvodného, len trochu prispôsobený. Uvedené množstvo surovín v recepte postačí na jednu focacciu, takú ako vidieť na foto. Tu je recept :)

45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Večer si prikŕmime kvások. Použijeme pšeničný. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 75 g pšeničnej hladkej múky T650 a 80 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 7 - 10 hodín.
  2. Ráno zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý rozkvasený kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Cesto bude redšie. Misu uzavrieme do igelitovej tašky a necháme odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom cesto vyberieme na riadne pomúčenú dosku.
  3. Premiesime ho a zapracujeme múku tak, aby získalo tuhšiu konzistenciu. Ale stále je redšie.
  4. Cesto dáme späť do misy a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom ho vyberieme na olejom pomastený plech. Rukami roztlačíme do tvaru obdĺžnika, či kruhu. Celý plech vložíme do veľkej igelitovej tašky a opäť necháme kysnúť.
  5. Ak na ceste zbadáme, že sa tvoria bublinky, rozohrejeme rúru na 200 °C. Poukladáme na vrch olivy, slaninu, rozmarín, alebo čo nám chutí. Môžeme si vytvoriť vlastnú oblohu. Vložíme do rúry do stredu. Pečieme 35 - 45 minút. Po 35 minútach už bude upečená, ale ak chcete chrumkavú, nechajte dlhšie, treba však sledovať sfarbenie. Ja som piekla 45 minút.
  6. Chuť je fantastická :) Dobrú chuť :)