Kvasená kapusta tlačená do pohárov

rea1 - bez fotkyrea1, 2. novembra 2012

Ahaho,opäť tu máme čas nakladania kapusty na kvasenie. Tento recept - netuším, od koho pochádza - je mimoriadne praktický pre tých, ktorí nemajú kde uskladniť súdok. V takejto forme som ho pisala kamarátke, tak, dúfam, mi odpustíte formu/neformu.

Suroviny

1 kg
2 dg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pevnu hlavku bielej kapusty si najemno nakrajas alebo nastruhas. na 1 kilo kapusty vezmes 2 dg soli, kapustu posypes, rukami dobre premiesas a nechas v klude niekde na kredenci odpocivat aspon hodku-dve. aj viac. kapusta si zatial bude potichu pustat stavu a ty si prichystas ostatne - podla chuti: kmin cely (rasca), cierne korenie cele, nove korenie cele a bobkovy list. podla toho, kolko kil kapusty robis (na zaciatok som ja osobne skusila jednu trojkilovu hlavku, pre istotu, ved ked to pose**em a vyhodim, nech si aspon skodu nenarobim), tolko zavaracich poharov si prichystaj + aspon 1 navyse. je jedno, ci su zatlacacie viecka alebo sroubovacie. ked si kapusta oddychla a pustila stavu, zlej ju, vodu dobre povytlacaj rukami, nasyp do nej koreniny a dobre premiesaj. soli ma byt naozaj iba 2 dg / 1 kg kapusty. a ideme tlacit. ked sa ti ruka zmesti do pohara, dobre. ked mas take hnaty ako ja, vezmi si na pomoc nejaku flasku, najlepsie sa osvedcila pivova. :-) kapustu daj do pohara, tak 3 cm vrstvu a tlacit a tlacit, ako by islo o zivot. dokladne, po celom pohari. potom opat pridas kapustu a opat tlacis do zblbnutia. voda z kapusty bude pritom vystupovat v pohari, tu odlievaj niekde do nadoby, moze sa neskor zist. pohar natlac tak cca 1 cm pod okraj a normalne zavieckuj. normalne, napevno, netreba nechavat povolene viecko! ani nahodou !!! ak si zodpovedne tlacila, v jednom normalnom zavaracom pohari budes mat nadupane takmer kilo kapusty. ak ti kapusta ostane, zvysky kludne daj do pohara a az po vrch dolej tu povytlacanu vodu. a zatvor ako ostatne. nasledujuci krok: mile pohare treba dat na plech alebo na nieco so zvysenymi okrajmi, co nepreteka a nechat niekde, kde je aspon izbova teplota. studena komora sa neodporuca. priznavam, ja si robievam tak 4 - 5 poharov naraz a davam ich do lavora, ktory si v izbe postavim pod radiator. ale ja som ako ladovy medved, u mna je radiator nastaveny len na temperovanie aj v zime. minuly rok mi na kredenci v kuchyni pri okne zmrzol bobkovy list. vtedy som si povedala, ze to s tou zimou asi trochu prehanam. ale ked mi to tak vyhovuje, tak co narobis? pozor, pohare ani v tom teple nesmrdia. po 3 - 4 dnoch zacnu tisko pukat a vyteka, ci skor vytlaca sa z nich stava. iba po troske ale preto musia byt v niecom postavene. je vidiet, ako kapusta zltne. netreba sa o nu starat, nech si poprdkava. az prestane pukat a vytekat, je hotova. trva to tak zo dva tyzdne ked je v teple, ked ju mas na chladnejsom mieste, vykvasi tiez, ale trva to dlhsie. ja ju aj v tom teple nechavam tam az kym sa mi nepaci farba. co je blbost, lebo farba zavisi od toho, kolko kminu do kapusty das, nie ako dlho kvasi. potom mile flase umyjeme a ulozime do komory ci pivnice, odkial ich nasledne vytahujeme a pouzivame. kapusta je naozaj dobra a hodi sa na vsetko ako kapusta kvasena v sudku. zhrnutie: - mnozstvo soli odporucam dodrzat, korenia a bobkacu si daj, kolko chces - kapustu natlacit ako najviac vladzes (vhodne je zapojit draheho a obdivne sledovat, ako sa snazi, nezabudneme ho pri tom chvalit). - viecka zatiahnut napevno, neboj sa, oni nevybuchnu - vydrzat +/- 3 tyzdne. radsej 4.

Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá

Diskusia k receptu

wienok
takto už robím tretí rok a som spokojná ,recept je z mimibazaru
violetacamorova
Kapustu uz mam nakupenu , len som chcela ist recept pohladat, tak mi ten tvoj prisiel vhod aj s podrobnym popisom.
používateľ nemá avatar
mb
mb
tiez sme skusobne dva 4l. pohare nalozili, bola vyborna
fialka49
My takto robíme kvasenú kapustu snáď 7 rokov, recept som objavila v českej Vlaste. Do pohára pri "nabíjaní" vždy vpašujeme aj celé jabĺčko (chrobáka vykrojíme, jadrovník nie), a pripomína mi to moje detstvo, keď jablká z kyslej kapusty boli naše "sladkosti".
sovka62
Áno, tento recept pred dvomi rokmi pridala @remcula. Mňa očaril tak, že tohto roku ani tlačiť nebudem, vlani som to prehnala a kapustu ešte mám v pohároch. Predstavte si, po roku!!!!!! a stále je v poriadku!
braxi
tukla som si na "remculu" a napisalo mi ze profil neexistuje...
milina
Aj ja praktizujem už roky a som veľmi spokojná, ešte teraz mám kapustu v pohároch. Odporúčam !!
anina6
ja som tiež nakladala kapustu do pohárov, ale nemala som dobrý recept, takže nebola dobrá. ale tento vidím že je odskúšaný, tak ho idem odskúšať aj ja . ukladám si ho.
rea1
ach jaj. ja som medzitým zistila, že recept mám od bývalej kolegyne, ona od sestry a sestra z mimibazáru. tak sa @remculke hlboko (aj široko a ďaleko) ospravedlňujem a vám tiež, lebo som tu teraz za blba a plagiátora. ale nevinne, lebo z môjho okolia to nikto nepoznal a takto kapustu nenakladal a ja som sa cítila ako rozsievač múdra a šíriteľ super recepisu. pardóóón. jana
violetacamorova
Myslim, ze sa nemas @rea1 za co ospravedlnovat, lebo je tu viac zduplovanych receptov takze sa nic zle nestalo a ty si ten spoj pekne a podrobne opisala aj ked pri nom nemas fotky. Pri tom mnozstve receptov na vareche clovek nie je schopny mat prehlad o vsetkych receptoch. :)
evanaaa
Ja mám akpustu od @remcula v KK, ona tam dáva až 3 dkg soli na kilo, ja dám radšej menej,a k by som to robila, ale vložím si aj tento recept, nie je na zahodenie.
havino
@rea1 vobec nemaj výčitky, že si ju sem pridala, to je tak dobrý recept, že ho treba pripomínať, ja ju už tiež robím druhý rok od @remcula ,ale v mojom okolí ju tiež nik nepozná a kukajú na mňa, že čo to trepem,ako môže byť lepšia,ako zo súda, no pre mna je, lebo vojdem do špajze, zoberiem pohar, vyklopím, ako je dochutená je môj problem,ale zatial výborne a kyslá je na jednotku,ale ja aj napriek tomu ešte tlačím do súda 40 kg a z tejto som tento rok urobila 24 fliaš, to je na rozdávanie, deťom a tým čo neveria
rea1
som rada, že ste ma neukŕkali :-)))
@havino , ked som mala 5-člennú domácnosť, tlačila som tiež do súdka, takých 35 - 40 kíl, ako sa nadupalo. naučila ma to kamarátova babka, rodená Mášťanka (lebo keď som povedala: vy ste rodená stupavčanka? tak sa veľmi energicky všetci ohradili, ako keby som ich opľula, že aká Stupava, oni sú z Mástu, odtiaľ sa vraj kvasená kapusta až do Viedne vozila, aj staré fotky mi poukazovali, to vraj len keď Mást pripojili k Stupave, tak sa "stupavčané" na nich priživili! :-)) ale jak sa ti ofrkli, normálne som sa im verejne na dvore ospravedlnila). ona ma naučila, že mám dávať na kilo kapusty 2 dg soli. tak dávam, veď dosoliť sa dá vždy a ja si aj tak nesolím. a tlačila som si to tĺčikom (túčkem) pekne u nich na dvore, a potom som ten natrepaný sud terigala autom domov. blahoslavený starý žigulák, ten si so mnou užil. a babka sedela pri mne na stoličke, dirigovala ma ako filharmóniu a bolá celá spokojná, ako ju poslúcham. nie je problém tváriť sa ako teľa a obdivne híkať "naozaj? iba 2 deká? to stačí? no to by som naozaj nevedela. a takto dookola to treba tlačiť? no ešte dobre, že ste mi to vysvetlili" a podobne, keď viem, že druhého to poteší a pošteklí mu to jeho ego. a okrem toho, dovtedy bola pre mňa kyslá kapusta to, čo vzniká na trhovisku v drevenom sude. :-))) teraz sme už iba dvaja, tak sa mi tento fľaškovací recept nesmierne hodil.
iva63
@rea1 výborný recept, ukladám...tento rok určite robíme týmto spôsobom...deti vyrástli, osamostatnili sa...zostali sme dvaja...v správnom čase si sem recept vložila...aj my ideme s kapustou robit budúci týžden...nebyť teba, tak určite prebieha u nás tlačenie kapusty do keramického súdka...a možno by som tiež neverila, že chutí z pohárov rovnako dobre ako zo súdka... komentáre skúsených varecháčov ma však presvedčili o tom, že je to pravda! preto ti dakujem, za pripomenutie receptu a myslím si, že aj @remcula sa teší, že sa zvýši počet tých, ktorý nakladajú kapustu podla nej-:)
lenka6591
Ahoj Rea, prosím, zajtra chcem robiť kapustu len mám poháre šroubovacie, fakt ich môžem zatiahnúť na ,,fest" a nerozhodí mi to pohár ? Idem na to 1x, tak sa pýtam ako neznalec, najskôr nechať uležať v nejakom vajlingu a aj treba utlačiť, lebo nech si kľudne oddychuje? a po natlačení do pohárov doliať tú vytlačenú šťavu??? do pohára ??? Ďakujem Lena
rea1
@lenka , prepáč, bola som na dovolenke, až dnes som sa dostala k tvojej správe. síce neskoro ale lepšie ako vôbec. si myslím. :-) poháre ja osobne tiež používam šroubovacie poháre, je to pohodlnejšie, keď neminiem celý pohár naraz. zatiahnuť na fest, nič sa nerozhodí. kapustu nastrúhať, posypať uvedeným množstvom soli, dobre premiešať a nechať pohodené v nejakom vajdlingu (kastról, misa, dle ctěné libosti) oddychovať. kapusta tak akosi "zvädne", čo sa nám hodí. a aj trochu zmäkne, čo sa nám hodí ešte viac. potom pridám korenia, bobkáč a môžeme nadupávať do pohárov. šťavu, ktorú pri nadupávaní vytláčame, odlievať. nadupeme tak 1 cm pod okraj pohára a zašroubujeme. nedolievame, ak sú poháre plné kapusty, len ak ti kapusta ostane, teda ak si natlačila posledný pohár povedzme do polovice a kapusty už niet, tou odlievanou šťavou dolej natlačený zvyšok po vrch pohára a zaviečkuj ako ostatné. ináč nikam nič dolievať netreba. nehnevaj sa, že som reagovala až takto, s krížikom po funuse. dúfam, že sa ti kapusta podarí k tvojej spokojnosti. daj mi potom vedieť, budem rada. držím palec. :-)) jana
lenka6591
Ahoj Rea, dík za odpoveď, medzičasom som to už natlačila a teraz čakám, trochu šťavy vytieklo, ale nie moc a teraz je kľud ani ,,nešomre" ani nevyteká, dúfam, že to nie je znak úplného zlyhania mojich pokusov. Mám tiež problém to dať na teplé miesto keďže sa ešte u nás nekúri. Mám to na linke v kuchyni v blízkosti sporáka, nech sa aspoň pri varení zohreje. Neviem dokey to mám takto skladovať.No aj po odložení sa teplota v byte nezmení, takže chladnejšie miesto nenájdem, všade je rovnako. Dúfam, že to vyjde .

rea1
@lenka , šťava nemá z pohárov vytekať, len tak trošku "smokliť", presakovať, len trošku niečo stečie po pohári. žiadne "vytekanie". popukávať ti poháre (teda vrchnáky) začnú tak po 3-4 dňoch. tak tichučko, ako keď zlomíš sirku alebo šparátko. a teplo - stačí normálna bytová teplota, ono to v podstate vykvasí aj rovno v pivnici či komore, len to trvá kus dlhšie. priam ku sporáku by som to nedávala, pre istotu. keď nemáš teplo, tak bude kapusta hotová - podľa mňa - tak o mesiac. 3 - 4 týždne. veď budeš počuť, kedy prestane pukať. som naozaj zvedavá, ako sa ti podarí a dúfam, že budeš spokojná. :-)) j.
jozka2
chyba ti kopor,ten dava kapuste tu fantasticku chut ale to je na tebe.
jozka2
remcula z varechy odisla aj s receptami,ale ona predsa zije s nami tu cez jej recepty,ktore sme ulozili do KK.
rea1
@jozka2 , kôpor mi môže chýbať nanajvýš tak v lúskovej či tekvicovej omáčke, nie v kyslej kapuste. nikdy som to ani nevidela, nedávam a nechýba mi. komu chýba, nech si pridá. poznám ľudí, ktorí do kapusty na kvasenie pridávajú cibuľu alebo cesnak. ani to mi nechýba ale keď im to tak chutí, nech si pridajú. takže nie, kôpor mi nechýba. môj recept je takýto.
afataga
podavam hlasenie: kapusta je uplne suprova, akurat som nedala nove korenie, moc ho nemusim, dnes som z nej robila kolozvarsku, takze recept odkazem aj buducim generaciam
lenka6591
Ahoj Rea, tak a veľká kapustová premiera ja za mnou. Budem úprimná, pre istotu som si v markete kúpila sáčok kvasenej kapusty, lebo som neverila, že z toho môjho zázraku niečo bude. Na štedrý deň som z obavou otvorila pohár a zázrak sa konal. Kapusta je fantastická, dokonca aj môj manžel, ktorý vianočnú kapustnicu doslova pretrpí ju pochválil. Takže dík za recept a pre všetky, ktoré majú stále pochybnosti doporučenie, nebojte sa, ono to fakt funguje. Pekého Silvestra a veľa zdravíčka do roku 2014.
rea1
a vraj na vianoce sa zázraky nedejú. ale dejú, čoby nie. :-)) @lenka , som rada, že sa kapusta vydarila a že si spokojná. ja so svojou tento rok spokojná nie som, lebo som ju presolila. a keďže ja si vôbec nesolím, značne ma to se... hnevá. aj ja tebe želám do nového roka veľa zdravia, spokojnosti a dobrých receptov. jana
zolik
@all , ktori tuto kapustu robili. Idem kupit kapustu a struhat. Mam cerstvy bobkovy list na stromceku, alebo mam radsej pridat klasicky suchy bobkac? Za odpoved vopred Dakujem.
kimlo
Tento tyzden skusim par poharov spravit...
kimlo
Koľko cca pohárov 0,7 l vyjde z 5kg kapusty?
jerica
@rea1 , píšem moju skúsenosť,
@kimlo , mne z čistej váhy 4kg nastrúhanej kapusty vyšli 4 sedmičkové fľaše, a jedna trojdecová. ja nedávam nič iné, len soľ dve deká na kilo, nové staré korenie , kmín a bobkový list nalámem na kúsky, premiešam, nechám do druhého dňa a potom znovu rukami premiešam, natlačím do pohárov, zavíčkujem nechám v miske kysnúť, počas kysnutia vyteká z pohárov voda, ktorú priebežne vylievam čo je zo dva či tri x , poháre vždy opláchnem a ked vidím poháre, že ostanú čisté suché, odložím a potom už len aká sa komu sa pohár posunie. Nič sa nesterilizuje, a cibulu, tú môžeš pridať až pri varení, ale mne do tejto kapusty nepasuje.
Čo ostane voda z kapusty, nechám tam trochu kapusty, tiež dám do pohára.
Kapustu robím priebežne, aby som nemala naraz veľa roboty, vždy ked vidím peknú kapustu, kúpim dve, tri hlavy, doporučujem stredne veľké, nie veľké, spracujem, ked to takto robím nenarobím sa a mám postupne čerstvo vykvasenú kapustu. Začala som koncom augusta, už som z nej varila segedín, je výborná, dala som klobásku , udené rebrá, bravčové na šťave, sušené dubáky, čili, kapusta vynikajúcej chuti :-)
1x jerica
leomax
@kimlo , ja som párkrát robil túto kapustu a robiť ju už neprestanem. Robím bez cilbule, nedávam ani bobkový list. Len korenie, kmín a soľ v pomere, ako uvádza @rea1 a @jerica. Mne sa podarilo natlačiť 5kg čistej váhy kapusty do 4. pohárov 7Dcl. Ale to som tlačil do tých pohárov "o život". Ale myslím, že kľudne môžeš kapustu natlačiť aj do 5. pohárov, asi bude šťavnatejšia. Rob, neobanuješ!
rea1
@kimlo , podľa toho, ako fest budeš tlačiť ti vyjde 4 - 5 sedmičkových pohárov.
@jerica , presne ako ja. múdra si ty žena. a šikovná. (veď vravím - presne ako ja). :-))) aj ja si kapustu nakladám po troške priebežne skoro celý rok. naraz +/- 5 kíl úplne stačí.
1x jerica
kimlo
Tak sa mi podarilo "naládovať" vyše 7,5kg kapusty do 6ks pohárov 0,7 l.
rea1
@kimlo , keď ju ochutnáš a spomenieš si, daj vedieť, aká je a či ti chutí. som zvedavá. :-))) ď. jana
kimlo
Včera som jeden pohár otvoril a ochutnal... ja fantastická! A segedín z nej bol úplná lahôdka...už len takto budem kapustu robiť, vďaka za recept...
rea1
ani netušíš, ako ma tvoja pochvala potešila. ja, aj keď nie som veľmi mäsožravá, mám tvoje recepty rada a páčia sa mi. aj s komentármi. tak sa celkom teším, že aj tebe sa pripozdal jeden z mojich receptov. takže: kapuste zdar, kyslej zvlášť a dobrú chuť. :-)) jana
janikbj
chcem sa opýtať, po dvoch týždňoch som otvorila prvý pohár a vtedy z neho vysyčala spenená šťava. znamená to, že je kapusta pokazená? riskla som a ochutnala, zdá sa mi ešte málo kyslá,ale tá pena. no neviem. bolo to také ako keď zareaguje sóda bikarbóna, popísala by som to :D
leomax
@janikbj , a poznáš to príslovie, že trpezlivosť ruže prináša? To máš tak, ako s vínom, tiež sa búri, kým nie dozreté. Vydrž ešte dva- tri týždne a garantujem Ti, že ak si postupovala podľa @rea1 , "padneš na zadok", taká dobrá bude tá kapusta.
Prajem Ti, aby Ti to dobre dopadlo a @rea1 mi isto prepáči, že som odpovedal skôr, ako ona.
janikbj
@leomax :D ďakujem krásne. ja len či nie je pokazená.nikdy som kapustu nekvasila. myslíš, že z tej otvorenej môžem niečo uvariť? ona je kyslá, len nie nejak moc. ostatnú nechávam na pokoji.
leomax
@janikbj , kľudne uvar, zas Ti pripomeniem víno, veď aj burčiak sa pije:-)) Určite ju nevyhadzuj, nebude taká kyslá a možno budeš milo prekvapená. Skús trebárs nejakú kapustovú polievku, alebo hocičo, si dievča, určite si hravo poradíš. A je možné, že sa Ti podarí niečo, s čím sa s nami rada podelíš. Určite NEVYHADZUJ!!!
janikbj
@leomax. medzičasom sa mi už dovára segedín :D ďakujem za rady a prajem krásny večer :-)
ivushqa
ahojte, robila som kapustu podľa tohto receptu-poctivo som natlačila 2 kg do 2 pohárov ( ach, ako ma bolela ruka :-( ) stála mesiac pri radiátore, ale vôbec nepustila šťavu a ani po otvorení v nej žiadna šťava nie je .....tak neviem "kde udelali soudruzi z NDR chybu ?"
mijaita
@ivushqa necetla jsem tu vsechny komentare, ale vim, ze tuhle kapustu delam nepocitane roku. Nikdy, nikdy jsem ji takhle "na krev" do sklenic netlacila! Vzdy jen tak lehce a nechala pod okrajem 3cm mista. A take vim, ze tenhle zpusob nakladani štavu nedela. Krome toho zalezi na druhu kapusty.
ivushqa
@mijaita citujem z receptu : "kapustu daj do pohara, tak 3 cm vrstvu a tlacit a tlacit, ako by islo o zivot. dokladne, po celom pohari. potom opat pridas kapustu a opat tlacis do zblbnutia".......a ďalej sa píše, že po 3-4 dňoch začne púšťať šťavu....
rea1
@ivushqa , neviem, čo sa stalo ale od 8.12. sa mi prestal zobrazovať oznam o diskusných príspevkoch. neviem, prečo. tak, ako som písala v recepte, kapustu fest natlačíš, tak, ako sa natláča alebo našlapáva do suda. šťava trochu vystúpi ale nie je jej veľa. keď je pohár zaviečkovaný, po pár dňoch nezačne šťava vytekať, len tak trochu "smokliť", po kvapkách alebo tenkých, slabých prúdikoch sa vytláča z pohára a viečko popukáva. len občas a trošku. naozaj sa v pohári nevytvorí veľa šťavy, len troška, ale kapusta je výborná. teda - aspoň dúfam, že ti chutila.
ivushqa
@rea1 lenže ja som v pohároch nemala ani kvapku šťavy, kapusta nie je zlá, ale tá šťava tam chýba.....keby som ju chcela použiť do kapustnice, tak to nie je ono
rea1
@ivush , tak z toho som skutočne jeleň, to sa mi ešte nikdy nestalo, neviem, kde súdruhovia z ndr spravili chybu. normálne skvasila len tak, nasucho? a bola chrumkavá? no mňa picne. neviem. naozaj, odpusť, ospravedlňujem sa ti, ale fakt neviem, čo a ako sa mohlo poebabrať.
kukulienka71
myslím, že som našla pôvodný recept z MMB, ak kapusta nepustí vodu, treba ju doplniť prevarenou vodou, a pre @marianne , aj z červenej sa dá tak isto, píše sa tam.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha