Kvasená kapusta tlačená do pohárov

Autor receptu: rea1

Ahaho,opäť tu máme čas nakladania kapusty na kvasenie. Tento recept - netuším, od koho pochádza - je mimoriadne praktický pre tých, ktorí nemajú kde uskladniť súdok. V takejto forme som ho pisala kamarátke, tak, dúfam, mi odpustíte formu/neformu.

Postup

  1. pevnu hlavku bielej kapusty si najemno nakrajas alebo nastruhas. na 1 kilo kapusty vezmes 2 dg soli, kapustu posypes, rukami dobre premiesas a nechas v klude niekde na kredenci odpocivat aspon hodku-dve. aj viac. kapusta si zatial bude potichu pustat stavu a ty si prichystas ostatne - podla chuti: kmin cely (rasca), cierne korenie cele, nove korenie cele a bobkovy list. podla toho, kolko kil kapusty robis (na zaciatok som ja osobne skusila jednu trojkilovu hlavku, pre istotu, ved ked to pose**em a vyhodim, nech si aspon skodu nenarobim), tolko zavaracich poharov si prichystaj + aspon 1 navyse. je jedno, ci su zatlacacie viecka alebo sroubovacie. ked si kapusta oddychla a pustila stavu, zlej ju, vodu dobre povytlacaj rukami, nasyp do nej koreniny a dobre premiesaj. soli ma byt naozaj iba 2 dg / 1 kg kapusty. a ideme tlacit. ked sa ti ruka zmesti do pohara, dobre. ked mas take hnaty ako ja, vezmi si na pomoc nejaku flasku, najlepsie sa osvedcila pivova. :-) kapustu daj do pohara, tak 3 cm vrstvu a tlacit a tlacit, ako by islo o zivot. dokladne, po celom pohari. potom opat pridas kapustu a opat tlacis do zblbnutia. voda z kapusty bude pritom vystupovat v pohari, tu odlievaj niekde do nadoby, moze sa neskor zist. pohar natlac tak cca 1 cm pod okraj a normalne zavieckuj. normalne, napevno, netreba nechavat povolene viecko! ani nahodou !!! ak si zodpovedne tlacila, v jednom normalnom zavaracom pohari budes mat nadupane takmer kilo kapusty. ak ti kapusta ostane, zvysky kludne daj do pohara a az po vrch dolej tu povytlacanu vodu. a zatvor ako ostatne. nasledujuci krok: mile pohare treba dat na plech alebo na nieco so zvysenymi okrajmi, co nepreteka a nechat niekde, kde je aspon izbova teplota. studena komora sa neodporuca. priznavam, ja si robievam tak 4 - 5 poharov naraz a davam ich do lavora, ktory si v izbe postavim pod radiator. ale ja som ako ladovy medved, u mna je radiator nastaveny len na temperovanie aj v zime. minuly rok mi na kredenci v kuchyni pri okne zmrzol bobkovy list. vtedy som si povedala, ze to s tou zimou asi trochu prehanam. ale ked mi to tak vyhovuje, tak co narobis? pozor, pohare ani v tom teple nesmrdia. po 3 - 4 dnoch zacnu tisko pukat a vyteka, ci skor vytlaca sa z nich stava. iba po troske ale preto musia byt v niecom postavene. je vidiet, ako kapusta zltne. netreba sa o nu starat, nech si poprdkava. az prestane pukat a vytekat, je hotova. trva to tak zo dva tyzdne ked je v teple, ked ju mas na chladnejsom mieste, vykvasi tiez, ale trva to dlhsie. ja ju aj v tom teple nechavam tam az kym sa mi nepaci farba. co je blbost, lebo farba zavisi od toho, kolko kminu do kapusty das, nie ako dlho kvasi. potom mile flase umyjeme a ulozime do komory ci pivnice, odkial ich nasledne vytahujeme a pouzivame. kapusta je naozaj dobra a hodi sa na vsetko ako kapusta kvasena v sudku. zhrnutie: - mnozstvo soli odporucam dodrzat, korenia a bobkacu si daj, kolko chces - kapustu natlacit ako najviac vladzes (vhodne je zapojit draheho a obdivne sledovat, ako sa snazi, nezabudneme ho pri tom chvalit). - viecka zatiahnut napevno, neboj sa, oni nevybuchnu - vydrzat +/- 3 tyzdne. radsej 4.