Foto: martinis
V niektorých krajinách - napríklad Maroku - má kuskus funkciu podobnú našim zemiakom - je takým "druhým chlebom". Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov Zobraziť celý popisV niektorých krajinách - napríklad Maroku - má kuskus funkciu podobnú našim zemiakom - je takým "druhým chlebom". Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a dokáže zasýtiť, takže dnes som si ho pripravil so zeleninou, tekvicovými jadierkami a tvrdým syrom a ochutil ho špeciálnou zmesou korenia :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g |
|
2 ks (najemno nakrájaná) |
|
1/4 - 1/2 ks (nakrájaný na kolieska) |
|
1 hrsť |
|
trochu |
|
|
|
1 pl |
|
|
|
kúsok |
|
štipka |
|
|
|
(alebo obľúbené bylinky) |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Začneme tým, že do veľkej panvice nalejeme trochu olivového oleja, stačí od oka. Necháme ho rozohriať, pridáme cibuľku aj s pórom a opekáme, pokým nezačnú voňať. Podlejeme trochou vody, pridáme papriku a prikryté dusíme.
- 2
Do hrnca s paráčikom napúšťame trocha vody, tú necháme zovrieť a pridáme mrazený jemný hrášok. Nad parou varíme 10 minút a túto dobu môžme využiť na opečenie tekvicových jadierok, ktoré ozvláštnia celé jedlo a dodajú chrumkavosť. Na suchú panvicu dáme za lyžicu jadierok a na strednom plameni opekáme, pokým nezačnú voňať, netreba ich ani miešať. Až sa rozvinie vôňa, plameň vypneme a necháme na varnej doske.
- 3
V rýchlovarnej kanvici, ktorá je pri príprave kuskusu výborným pomocníkom, necháme zovrieť vodu a dve odmerky tejto horúcej vody nalejeme do väčšej misky. Teraz je vhodný čas na pridanie mojej obľúbenej ingrediencie - lyžičky korenia namiešaného originálne pre kuskus. Priniesol som si ho z istého pražského obchodu s koreniami a hodí sa sem úplne skvele, pretože obsahuje cibuľu, papriku, rímsku rascu, koriander, cesnak, čili korenie, biele korenie, škoricu a soľ, presne v tomto hmotnostnom zastúpení. Má jedinečnú arómu, ktorá je nenahraditeľná, ale ak túto zmes korenia zatiaľ nemáte, požite obľúbené korenie, čerstvú čili papričku alebo rôzne bylinky :)
- 4
Do tejto ochutenej vody vsypeme plnú odmerku kuskusu, čo zodpovedá sto gramom, vidličkou miešame, kým sa všetka tekutina nevsiakne a potom prikryjeme tanierikom. Hrášok zlejeme, primiešame k ostatnej zelenine, ochutíme soľou a mletým bielym korením.
- 5
Do kuskusu vmiešame kúsok masla, ktoré ho zjemní, urobí ho sypkejším a premiešavaním vidličkou sa stane nadýchaným - ak je to správny výraz :) Výrazne zväčší svoj objem, takže ho môžme naservírovať na väčší tanier, trocha rozhrnieme po obvode a doprostred naservírujeme ochutenú zeleninu. Celé jedlo posypeme nahrubo nastrúhaným tvrdým syrom a tekvicovými jadierakmi, pridáme petržlenovú vňať či pažítku a je hotovo ;)
- 6
Kuskus sa možno svojím vzhľadom nezdá, ale aj malá odmerka týchto drobných guľôčok dokáže výdatne zasýtiť. Keďže je schopný absorbovať akúkoľvek chuť, používa sa k rôznym omáčkam, mäsu, ale aj zelenine, a práve so zeleninou mi chutí najviac. Lyžička korenia na kuskus ho výborne ochutí a spolu so syrom, jadierkami a petržlenovou vňaťou tvorí skutočne fajn obed :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@micanela : o to sa snažím a som rád, ak vidím výsledky, ďakujem a prajem pekný sobotný večer aj tebe ;)
@amelie : to korenie nepoznám, ale skúsim pohľadať na internete. ďakujem za pochvalu ! ;)