Kuskus so zeleninou a tekvicovými jadierkami

Autor receptu: martinis

V niektorých krajinách - napríklad Maroku - má kuskus funkciu podobnú našim zemiakom - je takým "druhým chlebom". Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a dokáže zasýtiť, takže dnes som si ho pripravil so zeleninou, tekvicovými jadierkami a tvrdým syrom a ochutil ho špeciálnou zmesou korenia :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme tým, že do veľkej panvice nalejeme trochu olivového oleja, stačí od oka. Necháme ho rozohriať, pridáme cibuľku aj s pórom a opekáme, pokým nezačnú voňať. Podlejeme trochou vody, pridáme papriku a prikryté dusíme.
  2. Do hrnca s paráčikom napúšťame trocha vody, tú necháme zovrieť a pridáme mrazený jemný hrášok. Nad parou varíme 10 minút a túto dobu môžme využiť na opečenie tekvicových jadierok, ktoré ozvláštnia celé jedlo a dodajú chrumkavosť. Na suchú panvicu dáme za lyžicu jadierok a na strednom plameni opekáme, pokým nezačnú voňať, netreba ich ani miešať. Až sa rozvinie vôňa, plameň vypneme a necháme na varnej doske.
  3. V rýchlovarnej kanvici, ktorá je pri príprave kuskusu výborným pomocníkom, necháme zovrieť vodu a dve odmerky tejto horúcej vody nalejeme do väčšej misky. Teraz je vhodný čas na pridanie mojej obľúbenej ingrediencie - lyžičky korenia namiešaného originálne pre kuskus. Priniesol som si ho z istého pražského obchodu s koreniami a hodí sa sem úplne skvele, pretože obsahuje cibuľu, papriku, rímsku rascu, koriander, cesnak, čili korenie, biele korenie, škoricu a soľ, presne v tomto hmotnostnom zastúpení. Má jedinečnú arómu, ktorá je nenahraditeľná, ale ak túto zmes korenia zatiaľ nemáte, požite obľúbené korenie, čerstvú čili papričku alebo rôzne bylinky :)
  4. Do tejto ochutenej vody vsypeme plnú odmerku kuskusu, čo zodpovedá sto gramom, vidličkou miešame, kým sa všetka tekutina nevsiakne a potom prikryjeme tanierikom. Hrášok zlejeme, primiešame k ostatnej zelenine, ochutíme soľou a mletým bielym korením.
  5. Do kuskusu vmiešame kúsok masla, ktoré ho zjemní, urobí ho sypkejším a premiešavaním vidličkou sa stane nadýchaným - ak je to správny výraz :) Výrazne zväčší svoj objem, takže ho môžme naservírovať na väčší tanier, trocha rozhrnieme po obvode a doprostred naservírujeme ochutenú zeleninu. Celé jedlo posypeme nahrubo nastrúhaným tvrdým syrom a tekvicovými jadierakmi, pridáme petržlenovú vňať či pažítku a je hotovo ;)
  6. Kuskus sa možno svojím vzhľadom nezdá, ale aj malá odmerka týchto drobných guľôčok dokáže výdatne zasýtiť. Keďže je schopný absorbovať akúkoľvek chuť, používa sa k rôznym omáčkam, mäsu, ale aj zelenine, a práve so zeleninou mi chutí najviac. Lyžička korenia na kuskus ho výborne ochutí a spolu so syrom, jadierkami a petržlenovou vňaťou tvorí skutočne fajn obed :)