Kurník fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. februára 2015
Kurník (fotorecept)
Foto: ancicka

Pri viacej mojich receptoch som spomínala,že využívam aj rcp.zo starých kuchárskych kníh,medzi ktoré patrí aj knižka,čo som zdedila po mojej babke.Z nej je aj tento recept.Recept je pôvodom Ruský.Chystala som sa naň už dlhšie,no stalo to za to,že som ho vyskúšala.Odporúčam do pozornosti.Je to veľmi dobré za tepla ,ale aj za studena.

1,20 minút
príprava
30-35 minút
na 200 °C

Suroviny

Palacinkové cesto:
1/2 l
3 ks
podľa potreby
troška
troška
1. plnka:
1,5 dl
3 ks
podľa chutí
podľa chutí
2. plnka:
1 ks
1 ks
podľa potreby (alebo olej)
3. plnka:
1
1 konzerva
Cesto:
1 ks
350 g
1,5 dl
troška
2 pl
 (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najsamprv si pripravím plnky:Klasickým spôsobom si pripravím palacinky.Minimum 6 ks.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prvá plnka:Ryžu si uvarím,ja ju varím v mikrovlnke v Tuperware hrnci,takže mám to za pár min.Ak nemáte ,tak klasicky.Vajcia si uvarím na tvrdo.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhú plnku potrebujem 1 väčšie prsia,cibuľu,naslo,alebo olej.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tretiu ,potrebujem šampiony a cibuľu.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu pokrájam na drobno,orestujem a pridám prsia na drobnučko pokrájané.Osolím okorenim a pár minút podusím.Odstavím.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak isto aj šampionky.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ryžu zmiešam s nadrobno pokrájanymi vajciami ochutím a zamiešam.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto si pripravím klasickým spôsobom ako na rezance tak,že si vyšľahám vajce so soľou,pridám teplú vodu a zašľahám.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridám múku,miešanú pol-na pol hladkú s polohrubou.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridám olej,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zamiesím cesto.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto na jemne pomúčenej doske vypracujem na hladko.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto asi na desať minút zakryjem odpočinúť.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom cesto rozvaľkám,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    čo na najväčší kruh,tak aby presahoval cez plech.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Plech na pečenie potriem olejom

    Kurník (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a cesto rozložím na celý plech,aby presahoval plech.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Teraz začnem s plnkami.Vo veľkosti palacinky dám vrstvu ryžovej plnky,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    na to palacinku a plnku s mäskom,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    zasa palacinku a hubovú plnku a opakujem ešte aspoň raz,kým sa plnka neminie.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Potom cestom pekne obalímobsah

    Kurník (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    vrch odrežem,aby bol otvor,,zo zbytkou cesta vykrojím ozdobky

    Kurník (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    a celé ozdobím,hlavne okolo otvoru.Pri restovaní vznikne výpek a ten použijem ešte tak,že plovicu vlejem do otvoru pred pečením a druhú polovicu počas pečenia.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Hotový kurním upečiem do zlatistá..

    Kurník (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    nechám trocha prechladnuť,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    a môžme podavať,

    Kurník (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Dobrú chuť,je to pochúťka.

    Kurník (fotorecept) - obrázok 27
Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Huby, Múčne jedlá, Ruská kuchyňa, Obed, Večera, Pečené, Varené

Diskusia k receptu

ocko
to musi chutit sice pracne ale ta odmena:) zato stoji:) urcite vyskusam dakujem
milad
fíha, pre mňa zaujímavá novinka...a tak uvažujem, či by som tú ryžu nemohla nahradiť napríklad špenátom, alebo zemiakmi, alebo niečím iným....bo ryžu neľúbim;-(
ukladám do kk , perfektná inšpirácia
sovicka46
pracne, to je prve co ma tiez napadlo, ale urcite stoji za vyskusanie....cesto zvonku netreba potriet vajickom?
farbuska
Veľmi inšpiratívne, určite skúsim. Vďaka za námet.
ancicka
@ ocko ,to len tak na oko vyzerá,že je to pracné,ale ktoré jedlo,ked chceš pripraviť kvalitne ,nieje pracné?
@ milad ,môže ,určite zameniť.Mne tam chýba viac zeleného,no v lete to urobím viac zo zeleninou.
@ áno,ved som v surovinách aj uviedla,že žltko na potretie,doplním k obrázku.
1x sracz
viera1
Recept má mnoho obmien (ako naše kapustnice).Prvykrát som sa s ním stretla v knihe Achille Gregora z r. 1969 neskôr som oprášila ruštinu tu:
 gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?f=148&t=13879...

Keď kliknete dole na ďalšie recepty,zistíte,že každý je iný.Najjednoduchší je v lístkovom ceste a pokiaľ máte v chladničke ryžu,pečené kuracie mäso,šampiňóny (príp. kombináciu podľa chuti),obed je urobený raz-dva.
k599
@ancicka , urobila si krásny kurník a veľmi sa mi páči to, čo sliepočky doňho naznášali. To bude bomba, keď ja toto urobím, už vidím ten manželkin a dcérin ksicht....také budu nadšené, a ja samozrejme tiež z ich ksichtov :-)))
ancicka
Dakujem Vám za milé komentáre.
ja som aj nad tým rozmyšľala,že bolo by dobré urobiť to na sladko s ovocím v lístkovom ceste.Rusi väčšinou použivajú plnky z mäsom.
ubka
Veľmi pekný výsledok, precízne spracovaného receptu. Ste naozaj šikuľka, určite vyskúšam, aj keď je to pracné :-)
danda3
Krásny recept, zložitý, ale určite veľmi chutný.♥ Ja som najskôr čakala niečo sladké podľa vzhľadu, výsledok milo prekvapil.
denyany
Veľmi sa mi páči tento kurník! Ukladám a hádam niekedy sa dostanem aj k vyskúšaniu.
aroooo
páči sa mi, kurník-šopa, ale aj dá zabrať.... kk, 5*
babkamt
tiež som si uložila tento recept do kk, je síce prácny, no stojí za to ho vyskúšať. Ten názov ma trochu zmiatol:-)
kukulienka71
S akoukoľvek plnkou sa mi to veľmi páči.Ten, kto to vymyslel, mal dobrú fantáziu, ty máš zasa šikovné ruky, 5*
havino
rada pozerám ruské weby s varením, neviem prečo ruské, asi moje meno ma predurčuje k nim, videla som to tam a ostala prekvapená, ako aj teraz u Teba @ancicka , už si ma presvedčila, že dobré to musí byť a plnky si človek môže voliť podľa chuti, zaujímavé, si šikovná
babinka
krasna inspiracia na zvyskovy kolacik, male mnozstvo masa sa zvysi stale, aj ryza je uvarena pre viac osob, placinky budu na ranajky a par si ich odlozim... a nebude to vobec pracne, ale raz dva ... Uz len najst vhodny den, ved ja si tie zvysky v chladnicke naskrblim :) a mozno skor urobim aj na sladko v listkovom ceste....to bude prekvapenie, dakujem za recept, ktory nezapadne prachom...
terakota
Dobrý nápad. Pripomína mi to moju babku, tá robievala niečo podobné, ale robila to v lístkovom ceste a miesto palaciniek robila zemiakové cesto - lokše. Robila ich také malé, tak akurát na tanier pre každého a volalo sa to "mešec". Lokše vyrezávala hrnčekom a opiekla z oboch strán. "Obrúsok" na mešec robila z lístkového cesta asi tak veľký ako tanier. Rovnako, ako tu, striedavo ukladala na seba vrstvu opečeného mletého mäsa, potom vrstvu dusenej kapusty, vrstvu ryže so zeleninou. Pekne poskladala lístkové cesto tak, že vznikol z toho taký malý ranec, ešte aj pásikom cesta uviazala mašličku. Tak to dala zapiecť do vyhriatej pece spolu so škvarkovými pagáčikmi.
No Ďakujem za pripomienku. Skúsim to urobiť a uvidím, potom to dám sem.
Máš 5* za dobrú pripomienku.
nyja
Mne sa tento recept veľmi pozdáva a prácny mi nijako extra nepripadá. Skôr by som povedala, že receptík je šikovný v tom, že sa dajú zužitkovať niektoré zvyšné pokrmy, doplní sa trocha a je na svete čosi nového :-) Len mi je také divné piecť rezancové cesto... Ale vyskúšam, receptík sa mi páči :-)
gubics
Veľmi zaujímavý recept, ešte som sa s takým nestretla,asi ho vyskúšam.
karky
Urcite skusim upiect, velmi zaujimave, vdaka za receptik.
medovnicek
vidím, že máme viacej toho spoločného ako len lásku ku kysnutému cestu:), teda k práci s ním:), aj ja mám rada staré kuchárske knihy, tiež ich mám niekoľko, tento tvoj kurník je síce prácnejší, ale poviem ti, že výsledok rozhodne stál za to, supeeeeeeeeeeeeeer