Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala fotorecept

eviana - fotkaeviana, 10. novembra 2013
Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept)
Foto: eviana

Keby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to, tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované... Zobraziť celý popisKeby išlo dať v názve receptu úvodzovky napíšem "tandoori masala kurča", ale nejde to, tak pre pokoj v rodine varechovej je to kurča marinované... Ale nech už sa volá tak či tak, je to naozaj výborné jedlo a stojí za ochutnanie. Aj keď ideálne by bolo pripraviť ho v tandoori peci, tak tento recept je prudko prispôsobený bežnej slovenskej kuchyni :)

5
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg alebo jeho časti
1/2 ČL
1/4 ČL
1 ks
1,5 PL
4 strúčiky
2 ks
5q ČL
350 ml
 štipka
1 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Korenie Tandoori masala je možné kúpiť v špeciálnych predajniach exotických potravín, v bežnom markete ho nenájdete. Napr. tu: http://www.asiafood.sk/koreniny/633-grilovacie-korenie-tandoori-masala-100-g-5017689004828.html Kurča si najprv poriadne umyjeme a osušíme.

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zvliekneme z kože a rozrežeme na menšie kúsky

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...do mäsa spravíme asi 5 mm hlboké zárezy

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...v miske si zmiešame šťavu z citróna s 1/2 ČL soli a trochou mletého čierneho korenia a kuracie kúsky v nej vymáčame, vmasírujeme do mäsa

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...odložíme v nekovovej nádobe (u mňa umelohmotná tácka) do chladničky na cca 30 minút - zatiaľ si pripravíme marinádu.

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na jemnom strúhadle si nastrúhame ďumbier alias zázvor - je to kúsok cca veľkosti malíčka (ja mám prsty dlhé :)))

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...kto chce menej pikantné doporučujem len 1 ks chilli alebo ich zbaviť zrniečok, my máme pikantné radi, tak som ich tam nechala - a nakrájame na mini kúsky (my máme doma špeciálne manikúrové nožničky na chilli - originál kúpené na chilli a používané len na chilli :)) takže u nás sa chilli do jedál strihá :)

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nastrúhame cesnak a trošku muškátového oriešku (len 4x prebehnúť po strúhadle :)

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridáme korenie tandoori masala a kurkumu

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...ešte jogurt a máme všetky suroviny na marinádu

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...všetko spolu zmiešame na krásne červenú a voňavú marinádu

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vyberieme z chladničky kúsky kurčaťa a namáčame ich v marináde, tak aby bolo celé mäso pokryté marinádou

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...namarinované kúsky vložíme do nekovovej nádoby a necháme v chlade minimálne 12 hodín marinovať (ja zvyknem marinovať 24 hodín - čím dlhšie, tým lepšie marináda nasiakne do mäsa)

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...jemne si vymastíme olejom alebo maslom pekáč a naukladáme doň mäsko a dáme piecť pri 180°C cca 45 minút až hodinu (podľa rúry), priebežne potierame zvyšnou marinádou, kým sa neminie. Kuriatko sa upečie do krásnej červenej farby a celým bytom sa vinie neskutočne úžasná vôňa. Ako prílohu som zvolila kari ryžu a jemný šalát z čínskej kapusty, červenej papriky, paradajky a šalotky. A tá chuť... dokonalosť sama :)

    Kurča v marináde z jogurtu a korenia tandoori masala (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

mesiar50
Vedel som,že si šikovná kuchárka a gazdinka.Jedlo vyzerá viac ako božsky.Určite to aj tak chutilo.Rcp.je už v kk.Srdečná vďaka Evka.
1x zea
jozka2
Evka,tvoje kurciatko vyzera vinikajuco,urcite vyskusam,ale bez chilli to nemozem lebo by moj vnucik nejedol.
bozulka
Žasnem nad tvojou šikovnosťou,nielen vynikajúca príprava podľa mojej chuti,ale aj pekná prezentácia.Kari ryža je výborná,ja by som asi zvolila kuskus.Recept som si stiahla.Ďakujem.
methi
Ty si hned utekala varit, aby si opravila nazov receptu? :D Ty si poriadne akcna.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka. Keď kúpim tandoori masala, tak určite vyskúšam.
pusta
@evianna milá, každý deň dokazuješ svoju všestrannosť a kvalitu úžasnými krásnymi receptami.
len pevne verím, že tento recept ti o pár dní niekto neskopíruje, ako sa stalo o pár dní po zverejnení iného tvojho vynikajúceho receptu. myslím, že si všimli aj mnohí iní....
5***** ti zaslúžene patrí
pusta
a ozaj,to tvoje kurča je krásne žltučké...bolo domáce z tvojho vlastného chovu tebou vychované? lebo tak vyzerá,,,
mariamka
door su dvere ale tandoor?? netusim :) ale rada sa necham poucit, resp. popozeram po marketoch, vyzera to skvele :)
lianka
Ja by som sa chcela spýtať aký je rozdiel medzi tandoor masala a garam masala. Snáď mi to Miška vysvetlí, tá je na to odborník.Ďakujem.
methi
@lianka garam sa pouziva vacsinou do vegetarianskych jedal (nie je to pravidlo), bud pocas pripravy alebo celkom na konci ako bodka, ktora zvyrazni chut jedla. Tandoori je vhodne skor na maso, do marinad. A samozrejme sa lisia zlozenim. Garam je skor chut koriandru a skorice a tandoori koriander, paprika a rimska rasca (plus dalsie koreniny, ale tieto su najvyraznejsie). Inak Tandoori masala v podstate obsahuje uz garam masala v svojom zlozeni - ten zaklad garam masala. A vsetko zalezi nakoniec od receptu na masala, kto ma ako v oblube miesat pomer korenin. Nikde nie je odklepnuty presny recept, kazda gazdinka si miesa po svojom :) @eviana inak zabudla som pochvalit. Vyzera to vyborne.
heliana
Ach jaj, garam masala som už pozháňala, teraz budem hľadať tandoori. Ale vyzerá to veľmi chutne, a receptov na kuracie mäsko nikdy nie je dosť. Ukladá si a ďakujem:)
eviana
@mesiar50 , vďaka za Tvoje milé slová Lacko, veľmi si ma potešil. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Vám zachutí :)
eviana
@jozka2 , budem rada ak vyskúšaš, aj trošku menej zázvoru pre istotu daj, aj ten dáva jemne pikantnú chuť jedlu, aby drobčekovi chutilo :)
eviana
@bozulka , ďakujem za milý komentár... veru ani kuskus ako príloha nie je zlý nápad... robila som už aj vykostené stehná a potom ich so zeleninou do pita chlebíka plnila... aj tak to bolo úžasné :)
eviana
@methi , varila aj fotila som toto jedlo už dávnejšie... a dala som ho sem, aby varecháči videli, že aj v bežnej slovenskej kuchyni sa dá pripraviť toto - pre Teba zrejme bežné, ale pre nás tak trošku exotické, ale hlavne naozaj skvelé jedlo. Ďakujem za pochvalu, od Teba za tento recept získať uznanie je veľká pocta :)
eviana
@goe , budem rada ak vyskúšaš, naozaj to za pokus stojí, ak teda máš rada aromatické jedlá - a korenie sa dá kúpiť v Asiafood na Ferienčíkovej ul :)
eviana
@pusta milá, ďakujem za Tvoje krásne slová uznania, spravila si mi radosť. Čo narobíme... proti kopírovaniu receptov na webe sme všetci bezmocní, deje sa to denne a život musí ísť aj tak ďalej. Ale ak niekoho tento recept nakopne, budem rada, že som mohla trošku inšpirovať :)
eviana
@pusta , som sa teraz nasmiala... som si predstavila ako na balkóne chovám kurčatá, aby teda boli echt domáce :) Ale je pravda, že toto bolo kúpené nie v bežnom obchode, ale od jedneho miestneho chovateľa... naozaj rozdiel v kvalite, kožu mali ako po kvalitnej masáži a mäsko chutné a voňavé :)
eviana
@alex37 , ďakujem aj za slová uznania, aj za hviezdy jasné aj za KK, budem rada ak vyskúšaš :)
eviana
@mariamka , možno by to mohlo - v prípade neúspechu - mať názov Tamdoor (tam sú dvere ... od WC :))) Ale toto bolo naozaj vydarené, stojí za pokus... skôr v špecializovanych obchodoch, aj internetových s koreninami dostaneš ako vo veľkých marketoch.
eviana
@salinka ... také na grile robené to by bola tiež jedna báseň, chrumkavá :)
eviana
@lianka , správne si sa obrátila na @methi , ohľadom korenín v indickej kuchyni naslovovzatá odborníčka, ktorej týmto veľmi ďakujem za info ohľadom zmesi korenín :)
eviana
@heliana , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutí. Ďakujem za milý komentár :)
sracz
Milá, pilná, šikovná @eviana mám dušu v "hodvábe"! Dnes som sa opäť presvedčil, že mnohých nás tu na našej "Vareške" spája nielen láska k domácej, hlavne slovenskej, kuchyni ale aj súzvuk chutí, vôní a lahodného pocitu na jazyku, v pusinkách (aj keď ja mám teda poriadnu "papuľu"), až po ..., bruško!!! Tvoj, opäť nádherne podaný, rcp isto_iste uzrie aj svetlo sveta za veľkou "kalužou"-:)))! Obdivujem Tvoju prácu a ďakujem Ti za inšpiráciu!
lianka
Inak prepáč @eviana , zabudla som pochváliť, vyzerá to prudko jedlé a to korenie /garam masala/ som si minule kúpila, to preto som sa na to pýtala, či by som to nemohla použiť miesto tandoori. Skúsim, uvidím.
eviana
@sracz milý, bolo mi obrovským potešením potešiť takto na diaľku Tvoju dušu aj gastronomickú predstavivosť :) Veru nie raz som si pri Tvojich receptoch všimla akýsi gastronomický súzvuk chutí a mám z toho obrovskú radosť, že máš v pláne tento recept aplikovať vo svojej kuchyni. Budem rada, ak sa potom so mnou podelíš o svoje dojmy a pojmy... Úprimne Ťi ďakujem za Tvoje milé slová a srdečné pozdravy všetkým Tvojím milovaným posielam za veľkú kaluž z juhu nášho malého Slovenska :)
eviana
@lianka , niet čo prepačovať, bolo fajn, že si tu s @methi tak podnetnú diskusiu rozviedla, ďakujem Ti, aj ja som sa od nej rada priučila - čím jej veľmi ďakujem za nové info ohľadom korenín. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť :)
havino
čo sa tu ja už idem pri tebe na staré kolená učiť aj inak variť? už si ma naučila ostrokyslú, včera sa opäť varila, tak nám zachutila, v nedeľu kvôli nej sa už raz toľko vývaru varilo, teraz zas tandori, nemám doma, ak predsa len kúpim znovu otvorím tento tvoj po lopate pre mňa recept napísaný a uvidí sa, preto ho uložím.
eviana
@havino , Ty svetlo mojich očí :) Aké staré kolená? Šak bársktorá 20-ka by Ti ich závidieť mohla... Mám obrovskú radosť, že Vám tak veľmi ostrokyslá zachutila, ale musím sa priznať, že som to vopred vedela, že sa na nej tak trošku závislý stanete, bo aj my sme :) Tandoori nekupuj, mám aj pre Teba už nachystané :) Budem rada ak vyskúšaš ♥
eviana
@havino , jejdanenky... závislí samozrejme, mi tu chlop do ucha húdol a už sú hrúbky na svete :)
mariamka
vy ste mi @dievky kamaratky :) vcul, ked som vsetko objednala na ostrokyslu, a mi aj dnes napisali ze to posielaju, vytasite toto tandoori,, :)
eviana
@mariamka , kamoska si aj Ty, napis adresu do TS a uz aj Ti posielam tandoori masala korenie... a mozes pokracovat na exotickej azijskej vlne :)
mariamka
@evianka si mila, dakujem, ale aby mi zas prilis neozltli, radsej opatrne, sak sa este najde co to objednat z "asiafood" :)
havino
ved vidíš @mariamka , treba nám tandori otvárať? netreba! novým veciam sa nebránim, ale čo ja idem so sudom kyslej kapusty potom robiť :-) :-) vrecia zemiakov v pivnici :-)
havino
@evianka , čo si, ved už mám objednávku v asiafoode, ako @mariamka , včera som objednávala večer, dnes som uhradila na účet, som si u nich aj kikoman, aj ustricovú veľku, kadečo, aj tandori, jasné
havino
som musela kuknuť na mail, že čo ešte som, ryžový ocot a škrob z mungo fazule aj
mariamka
@evi :) neviem ci mam zacat hulit alebo otvorit okno, dnes mi akurat hurky mierne dymili :) @havino daj do pľacu diskusiu, varechaci poradia, alebo mozno odkupia :)
havino
@mariamka , sa môj na mňa oproti kukol, že s kým si píšem a škerím sa, ako puk, tak som mu, že o čo jde, že kyslú kapustu na predaj :-) :-) že on zje aj súd, aj to dori, :-) , takže TO dori, nič sa predávať vraj nebude a nemám zakladať žiadne diskusie
mariamka
@havino nestiham citat, ja takmet dtto, kikkoman, ryzovy ocot, koreniny na ostrokyslu, tak to si necham priste poradit, co je dobre, mne tam pride, ze vsetko , mohli by nam odpustit postovne za tuto reklamu :)
mariamka
@havino ty mas teda doma "universal soldier" ma moje sympatie, moj by tiez chranil taky sud vlastnym telom :) uvidim co povie na "tamdoor"
eviana
@havino , @mariamka , ste Vy ale akcne obe, neskutocne caje :)
Hlasim sa ako odberatel domacej kapusty, aj zemiakov, aj huriek... nic nevyhodte, schosnujeme :)
eviana
@havino , nenažranci nenažraní sú to... šak to neposielajú zo Shangaia, či? :)
irenaw
uff a tento pekný, do červena vypečený, recept mi skoro unikol a ešte aj komentáre má dobré ;-) ide do KK
eviana
@irenaw , ďakujem za milý komentár, som rada, že Ťa recept zaujal a budem ešte radšej, ak vyskúšaš a zachutí Ti :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia