Kurča so všetkým čo jej chutí

sracz - fotkasracz, 12. mája 2010
Kurča so všetkým čo jej chutí
Foto: sracz

....... nepoznám človeka, bez rozdielu farby kože, pohlavia, veku či vierovyznania, ktorý by nemal rád kuriatko pripravené na akýkoľvek spôsob. Ani táto "mňamka" nie Zobraziť celý popis....... nepoznám človeka, bez rozdielu farby kože, pohlavia, veku či vierovyznania, ktorý by nemal rád kuriatko pripravené na akýkoľvek spôsob. Ani táto "mňamka" nie je výnimkou. Naviac je obohatená o novú verziu "ľahkej perinky" t. j. zemiakovej kaše (pyrée). V tomto recepte som sa snažil zasnúbiť dobroty, ktoré miluje moja krásna pani. Keď toto ľahké jedlo servírujete aj s pohárikom dobrého polosladkého bieleho vínka, máte vyhraté! Veď napokon, vyskúšajte a posúďte sami.

6 ÷ 8 (10)
porcií
18´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ÷ 3 ks
6 a viac ks
0,75 l
4 ÷ 6 ks
4÷5 ks
1÷2 ks
3 ÷ 4 ks
podľa potreby štipky
podľa potreby štipky
3 ÷ 4 PL
25 ÷ 30 dkg
3 ÷ 4 dcl
zemiaková kaša:
1÷2 ks
1÷2 dcl
1÷2 dcl
15 ÷ 20  dkg
1,5 ÷ 2 kg




Postup

  1. 1

    večer "pred" vykostené kurčacie mäsko bez kože pokrájame na väčšie kúsky (kocky?), uložíme do pracovnej misy, zalejeme bielym vínkom (najlepšie takou značkou, aká najviac chutí tomu, komu varíme, rozhodne ho však nezabudneme vopred ochutnať) a uložíme na noc do chladničky (možno bude stačiť aspoň 60´, ale noc mám odskúšanú).

  2. 2

    pokrájanú prerastenú údenú slaninu vyškvaríme na veľkej panvici (alebo v nižšom širokom hrnci), vyberieme a odložíme škvarky; mäsko vyberieme z chladničky, scedíme (vínečko zachytíme a odložíme pre ďalší technologický krok), ľahko obalíme v hladkej múke a dáme do zlatohneda pripiecť na slaninový výpek (ak je ho málo pridáme škvarenú bravčovú masť (husacia či kačacia to taktiež nepokazia) alebo olivový olej; povrch osolíme a oMČKujeme (!nezabudnúť aj po jeho poobracaní); zlatohnedé kúsky mäska vyberieme a uložíme na pracovný tanier.

  3. 3

    do výpeku pridáme cibuľu, zelerové "nervy" a karotku, pokrájané na drobno a bobkové listy; jemne podusíme pri priemernej teplote za stáleho miešania; posypeme hladkou múkou, premiešame a podlievame zbytkom odloženého vínka a vývarom, až získame požadovanú konzistenciu "omáčky"; vložíme späť kúsky mäska a pomaličky dusíme až do "hotova"; dochutíme podľa chuti, prípadne podlejeme podľa potreby ďalším vývarom; samozrejme opäť necháme prejsť varom!

  4. 4

    zemiaková kaša: olúpané a pokrájané zemiaky necháme uvariť; do ďalšej panvice uložíme olúpané jablká (alebo hrušky) zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na kocky; zakryjeme ich smotanou a mliekom - ½ & ½ - a privedieme do varu; keď sú jablká mäkké, odstavíme panvicu zo zdroja tepla, do teplej emulzie pridáme na kocky pokrájaný syr Niva (alebo iný druh syra s kultúrnou plesňou) a necháme, počas stáleho premiešavania kovovou metličkou, rozpustiť; zemiaky scedíme, popučíme, osolíme, primiešame do nich jablkovosyrovosmotanovú horúcu emulziu a vyšľaháme na ľahučkú perinku.

  5. 5

    servírujeme na plytkých tanieroch, na ktorých vytvoríme "plató" zo zemiakového pyrée (mash potatoes), do prostriedku ktorého rozložíme mäsko aj s omáčkou, posypeme ho škvarkami a troškou posekaného "zeleného trojboja" (čerstvá ligurčeková, petržlenová a zelerová vňať); prílohou môže byť klasický hlávkový šalát so zálievkou (voda, citrónová šťava /ocot/, práškový cukor), alebo iný druh šalátu s dressingom.

Diskusia k receptu

honestka
iste ze vyskusam tu "perinku"- z popisu chuti yummy a este som ju tak neskuala, hoci zemiaky, pretoze casto su tu takmer bez chuti mixujem bezne s korenovou zeleninou, pecenym cesnakom, alebo sour cream, Ferry, zase dobra mnamka na papanie!
evia
zaujímavý recept, určite vyskúšam a ako ste ho pekne nazvali, vaša milovaná má z vás určite radosť.
evas13
Recept je veéééľmi zaujímavý, určite vyskúšam.
miis
...zaujal ma úvodný text a spomenula som si - ja poznám človeka, ktorý až panicky dáva pozor, aby ani náhodou nezjedol nič z hydiny... Ešte aj v reštauráciách spovedá kuchárov (vyučil sa za kuchára) a nedá si nič, čo by len mohlo byť dusené v kuracom vývare... no, v tomto smere chorý človek!
Pre mňa výborný recept, zo všetkých sraczových receptov kričí, že je gurmán.
bozulka
@Feri dobrý receptík a zase sa učím,také pyré som nikdy nerobila,hoci som už robila s roznou zeleninkou,vyskúšam a uvidím čo povie môj belovlasý milovaný.Krásne si nazval svoju pani,vidíš aj v tom som ťa napodobnila.
bozulka
Ešte som ti zabudla pochváliť tie "našské" krásne poháre na vínko.
alexdidi
ja veru tiež poznám človeka/je to moja dobrá priateľka/, krorý nemôže žiadnu hydinu ani cítiť...zato pre mňa to neplatí a ten tvoj recept vyzerá naozaj zaujímavo...
evanaaa
Ano, recept vyzerá dobre. Zaujímavé, ak niekto nemá rád hydinu,či vôbec aj iné mäsá nejedia, a ak ano ,prečo len hydinu nie? Potom je to ozaj čudné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia