Pečené kurča
Pečené kurča

Kurča pečené na zelenine a zemiakoch fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. júla 2021
Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept)
Foto: kimlo

Receptov z jedného hrnca alebo pekáča je tu už dosť a aj som ich niektoré odskúšal. Naposledy som sa inšpiroval týmto, ktorý som našiel na internete, je jednoduchý, s minimálnym množstvom surovín, len som si ho prispôsobil na úpravu v rímskom pekáči.
Zdroj: internet

4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 180-200 °C

Suroviny

podľa potreby (alebo stehná)
1 ks čerstvá
1 ks čerstvá
1 ks
1 ks
400 g
2 strúčiky
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na tento recept sú najvhodnejšie kuracie stehná a krídla. Ak máme celé kura, rozporcujeme ho, prsia si odložíme na rezne alebo soté a chrbát na polievku...

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájanú červenú a žltú papriku. Tie tiež orestujeme.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zemiaky a paradajku nakrájané na štvrtiny.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Osolíme, okoreníme...

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme tymian a premiešame. Túto zmes preložíme do rímskeho pekáča.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Navrch poukladáme porcie kurčaťa, ktoré sme predtým osolili a okorenili. Ja som použil na pečenie hlinený rímsky pekáč. Samozrejme, že pred pečením musí byť najprv namočený 30 minút vo vode. Potom zmes prikryjeme a vložíme do studenej rúry. Zapneme teplotu na 180 °C a od chvíle dosiahnutia teploty pečieme 90 -100 minút. Počas pečenia neotvárame ani nepodlievame. Tí, ktorí nemajú rímsky pekáč, môžu použiť klasický, liatinový, plechový, alebo sklenený, vtedy sa môže kurča dať do vyhriatej rúry a piecť 60-70 minút.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení zvýšime tepltu na 200 °C a odokryté ešte zapečieme asi 15 minút.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravené jedlo má výhodu, že nemusíme pripravovať zvlášť prílohu.

    Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
Umne a chutne sinavaril kamarát ctený, vážený @Komlo a dnes som Ti bol za "bľižňaka" alias dvojča, lebo som "eintopf" skombinoval z kuracích "drumstickov" (paličiek) obojstranne nadrezaných po kosť, zemiakov, kvaky, stoniek zeleru a cuketky. Olej, soľ, čMČK, celá rasca, pomiešať, 33´ na 200 ⁰C, paličky vybrať, zeleniny poobracať, paličky vrátiť obrátené, všetko pokryť zopár hoblinkami masla a opäť 33´ dopiecť na 200 ⁰C. Tak vidíš, že ani vyše 10 000 km vzdialenosť pre telepatiu nie je problém! Maj krásne dni plné dobrej pohody a úsmevov!
kimlo
@sracz (14.7.2021 00:44)

Feri, recepty z jedného hrnca mám veľmi rád a som rád že aj Vy za veľkou mlákou. Výhoda je že sa človek nemusí o nič starať, kontrolovať, podlievať, obracať… a potom sa človek čuduje aké je to jednoduché, a pritom také dobré… ;-)