Pečené kurča

Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Receptov z jedného hrnca alebo pekáča je tu už dosť a aj som ich niektoré odskúšal.* Naposledy som sa inšpiroval týmto, ktorý som našiel na internete, je jednoduchý, s minimálnym množstvom surovín, len som si ho prispôsobil na úpravu v rímskom pekáči.

4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tento recept sú najvhodnejšie kuracie stehná a krídla. Ak máme celé kura, rozporcujeme ho, prsia si odložíme na rezne alebo soté a chrbát na polievku...
  2. Na oleji do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájanú červenú a žltú papriku. Tie tiež orestujeme.
  3. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zemiaky a paradajku nakrájané na štvrtiny.
  4. Osolíme, okoreníme...
  5. ...pridáme tymian a premiešame. Túto zmes preložíme do rímskeho pekáča.
  6. Navrch poukladáme porcie kurčaťa, ktoré sme predtým osolili a okorenili. Ja som použil na pečenie hlinený rímsky pekáč. Samozrejme, že pred pečením musí byť najprv namočený 30 minút vo vode. Potom zmes prikryjeme a vložíme do studenej rúry. Zapneme teplotu na 180 °C a od chvíle dosiahnutia teploty pečieme 90 -100 minút. Počas pečenia neotvárame ani nepodlievame. Tí, ktorí nemajú rímsky pekáč, môžu použiť klasický, liatinový, plechový, alebo sklenený, vtedy sa môže kurča dať do vyhriatej rúry a piecť 60-70 minút.
  7. Po upečení zvýšime tepltu na 200 °C a odokryté ešte zapečieme asi 15 minút.
  8. Takto pripravené jedlo má výhodu, že nemusíme pripravovať zvlášť prílohu.