Pečené kurča
Kurča pečené na zelenine a zemiakoch (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Receptov z jedného hrnca alebo pekáča je tu už dosť a aj som ich niektoré odskúšal.* Naposledy som sa inšpiroval týmto, ktorý
som našiel na internete, je jednoduchý, s minimálnym množstvom surovín, len som si ho prispôsobil na úpravu v rímskom
pekáči.
4 porcie |
30 minút príprava |
100 minút na 180-200 °C |
Postup
- Na tento recept sú najvhodnejšie kuracie stehná a krídla. Ak máme celé kura, rozporcujeme ho, prsia si odložíme na rezne alebo soté a chrbát na polievku...
- Na oleji do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájanú červenú a žltú papriku. Tie tiež orestujeme.
- Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zemiaky a paradajku nakrájané na štvrtiny.
- Osolíme, okoreníme...
- ...pridáme tymian a premiešame. Túto zmes preložíme do rímskeho pekáča.
- Navrch poukladáme porcie kurčaťa, ktoré sme predtým osolili a okorenili. Ja som použil na pečenie hlinený rímsky pekáč. Samozrejme, že pred pečením musí byť najprv namočený 30 minút vo vode. Potom zmes prikryjeme a vložíme do studenej rúry. Zapneme teplotu na 180 °C a od chvíle dosiahnutia teploty pečieme 90 -100 minút. Počas pečenia neotvárame ani nepodlievame.
Tí, ktorí nemajú rímsky pekáč, môžu použiť klasický, liatinový, plechový, alebo sklenený, vtedy sa môže kurča dať do vyhriatej rúry a piecť 60-70 minút.
- Po upečení zvýšime tepltu na 200 °C a odokryté ešte zapečieme asi 15 minút.
- Takto pripravené jedlo má výhodu, že nemusíme pripravovať zvlášť prílohu.