Kurča na smotane s jalapeño fotorecept
Foto: sracz
Pred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na Zobraziť celý popisPred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na mexickú salsa omáčku a poloprázdny pohár s jalapeño. Plátky slaniny sú u nás vždy v pohotovosti a keď som to doplnil aj hubami crimini (šampiňóny) v sladkokyslom náleve, ku kuraciemu paprikášu už nebolo ďaleko. Spravidla k nemu robievam maslové „hokerlíky“, ale keďže v chladničke zavadzala aj kocka droždia, moja parená knedľa dostala prednosť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5-6 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
120-150 g |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL stredne pikantná |
|
2-3 ČL |
|
3-4 ČL |
|
3-4 strúčiky |
|
150-200 ml |
|
450-500 ml (alebo voda) |
|
120-150 g (crimini) |
|
240-250 g hustá |
|
120-150 ml |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Tak toto všetko som potreboval.
-
2
Dočistené, umyté a osušené kuracie lýtka „drum sticks“ som prstami posolil a pomocou ručného drviča posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).
-
3
Medzitým sa mi vo väčšom hrnci zohrial olej, na ktorom som v priebehu 7-8 minút „do kolečka do kola“ na zlatočerveno opiekol „mäsko na rúčke“.
-
4
Stehná som vyložil na pomocný tanier a vo výpeku opražil kúsky tunajšej údenej slaniny, potom ku nej pridal postrúhanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku, zo 5 minút orestoval a
-
5
vložil „šperky či klenoty“ omáčky budúceho paprikáša - zhora nadol, polopikantná salsa, na nej korenie na kuracinu „Nahrin“ a sladká mletá paprika, pod nimi na drobno pokrajané sterilizované kúsky jalapeño. Zľahka premiešal, zo 5-6 min nechal teplom prepojiť chute a
-
6
do základu vložil už opečené kuracie kúsky („paličky na bubnovanie“).
-
7
Všetko som podlial horúcim kuracím vývarom (keby som ho nemal, vriacou vodou nič nepokazím, naopak budem jemne diétnejší a zdravší).
-
8
Po premiešaní som zostavu obohatil zaváracím pohárom sterilizovaných húb „criminy“ (na ich druhu však nezáleží, ale doma poznám mnoho priateľov hubárov a zároveň gurmánov špecialistov, ktorí si v sezóne nazbierajú huby aj pod 5 cm, alebo „naslajsujú“ = pokrájajú väčšie a tie potom zasterilizujú podľa vlastných receptov; a to Vám teda poviem, že kurací paprikáš na domácich sterilizovaných „dubáčencoch“, to už je báseň až óda na blaho Vašeho bruška).
-
9
Po pár minútach spoločného ohrevu, som omáčku „korunoval“ vmiešaním emulzie kyslej a šľahačkovej smotany, v ktorej som „roztentočkoval“ kukuričný škrob (aľe aňi bandurkovi, gruľovi, či komperovi, teda zemiakový, tiš ňe plani).
-
10
Teraz už iba nechať „prejsť varom“; dokonca sa mi podaril záber na omáčku, keď práve „bublinkokotovala“.
-
11
A mohol som servírovať, tak ako som už napísal, s mojou domácou parenou knedľou, moja porcia mala plátkov šesť. Dobrú chuť aj Vám priateľky a kamaráti!
Diskusia k receptu