Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kurča na smotane s jalapeño fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. januára 2021
Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept)
Foto: sracz

Pred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na mexickú salsa omáčku a poloprázdny pohár s jalapeño. Plátky slaniny sú u nás vždy v pohotovosti a keď som to doplnil aj hubami crimini (šampiňóny) v sladkokyslom náleve, ku kuraciemu paprikášu už nebolo ďaleko. Spravidla k nemu robievam maslové „hokerlíky“, ale keďže v chladničke zavadzala aj kocka droždia, moja parená knedľa dostala prednosť.

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks
podľa potreby
podľa chuti
2-3 PL
120-150 g
2-3 ks
2-3 PL stredne pikantná
2-3 ČL
3-4 ČL
3-4 strúčiky
150-200 ml
450-500 ml (alebo voda)
120-150 g (crimini)
240-250 g hustá
120-150 ml
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tak toto všetko som potreboval.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dočistené, umyté a osušené kuracie lýtka „drum sticks“ som prstami posolil a pomocou ručného drviča posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým sa mi vo väčšom hrnci zohrial olej, na ktorom som v priebehu 7-8 minút „do kolečka do kola“ na zlatočerveno opiekol „mäsko na rúčke“.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stehná som vyložil na pomocný tanier a vo výpeku opražil kúsky tunajšej údenej slaniny, potom ku nej pridal postrúhanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku, zo 5 minút orestoval a

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil „šperky či klenoty“ omáčky budúceho paprikáša - zhora nadol, polopikantná salsa, na nej korenie na kuracinu „Nahrin“ a sladká mletá paprika, pod nimi na drobno pokrajané sterilizované kúsky jalapeño. Zľahka premiešal, zo 5-6 min nechal teplom prepojiť chute a

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do základu vložil už opečené kuracie kúsky („paličky na bubnovanie“).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som podlial horúcim kuracím vývarom (keby som ho nemal, vriacou vodou nič nepokazím, naopak budem jemne diétnejší a zdravší).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní som zostavu obohatil zaváracím pohárom sterilizovaných húb „criminy“ (na ich druhu však nezáleží, ale doma poznám mnoho priateľov hubárov a zároveň gurmánov špecialistov, ktorí si v sezóne nazbierajú huby aj pod 5 cm, alebo „naslajsujú“ = pokrájajú väčšie a tie potom zasterilizujú podľa vlastných receptov; a to Vám teda poviem, že kurací paprikáš na domácich sterilizovaných „dubáčencoch“, to už je báseň až óda na blaho Vašeho bruška).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po pár minútach spoločného ohrevu, som omáčku „korunoval“ vmiešaním emulzie kyslej a šľahačkovej smotany, v ktorej som „roztentočkoval“ kukuričný škrob (aľe aňi bandurkovi, gruľovi, či komperovi, teda zemiakový, tiš ňe plani).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz už iba nechať „prejsť varom“; dokonca sa mi podaril záber na omáčku, keď práve „bublinkokotovala“.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A mohol som servírovať, tak ako som už napísal, s mojou domácou parenou knedľou, moja porcia mala plátkov šesť. Dobrú chuť aj Vám priateľky a kamaráti!

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Dobrý kuchár projde ledničku. Mně by chutnalo. Velmi chutné foto!