Kurča na smotane s jalapeño fotorecept
Pred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na mexickú salsa omáčku a poloprázdny pohár s jalapeño. Plátky slaniny sú u nás vždy v pohotovosti a keď som to doplnil aj hubami crimini (šampiňóny) v sladkokyslom náleve, ku kuraciemu paprikášu už nebolo ďaleko. Spravidla k nemu robievam maslové „hokerlíky“, ale keďže v chladničke zavadzala aj kocka droždia, moja parená knedľa dostala prednosť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5-6 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
120-150 g |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL stredne pikantná |
|
2-3 ČL |
|
3-4 ČL |
|
3-4 strúčiky |
|
150-200 ml |
|
450-500 ml (alebo voda) |
|
120-150 g (crimini) |
|
240-250 g hustá |
|
120-150 ml |
|
2-3 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Tak toto všetko som potreboval.
-
2
Dočistené, umyté a osušené kuracie lýtka „drum sticks“ som prstami posolil a pomocou ručného drviča posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).
-
3
Medzitým sa mi vo väčšom hrnci zohrial olej, na ktorom som v priebehu 7-8 minút „do kolečka do kola“ na zlatočerveno opiekol „mäsko na rúčke“.
-
4
Stehná som vyložil na pomocný tanier a vo výpeku opražil kúsky tunajšej údenej slaniny, potom ku nej pridal postrúhanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku, zo 5 minút orestoval a
-
5
vložil „šperky či klenoty“ omáčky budúceho paprikáša - zhora nadol, polopikantná salsa, na nej korenie na kuracinu „Nahrin“ a sladká mletá paprika, pod nimi na drobno pokrajané sterilizované kúsky jalapeño. Zľahka premiešal, zo 5-6 min nechal teplom prepojiť chute a
-
6
do základu vložil už opečené kuracie kúsky („paličky na bubnovanie“).
-
7
Všetko som podlial horúcim kuracím vývarom (keby som ho nemal, vriacou vodou nič nepokazím, naopak budem jemne diétnejší a zdravší).
-
8
Po premiešaní som zostavu obohatil zaváracím pohárom sterilizovaných húb „criminy“ (na ich druhu však nezáleží, ale doma poznám mnoho priateľov hubárov a zároveň gurmánov špecialistov, ktorí si v sezóne nazbierajú huby aj pod 5 cm, alebo „naslajsujú“ = pokrájajú väčšie a tie potom zasterilizujú podľa vlastných receptov; a to Vám teda poviem, že kurací paprikáš na domácich sterilizovaných „dubáčencoch“, to už je báseň až óda na blaho Vašeho bruška).
-
9
Po pár minútach spoločného ohrevu, som omáčku „korunoval“ vmiešaním emulzie kyslej a šľahačkovej smotany, v ktorej som „roztentočkoval“ kukuričný škrob (aľe aňi bandurkovi, gruľovi, či komperovi, teda zemiakový, tiš ňe plani).
-
10
Teraz už iba nechať „prejsť varom“; dokonca sa mi podaril záber na omáčku, keď práve „bublinkokotovala“.
-
11
A mohol som servírovať, tak ako som už napísal, s mojou domácou parenou knedľou, moja porcia mala plátkov šesť. Dobrú chuť aj Vám priateľky a kamaráti!
Diskusia k receptu