Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kurča na smotane s jalapeño fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. januára 2021
Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept)
Foto: sracz

Pred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na Zobraziť celý popisPred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov. Zachcelo sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na mexickú salsa omáčku a poloprázdny pohár s jalapeño. Plátky slaniny sú u nás vždy v pohotovosti a keď som to doplnil aj hubami crimini (šampiňóny) v sladkokyslom náleve, ku kuraciemu paprikášu už nebolo ďaleko. Spravidla k nemu robievam maslové „hokerlíky“, ale keďže v chladničke zavadzala aj kocka droždia, moja parená knedľa dostala prednosť.

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks
podľa potreby
podľa chuti
2-3 PL
120-150 g
2-3 ks
2-3 PL stredne pikantná
2-3 ČL
3-4 ČL
3-4 strúčiky
150-200 ml
450-500 ml (alebo voda)
120-150 g (crimini)
240-250 g hustá
120-150 ml
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Tak toto všetko som potreboval.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dočistené, umyté a osušené kuracie lýtka „drum sticks“ som prstami posolil a pomocou ručného drviča posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým sa mi vo väčšom hrnci zohrial olej, na ktorom som v priebehu 7-8 minút „do kolečka do kola“ na zlatočerveno opiekol „mäsko na rúčke“.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stehná som vyložil na pomocný tanier a vo výpeku opražil kúsky tunajšej údenej slaniny, potom ku nej pridal postrúhanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku, zo 5 minút orestoval a

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil „šperky či klenoty“ omáčky budúceho paprikáša - zhora nadol, polopikantná salsa, na nej korenie na kuracinu „Nahrin“ a sladká mletá paprika, pod nimi na drobno pokrajané sterilizované kúsky jalapeño. Zľahka premiešal, zo 5-6 min nechal teplom prepojiť chute a

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do základu vložil už opečené kuracie kúsky („paličky na bubnovanie“).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som podlial horúcim kuracím vývarom (keby som ho nemal, vriacou vodou nič nepokazím, naopak budem jemne diétnejší a zdravší).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní som zostavu obohatil zaváracím pohárom sterilizovaných húb „criminy“ (na ich druhu však nezáleží, ale doma poznám mnoho priateľov hubárov a zároveň gurmánov špecialistov, ktorí si v sezóne nazbierajú huby aj pod 5 cm, alebo „naslajsujú“ = pokrájajú väčšie a tie potom zasterilizujú podľa vlastných receptov; a to Vám teda poviem, že kurací paprikáš na domácich sterilizovaných „dubáčencoch“, to už je báseň až óda na blaho Vašeho bruška).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po pár minútach spoločného ohrevu, som omáčku „korunoval“ vmiešaním emulzie kyslej a šľahačkovej smotany, v ktorej som „roztentočkoval“ kukuričný škrob (aľe aňi bandurkovi, gruľovi, či komperovi, teda zemiakový, tiš ňe plani).

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz už iba nechať „prejsť varom“; dokonca sa mi podaril záber na omáčku, keď práve „bublinkokotovala“.

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A mohol som servírovať, tak ako som už napísal, s mojou domácou parenou knedľou, moja porcia mala plátkov šesť. Dobrú chuť aj Vám priateľky a kamaráti!

    Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Dobrý kuchár projde ledničku. Mně by chutnalo. Velmi chutné foto!