Kuracie mäso
Kurča na smotane s jalapeño (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pred sťahovaním je potrebné zbaviť sa všetkých „načatých“ surovín, či poloprázdnych konzervovaných polotovarov.* Zachcelo
sa nám niečo pikantnejšie, tak došiel rad aj na mexickú salsa omáčku a poloprázdny pohár s jalapeño. Plátky slaniny sú u nás
vždy v pohotovosti a keď som to doplnil aj hubami crimini (šampiňóny) v sladkokyslom náleve, ku kuraciemu paprikášu už nebolo ďaleko.
Spravidla k nemu robievam maslové „hokerlíky“, ale keďže v chladničke zavadzala aj kocka droždia, moja parená knedľa dostala
prednosť.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
33-44 minút tepelná úprava |
Postup
- Tak toto všetko som potreboval.
- Dočistené, umyté a osušené kuracie lýtka „drum sticks“ som prstami posolil a pomocou ručného drviča posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).
- Medzitým sa mi vo väčšom hrnci zohrial olej, na ktorom som v priebehu 7-8 minút „do kolečka do kola“ na zlatočerveno opiekol „mäsko na rúčke“.
- Stehná som vyložil na pomocný tanier a vo výpeku opražil kúsky tunajšej údenej slaniny, potom ku nej pridal postrúhanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku, zo 5 minút orestoval a
- vložil „šperky či klenoty“ omáčky budúceho paprikáša - zhora nadol, polopikantná salsa, na nej korenie na kuracinu „Nahrin“ a sladká mletá paprika, pod nimi na drobno pokrajané sterilizované kúsky jalapeño. Zľahka premiešal, zo 5-6 min nechal teplom prepojiť chute a
- do základu vložil už opečené kuracie kúsky („paličky na bubnovanie“).
- Všetko som podlial horúcim kuracím vývarom (keby som ho nemal, vriacou vodou nič nepokazím, naopak budem jemne diétnejší a zdravší).
- Po premiešaní som zostavu obohatil zaváracím pohárom sterilizovaných húb „criminy“ (na ich druhu však nezáleží, ale doma poznám mnoho priateľov hubárov a zároveň gurmánov špecialistov, ktorí si v sezóne nazbierajú huby aj pod 5 cm, alebo „naslajsujú“ = pokrájajú väčšie a tie potom zasterilizujú podľa vlastných receptov; a to Vám teda poviem, že kurací paprikáš na domácich sterilizovaných „dubáčencoch“, to už je báseň až óda na blaho Vašeho bruška).
- Po pár minútach spoločného ohrevu, som omáčku „korunoval“ vmiešaním emulzie kyslej a šľahačkovej smotany, v ktorej som „roztentočkoval“ kukuričný škrob (aľe aňi bandurkovi, gruľovi, či komperovi, teda zemiakový, tiš ňe plani).
- Teraz už iba nechať „prejsť varom“; dokonca sa mi podaril záber na omáčku, keď práve „bublinkokotovala“.
- A mohol som servírovať, tak ako som už napísal, s mojou domácou parenou knedľou, moja porcia mala plátkov šesť. Dobrú chuť aj Vám priateľky a kamaráti!