Dusené kuracie stehná
Dusené kuracie stehná

Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. júla 2019
Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Môj variant s obľúbenou cestovinou. Drží ma to už od detstva; keď sa mi chce niekto odvďačiť, nech ma pohostí slovenskou várou. Najradšej mám „ciky-caky, po východniarsky hev i tam-ky, či klinky” s dusenou sladkou kapustou, spravidla nasledujúce po tej najjednoduchšej fazuľovej polievke s „lečkami”. Tentoraz som siahol po „pasta fettuccine bicolor“ (čisté a so špenátom). Samozrejme, kto nerád, kto nemôže, dá si k takto pripravenej kuracine zemiakovú kašu, alebo „pučené” zemiaky, či iba chlebík.

4÷6
porcie
15 minút
príprava
24÷33 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks (horná časť)
podľa potreby
podľa potreby
150-200 ml
2-3 ks väčšia
150-200 ml
2-3 PL
2-3 PL
200-250 g širšie
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na vstupnom zábere to vyzerá poskromnejšie, ale výsledný chuťový efekt, …!? Inak, len tak na „margo”, poznám množstvo gazdiniek, čiastočne i „gazdiniakov”, čo najradšej varia podľa rcp, v ktorých je maximálne okolo pol tucta ingrediencií. Prosím, toto je jeden z nich!

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Už môj Dedko Tatuš a Otec Tati, obaja B. P., často prízvukovali: „najlepšie mäso je od kosti”! Platí to aj o kuracine. Pripravil som iba „horné stehná” s kosťou, ktoré som po dočistení, umytí, osušení a zbavení nadmerného tuku (odložím a použijem na dochutenie polievok, od zapraženej, cez zemiakovú, až po mäsové) jemne osolil a „fest” posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb,

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opiekol na 3-4 PL horúceho oleja (začal som kožou nadol).

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzičasy (~ 2 x 5÷6´) som využil na pokrájanie cibule a prípravu sprievodných ingrediencií.

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som teraz otočil opečenou kožou hore a po chvíľke, kedy sa zatiahla aj jeho spodná časť, do medzier som povkladal pokrájanú cibuľu a zalial ho so zvyškom oleja, v hrnčeku zmiešaného s polosladkým (alebo polosuchým) bielym vínom, Crane Lake „Gewürztraminer” r. 2008 (korenistý tramín). Podľa gurmánskej zásady, mäso podlievaj takým vínom, aké Ti chutí najlepšie. Takže je na Vás, ako budete postupovať vo Vašej kuchyni.

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tekutinu som nechal odpariť asi na ½ jej objemu, mäso som vybral, uložil medzi dva pomocné taniere a do zvyšku so zmäknutou cibuľou

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal po „dobré” dve PL plnotučnej a „celozrnnej” (ak nemáte takúto, dobrá bude aj „kremžská”) horčice; po premiešaní nechal dve_tri minútky povariť a

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hneď nato, priamo v panvici, všetko rozdrobil „pučiakom” na zemiaky.

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa mi „mix-základ” pozdával, vrátil som doň odložené opečené mäso, povaril a

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    za horúca poukladal na predohriate taniere, pridal porcie vyvarených cestovín fettuccine, posypal pokrájanými lístkami čerstvej petržlenovej vňate a …, dobrú chuť aj Vám, priatelia na Varecha.sk!

    Kuracina s hustou cibuľovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: