Kuracia pečienka na jablkách fotorecept

svetlana9 - fotkasvetlana9, 5. apríla 2011
Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept)
Foto: svetlana9

Keď varím, receptov sa pridržiavam len tak spolovice, ostatné je už moja fantázia.

5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 dg
1 ks veľká
3 ks stredné
na dno kastróla
4 menšie rozlomené kusy
1 KL
400 gr surova
na dno kastróla
3 KL
1 KL
3/4 litra -do pečienky
1 liiter -do ryže

Postup

  1. 1

    Pečienku občistíme, nakrájame na tzv. rezance.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kastróla nalejeme na dno olej. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, tiež jablká obielené, zbavené jaderníkov a pokrájané na osminky.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podusíme do sklovita. Nasypeme pečienku, vhodíme rozlomené bobkové listy. Premiešame a necháme pretepliť.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme horúcou vodou - dusíme asi 10 minút, aby pečienka nebola krvavá. Potom pridáme kávovú lyžičku soli - necháme prevrieť a vypneme oheň. Podávame s dusenou ryžou, ako príloha sterilizované uhorky.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    PRÍPRAVA RYŽE: ryžu opláchneme a asi 5 minút necháme namočenú vo vode.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno kastróla nalejeme olej. Vysypeme zliatu ryžu, pridáme vegetu a soľ.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miešame kým sa nevyparí voda z ryže, ktorá tam ostala po namočení. Pozor, aby nám to neprihorelo.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a na miernom ohni varíme asi 8 minút.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom oheň vypneme a ryžu odkryjeme - nech sa odparí.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môžeme servírovať. Dobrú chuť.

    Kuracia pečienka na jablkách (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

hortenzia51
dobrý napad .. mám v chladničke kuraciu pečeň al z jablkami som ešte nerobila vyskušam... určite je to výborne...
dorisa
Dala by som si, pekne spracovaný recept. Skusim aj ja uvarit.
jerica
Aj tento spôsob prípravy pečienky na jablkách je zaujímavý:-))
leninkq
Je to fajn, napíšem ako robím ryžu ja, nepremývam ju, na oleji v kuchte ju trošku popražím a zalejem vodou, osolím. Varím 5 minút a je hotová. Všade píšu, že staré kuchty sú nezdravé, nuž ale čo s ňou, doteraz so v nej varila a aj budem.
julica
zaujímavá úprava pečienok, síce ich veľmi nemusím, ale majú veľa železa. @leninkq , a jete ešte stále aj hliníkovými lyžicami? :) (v starých kuchtách sa uvoľňuje hliník, dá sa to vidieť aj pri umývaní)
svetlana9
@leninkq - presne tak - ja keď som si to predstavila, že by som ryžu neumývala - tak brrrrr - pri zabíjačkách vo vedre som umývala vždy ryžu - keby si videla koooooľko bieleho "mlieka" z tej ryže išlo!
leninkq
samozrejme, že žiaden príbor nepoužívame, jeme rukou!! Mate pravdu s tou rýžou, budem ju premývať Díky

Zaujímavé video z archívu TV Varecha