Kuracia gulášová polievka

glosterka - fotkaglosterka, 18. februára 2011

Gulášová polievočka s kuracím mäskom. Zdravá, chutná, jemná a rýchla! Chutí inak ako z bravčoviny a hovädziny...

6-8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, bez kosti
1 ks, väčšia
2-3 PL
1 ks, veľká
5 strúčikov
1 KL
2 KL
2 KL
200-300 g
Na zahustenie:
Na dochutenie:
4-5 strúčikov
1 KL




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia opláchneme pod vodou a nakrájame na kocky. Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a opražíme ju do sklovita. Pridáme cesnakové plátky, sladkú papriku, drvenú rascu a ešte krátko popražíme. Vložíme kuracie mäsko, premiešame ho a cibuľovo-cesnakovej zmesi opražíme ho cca 5 minút. Mäso zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Stíšime plameň, prikryjeme pokrievkou a mäsko dusíme do mäkka cca 40 minút.

  2. 2

    Očistíme a umyjeme zemiaky, ktoré nakrájame na kocky. Keď je mäsko mäkké, pridáme zemiaky, polievku privedieme do varu a varíme ešte 10 minút. Po 10tich minútach, keď je mäsko so zemiačkami mäkkučké, pridáme do polievky múku, ktorú sme rozmiešali s vodou. Premiešame.

  3. 3

    Polievku nakoniec dochutíme prelisovaným cesnakom a majoránkou. Ešte krátko povaríme. Ak treba, podľa chuti pridáme ešte soľ. Dobrú chuť!

  4. 4

    Na diétnejší spôsob (šetriaca diéta) si túto polievku robím bez cibule a cesnaku tak, že mäsko vložím do hrnca, posypem ho paprikou, rascou, zalejem vodou, osolím a ďalej pokračujem tak ako v tomto recepte. Diétnu polievku ochucujem už len majoránkou a keď treba ešte troškou soli.

Diskusia k receptu

evanaaa
Glosterka, celkom zaujímavý spôsob varenenia polevky, ako vidím, dala si tam aj dosť cesnaku. taká kuracia guláš-cesnačka.
glosterka
@evanaaa , samozrejme toho cesnaku si môže dať každý podľa chuti: menej alebo viac. Niekto ľúbi jemne ochutené a niekto zase také štipliačiky. :-)
peter64
Počul som o tom švagor mi hovoril, že keď boli na nejakom stretnutí tak im to tam pripravili. Na budúce to vyskúšam ja keď varím v prírode guláš tak ho pridávam cele k mäsu a kým sa guláš uvarí tak mame predjedlo k tomu to ešte pivo.
cica2
polievočka musí chutiť výborne, a kde je cesnak, tak to ja môžem, niekedy vyskúšam:)
glosterka
@peter64 , ja som to nedávno vyskúšala (len tak ma to napadlo - nikto mi nedal tip) a rodina bola milo prekvapená lahodnou chuťou. Dokonca svokor hneď neuhádol, že je tam kuracina!!! Keď som mu povedala, aké je tam mäsko, tak iba kukal, akú dobrôtku som spravila. :-)) No a guláš v prírode je niečo úplne iné... tá vôňa... a vône... Hmmm a k gulášu v prírode ešte pivo... to sa hodí... Tak dobrú chuť! :-)
glosterka
Milá @cica2 , keďže ja nemôžem jedlá, kde je cibuľa, cesnak a koreniny a minule mi šiel strašne guláš na chuť, skúsila som si spraviť teda takúto polievočku na môj diétny spôsob. Taaaaaak mi pochutila. :-) Je jemnučká a dobručká. Ja si ten cesnak vždy domyslím...:-))) Tak Ti prajem, aby sa Ti vydarila. Je mňam. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia