Foto: sracz
Každý z Vás si dozaista dokáže uvariť paprikáš podľa vlastných predstáv a chutí. Ja som ho tentoraz pripravil pre dcérku s vnúčencami. Vnuk, Samko Zobraziť celý popisKaždý z Vás si dozaista dokáže uvariť paprikáš podľa vlastných predstáv a chutí. Ja som ho tentoraz pripravil pre dcérku s vnúčencami. Vnuk, Samko Čvorgeľ, sa vrátil z činkárne riadne vyhladovelý, preto obed musel byť „raz_dva=pronto“. Pomáhal mi zo všetkých síl, ale požiadavky technológie „neokabátiš“. Čas som ušetril použitím „KD“ (Konzervovanej Dávky) olúpaných paradajok a malých šampiňónov. Príloha, klasicky dedkovská, čerstvé maslové, „nokerdľe“. Chlapský tandem vnuk & dedko slávil úspech!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
11 ks |
|
1 ks |
|
417 ml |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 - 4 ks |
|
500 - 600 ml (voda) |
|
320 - 350 ml |
|
200 - 250 ml |
|
200 - 250 ml |
|
250 - 333 ml |
|
1 - 2 PL |
|
Príloha – ňočky maslové: | |
750 - 800 g |
|
2 - 3 ks |
|
8 PL |
|
1 PL |
|
podľa potreby (Periér) |
|
Postup
-
1
dôkladne dočistené a umyté kuracie „lýtka alias budzogániky“ som osušil, posypal soľou a čMČK; následne som ich v hrnci opiekol na 2 PL škvarenej masti a 2 PL rastlinného oleja, asi po 6÷7´ na každej strane
-
2
potom som ich uložil na pomocnú tácňu a do výpeku Samko nastrúhal veľkú cibuľu (nič sa nestane keď budú aj dve)
-
3
keď sa „napila“ výpeku, priložil k nej celú konzervu olúpaných a pokrájaných paradajok aj so šťavou
-
4
po krátkom (~ 5÷7´) povarení som prisypal koreniny (PL mletej sladkej červenej papriky, po KL čerstvo mletej borievky „jalovca“ a sušeného ďumbiera a zarovnanú PL soli /kto má chuť nahradí soľ za vegetu/), podklad premiešal, krátko podusil
-
5
a pretlačil doň strúčiky cesnaku
-
6
po premiešaní som do hrnca poukladal kuracie kúsky, nechal priviesť do varu,
-
7
podlial kuracím vývarom (nič sa nestane, ak podlejete horúcou vodou) a nechal variť slabú ½ hodinku
-
8
teraz som pridal aj dve malé konzervy sterilizovaných šampiňónov (bez nálevu), premiešal a ešte 12÷15´ dovaril,
-
9
uvarené „dielo“ som „korunoval“ mliečno-smotanovo-šľahačkovou emulziou, v ktorej som „roztentočkoval“ kopcovitú PL kukuričného škrobu (môžete ho nahradiť strúhaným zemiakom)
-
10
po 3÷4´ prevretí a jemnom dochutení soľou a mletým bielym korením, sme so Samkom víťazoslávne „unisono“, hladnému 3 člennému triu nežnejšej časti rodiny, zahlásili HOTOVO
-
11
skoro som zabudol, zo surovín uvedených v ingredienciách, sme uvarili „nokerdle“ a bez premývania hneď
-
12
ukladali na taniere a „galantérne“ servírovali, s tým, že dámy mali samozrejme prednosť; až teraz sme zvyšok maslových „ňočiek“ dva razy prepláchli v studenej vode a dôkladne scedené uložili do chladničky
-
13
tentoraz som varil s výdatnou pomocou vnuka Samka alias Lovca dubákov; na obr. sa teší na dedkovu raňajkovú omeletu s hubami
-
14
v prednej časti posledného obr. sú citróny zo stromu našej netere Heidi vo Phoénix Arizona, v pozadí kúpené v obchode; ak všetko pôjde podľa plánu, tak na budúci rok Vám predstavím úrodu z našej záhradky
5*
Dnes na obed. Akurát musím priznať, že som Tvoj rcp. dodržal tak na 90%. Mám lenivý deň. Ani s haluškami sa mi nechcelo patlať, tak som sa donútil ísť do obchodu kúpiť knedľu. Ale chválim na 110%. Pekný deň Ti prajem.