Foto: tiginko
Perfektný chuťový zážitok z úplne jednoduchých surovín a korenín. To je tradičná francúzska kuchyňa. Zdroj: Olivová kuchařka
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
6 ks (alebo prsia s kosťou a kožou) |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
5 - 6 strúčikov |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme zeleninu: buď priamo v liatinovom hrnci, ktorý môžeme použiť aj na sporáku, aj v rúre, alebo ako ja - rímsky hrniec som dala zohrievať do rúry na 180 st. a zeleninu som pripravovala na sporáku. Pór a mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu pozdĺžne na osminky a cesnak posekáme. Veľkú hlávku kelu pokrájame na nie veľmi tenké rezance. Na 1PL masla+1PL oleja opekáme aspoň 5 minút cibuľu, pór a mrkvu. Pridáme kel a cesnak a necháme dobre zavädnúť. Osolíme, okoreníme korením a rascou, všetko asi po 1 čajovej lyžičke, alebo podľa svojich zvyklostí. Podlejeme vývarom a bielym vínom. Vo zvolenej nádobe vložíme do rúry, zakryjeme pokrievkou.
-
2
Medzitým na druhej polovici masla a oleja opečieme kúsky kuraťa, potom ich posolíme a okoreníme. Vyberieme pekáč a kúsky kuraťa položíme na zeleninu kožou dole. Priklopíme a dáme späť do rúry. Po polhodine vyberieme a kuracie kúsky otočíme, v tomto štádiu to vyzerá takto
-
3
Pečieme uzavreté ďalšiu pol hodinu, potom odkryjeme a ešte cca 15 min dopečieme do peknej farby.
-
4
Podávame buď s varenými, alebo ako ja, s pečenými zemiakmi. Tie som piekla pokrájané, s trochou rasce a oleja posledných 45 min v rúre spolu s kuraťom. Solím ich až pred podávaním, aby boli chrumkavé. Chuť takto upravenej zeleniny na víne, pečenej pod kuraťom je úžasná, mala u nás veľký úspech a určite sa zapíše medzi stálice v našom jedálničku. Vrelo odporúčam vyskúšať.
Diskusia k receptu