Kura pečené na keli s mrkvou

tiginko - fotkatiginko, 8. septembra 2013
Kura pečené na keli s mrkvou
Foto: tiginko

Perfektný chuťový zážitok z úplne jednoduchých surovín a korenín. To je tradičná francúzska kuchyňa. Zdroj: Olivová kuchařka

6
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks (alebo prsia s kosťou a kožou)
1 ks
4 ks
1 ks
2 ks
5 - 6 strúčikov
2 PL
2 PL
150 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zeleninu: buď priamo v liatinovom hrnci, ktorý môžeme použiť aj na sporáku, aj v rúre, alebo ako ja - rímsky hrniec som dala zohrievať do rúry na 180 st. a zeleninu som pripravovala na sporáku. Pór a mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu pozdĺžne na osminky a cesnak posekáme. Veľkú hlávku kelu pokrájame na nie veľmi tenké rezance. Na 1PL masla+1PL oleja opekáme aspoň 5 minút cibuľu, pór a mrkvu. Pridáme kel a cesnak a necháme dobre zavädnúť. Osolíme, okoreníme korením a rascou, všetko asi po 1 čajovej lyžičke, alebo podľa svojich zvyklostí. Podlejeme vývarom a bielym vínom. Vo zvolenej nádobe vložíme do rúry, zakryjeme pokrievkou.

    Kura pečené na keli s mrkvou - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým na druhej polovici masla a oleja opečieme kúsky kuraťa, potom ich posolíme a okoreníme. Vyberieme pekáč a kúsky kuraťa položíme na zeleninu kožou dole. Priklopíme a dáme späť do rúry. Po polhodine vyberieme a kuracie kúsky otočíme, v tomto štádiu to vyzerá takto

    Kura pečené na keli s mrkvou - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme uzavreté ďalšiu pol hodinu, potom odkryjeme a ešte cca 15 min dopečieme do peknej farby.

    Kura pečené na keli s mrkvou - obrázok 3
  4. 4

    Podávame buď s varenými, alebo ako ja, s pečenými zemiakmi. Tie som piekla pokrájané, s trochou rasce a oleja posledných 45 min v rúre spolu s kuraťom. Solím ich až pred podávaním, aby boli chrumkavé. Chuť takto upravenej zeleniny na víne, pečenej pod kuraťom je úžasná, mala u nás veľký úspech a určite sa zapíše medzi stálice v našom jedálničku. Vrelo odporúčam vyskúšať.

Diskusia k receptu

martinis
nuž, ak radíš, tak neostáva iné ako tvoju radu poslúchnuť a odskúšať :)) zelenina dusená či pečená na víne - tak tomu vravím kráľovská chuť, mám to veľmi rád. skvelá kombinácia, jednoduché mäso, zemiaky s rascou - no, neviem či jedna porcia bude dosť :))
elysa
vyzerá dobre Tvoj obed, zelenina mi chutí, aj mäso... kk
ariela6
zeleninu mam rada a tak sa mi tvoj recept pači vyskušam
evusik
jedlo určite výborné.... a fotka kráááááásna :-)
marianne
aj toto je pekne a urcite dobre jedlo,ako chutne vyvaras....
afataga
do kelu, dobre si to vyhutala a uklohnila, aspon to tak vyzera a nezabudla si na svoju oblubenu zabaciu farbu :-)
tiginko
ja stále hovorím, že zelená je dobrá :-) Kel však nikdy nepatril medzi mojich favoritov, ale keď tak pekne o tomto jedle písala Dáška na Olivovej kuchárke, že mi to nedalo nevyskúšať. Naozaj je to vynikajúce, až mi bolo ľúto, že nebol ten kel väčší :-)
tinca
mne by stačil aj ten kel+tie chrumkavé zemiačky, skvelé jedlo aj krásne foto:)
lusinkab
:-) tak na toto by som sa dala pozvat. Krasny postup a fotky.
angast
vyzera to paradne a urcite to musi byt aj velmo chutne , kel a por mam rad ale bojim sa tej mrkvicky ci to nebudeš presladene od nej. najprv to risknem s jednou. zaujimava kombinacia
jjaasss
fantasticke jedlo, az ma prekvapilo, ake je to chutne :) urcite som ho nerobila posledny raz
tiginko
neboj @angast , na to množstvo kelu, cibule a póru nie je tej mrkvy tak veľa. Chuť by som popísala ako karamelovo-nasládlu :-) @jjaasss som veľmi rada, že si vyskúšala, prekvapenie to je tá správna charakteristika :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia