Kuracie prsia
Kuracie prsia

Kung Pao na slovenský spôsob fotorecept

magda19 - bez fotkymagda19, 19. januára 2021
Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept)
Foto: magda19

Kung Pao - jedlo, ktoré si pripravíte do 30 minút. Je to jedlo, ktoré nesmie chýbať v žiadnej ázijskej reštaurácii či bistre. Je to jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých, vrátane mňa a celej mojej rodiny. Preto som sa rozhodla napísať recept na Kung Pao (nie klasické, aké by ste si kúpili v Číne, ale slovenské, teda z čínskej reštaurácii na Slovensku). PS: Robím to vo veľkom množstve a často, keďže je nás veľa a každému to veľmi chutí. PS2. Nepíšte, že to nie je pravé Kung Pao, ja to viem :)

5
porcií
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1-2 ks
100 g
1 ks menší
1-2 bal. mrazená (wok zelenina)
Marináda:
3 PL
1 ČL
3 PL
2-3 ks
1 a 1/2 PL
Omáčka:
1 a 1/2 PL
300-400 ml
1-2 PL
3 PL
2 PL
2 PL
1 PL (popr. slnečnicový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia umyjeme, očistíme od nežiadúcich častí a nakrájame na malé kocky. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a pridáme k mäsu. Necháme odležať aspoň 15 minút (ja to robím deň vopred, teda nechávam odležať celú noc).

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji opražíme arašidy s chilli papričkou (asi 2 minúty) a vyberieme ich z oleja.

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme viac oleja. Keď je poriadne rozpálený, vložíme časť kuracieho mäsa. Opekáme cca 2 minúty a vyberieme k arašidom. Tento postup opakujeme, kým neopečieme všetko mäso.(Mäso pridávame na olej naberačkou, aby neostávala marináda v miske. Keď zvýši marináda, kľudne ju nalejte k omáčke.)

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvoríme si omáčku z vyššie uvedených ingrediencií. (Keď nemáte chilli omáčku s cesnakom, pridajte pretlačený cesnak).

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Papriku nakrájame a zázvor narežeme na tenké plátky. V panvici resp. vo väčšej nádobe (ja to robím v hrnci) rozpálime olej, pridáme opečené mäso s orieškami a chilli, pridáme papriku, zázvor a mrazenú zeleninu (ja ju pred použitím ohrejem v teplej vode). Minútu až dve to spolu dusíme. Prilejeme vývar (množstvo podľa toho, koľko chcete mať omáčky), privedieme k varu.

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme pripravenú omáčku (malo by to zhustnúť, keď to bude veľmi husté, dolejte tam buď vývar alebo horúcu vodu). V tomto bode to môžete ochutnať, poprípade dochutiť. Podávame s ryžou. Dobrú chuť :)

    Kung Pao na slovenský spôsob (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

emdy
Určite radšej Slovenské. V Čínskej by som v živote nejedol. Mal som možnosť nahliadnuť opakovane do zázemia vychytených reštaurácíí v SSK a tak ako sa oni chovajú k surovinám (bežne kuracina celý deň na chodbe a potom vo vreciach do mraziaku) a taký svinčík ako tam som v živote nevidel. A to som videl naozaj kadečo... Takže za mňa za 1☆
marienka44
Nekupujemm ryzový ocot. Cim ho môzem nahradit? Vínny alebo iný?
Recept je podrobný a páči sa mi. Ukladam do KK.
magda19
@marienka44 (20.1.2021 12:03)
Ryžový ocot má veľmi špecifickú chuť. Nikdy som ho neskúšala nahradiť za iný. Nie je to drahá záležitosť a nájdete ho takmer v každých väčších potravinách.
chemik
Pečlivě popsaný recept na populární čínu s arašidy, které ovšem mají být vyloupané ze slupek nikoliv pražené a solené ze sáčku. V dávných dobách kdy byly buráky se slupkou dostupné jen na Mikuláše a vánoce, jsem úspěšně používal uvařené naklíčené sojové boby, které jsou za sucha kulaté, ale po uvaření vzhledově arašidy nahradí a chuť je daná omáčkou. Rýžový ocet má příjemnou, sice charakteristickou chuť, čím světlejší tím slabší, ale vhodnější než obyčejný ocet. Děkuji za připomenutí dlouho nedělaného jídla.