Kulebiaka plnená lososom a ryžou

Adam Czirák
šéfkuchár hotela Družba v Demänovskej Doline, 18. augusta 2010
Kulebiaka plnená lososom a ryžou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

750  g filiet
400 g
250 ml
150 g
100 g
120 g
100 g
2 ks
2 lyžice
1 lyžica
3 lyžice
1 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Nadrobno pokrájanú cibuľu pražíme 2 až 3 minúty na troche masla. Pridáme ryžu a spolu pražíme ďalšie 2 minúty. Pridáme rybací vývar, dusíme 16 – 18 minút a ochladíme. Huby nakrájame na plátky, druhú cibuľu nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Pražíme, kým sa z húb neodparí väčšina vody a potom ochladíme. Pokrájané varené vajcia, citrónovú kôru a šťavu, huby, špenát a kôpor zmiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti.

  2. 2

    Rozvaľkáme polovicu lístkového cesta na štvorec asi 30 x 30 cm a druhú na trocha väčší štvorec. Menší položíme na maslom vymastený plech, rovnomerne rozložíme polovicu hubovej plnky, pričom ponecháme voľný okraj 2 – 3 cm. Hubovú plnku prekryjeme polovicou dusenej ryže. Na ryžu uložíme na plátky nakrájané filé z lososa a naň dáme zvyšnú polovicu ryže.

  3. 3

    Poslednou vrstvou je zvyšná hubová plnka. Okraje koláča potrieme šľahaným vajcom, navrch položíme väčší štvorec cesta a okraje stlačíme. Celý koláč potrieme vajcom a pečieme 35 – 40 minút pri teplote 220 oC do červena. Podávame ozdobené tenkými plátkami citróna a vetvičkami póru.

Diskusia k receptu

dobryhrncekvar
takúto kombináciu rybej chute so špenátom a hubami som ešte neskúšala, ale vyzerá to veľmi dobre.