Kulajda fotorecept

andys - fotkaandys, 12. novembra 2011
Kulajda (fotorecept)
Foto: andys

To najlepšie z českej kuchyne.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g, čerstvé
4 ks
500 ml
1-2 lyžice
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod je najlepšie, keď si v lese nazbierame čerstvé huby :) Kulajdu však môžeme pripraviť aj mimo hubárskej sezóny z mrazených alebo sušených húb.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Huby očistíme a nakrájame na plátky, načistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme spolu variť do studenej vody.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme, okoreníme, pridáme mletú racsu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zahustenie polievky si pripravíme zátrepku z kyslej smotany. Smotanu vyklopíme do misky...

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a zmiešame s múkou do hladka.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravenou smotanou zahustíme polievku, ktorú ešte povaríme asi 10 minút. Dochutíme octom a na drobno nakrájaným kôprom.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V ďalšom hrnci si pripravíme stratené vajcia: do vriacej osolenej vody s troškou octu pomocou väčšej naberačky alebo mištičky vyklopíme celé vajíčko. Dlĺžka varenia závisí od toho, či chcete, aby žĺtko ostalo mäkké (3 minúty), na "hniličku" (5 minút) alebo tvrdé (7-10 minút).

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vajíčko vložíme na tanier...

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a zalejeme polievkou.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Šikuľka :-) vo štvrtok to varil Polreich na Ano šéfe! Českú kuchyňu obľubujem, najmä jedlá z húb, hríbov a zemiakov.
Pekné popoludnie Ti prajem :-)
Mňáám - česká kulajda sa podobá záhoráckej omáčke, akurát že my nedávame kôpor. K omáčke sa baští knedľa. Osvedčená klasika ktorou sa vždy človek zavďačí.
@andys , nemusiš ľutovať, robil to presne ako Ty, akurát na vajíčko "nasucho" navrstvil huby. Bol v USA v Českej reštaurácii.To nie je podstatné, dobre si urobila, že si to sem pridala, nech sa to dostane do povedomia ostatných, je to super jedlo :-)
@andys , huby si tu, zial, nemozem nazbierat, za to su tu vysoke pokuty...Ale snad aj zo sampinonov by bola dobra, alebo zo susenych hub. Robila som uz kulajdu, co tu pridala @bozulka , aj ta bola velmi dobra. Spravim aj tuto tvoju.
Od detstvi meho se u nas doma delala a ja v tom pokracuju, kulajda. Takto, jen s tim rozdilem, ze u nas se zasadne nekvedla mouka do smetany, ale udela se jeste maslova jiska ! Houby ja krajim na vetsi kusy, ne platky, aby v polivce trochu krupaly a davam jich hooodne ! kdyz nejsou, namocim susene .
Mam take zasterilovanou houbovou smazenici, tak vyklopim sklenicku do vody s varenymi bramborami. Pridavam jeste sladkou smetanu. Vejce vyklepnu do sberacky a pomalu norim do varici se polevky . Davam jich 2 na stravnika. Kopr cerstvy, vlasky kopru aby byly patrne, take hodne! Naleju polevku na talir a zdobim jeste kolecky vajec na tvrdo . Polevka musis byt husta , lehce navinula, ale to uz je na chuti kazdeho. Takova je u nas :-)
........ smazenici delam na cibulce, kmin, pepr a sul a tak, kdyz delam kulajdu z hub cerstvych, orestuju je nejdriv s malou,jemne nasekanou cibulkou, soli , peprem a kminem a pak zaleju vodou a pridam brambory.
Ahoj andys, práve plánujem variť kulajdu, len nemám sladkú smotanu, iba kyslú. Kukám, že aj ty si tak robila - "nezgrcla" sa ti? Prepáč za výraz, ale lepší nepoznám :) Myslím tým, či sa v nej nevytvorili vločky - trošku sa mi to zdá z obrázka. Ďakujem a pozdravujem
Juli, ona na obrázku tak vyzerá, robila som ju redšiu, tak asi preto, nebolo to klasické zgrcnutie. Pokojne použi kyslú smotanu, potom to má takú výraznejšiu chuť. Len to dobre rozmiešaj a môžeš dať trochu viac múky. Dúfam, že sa Ti podarí :)

Pridaj komentár k receptu: