Kulajda fotorecept

andys - fotkaandys, 12. novembra 2011
Kulajda (fotorecept)
Foto: andys

To najlepšie z českej kuchyne.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g, čerstvé
4 ks
500 ml
1-2 lyžice
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod je najlepšie, keď si v lese nazbierame čerstvé huby :) Kulajdu však môžeme pripraviť aj mimo hubárskej sezóny z mrazených alebo sušených húb.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Huby očistíme a nakrájame na plátky, načistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme spolu variť do studenej vody.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme, okoreníme, pridáme mletú racsu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zahustenie polievky si pripravíme zátrepku z kyslej smotany. Smotanu vyklopíme do misky...

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a zmiešame s múkou do hladka.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravenou smotanou zahustíme polievku, ktorú ešte povaríme asi 10 minút. Dochutíme octom a na drobno nakrájaným kôprom.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V ďalšom hrnci si pripravíme stratené vajcia: do vriacej osolenej vody s troškou octu pomocou väčšej naberačky alebo mištičky vyklopíme celé vajíčko. Dlĺžka varenia závisí od toho, či chcete, aby žĺtko ostalo mäkké (3 minúty), na "hniličku" (5 minút) alebo tvrdé (7-10 minút).

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vajíčko vložíme na tanier...

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a zalejeme polievkou.

    Kulajda (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Šikuľka :-) vo štvrtok to varil Polreich na Ano šéfe! Českú kuchyňu obľubujem, najmä jedlá z húb, hríbov a zemiakov.
Pekné popoludnie Ti prajem :-)
Ďakujem :) Pohlreicha som tento štvrtok nevidela, škoda, určite by som odkukala nejakú malú inšpiráciu ;)
Mňáám - česká kulajda sa podobá záhoráckej omáčke, akurát že my nedávame kôpor. K omáčke sa baští knedľa. Osvedčená klasika ktorou sa vždy človek zavďačí.