Kulajda (fotorecept)

Autor receptu: andys

To najlepšie z českej kuchyne.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na úvod je najlepšie, keď si v lese nazbierame čerstvé huby :) Kulajdu však môžeme pripraviť aj mimo hubárskej sezóny z mrazených alebo sušených húb.
  2. Huby očistíme a nakrájame na plátky, načistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme spolu variť do studenej vody.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú racsu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
  4. Na zahustenie polievky si pripravíme zátrepku z kyslej smotany. Smotanu vyklopíme do misky...
  5. ... a zmiešame s múkou do hladka.
  6. Takto pripravenou smotanou zahustíme polievku, ktorú ešte povaríme asi 10 minút. Dochutíme octom a na drobno nakrájaným kôprom.
  7. V ďalšom hrnci si pripravíme stratené vajcia: do vriacej osolenej vody s troškou octu pomocou väčšej naberačky alebo mištičky vyklopíme celé vajíčko. Dlĺžka varenia závisí od toho, či chcete, aby žĺtko ostalo mäkké (3 minúty), na "hniličku" (5 minút) alebo tvrdé (7-10 minút).
  8. Vajíčko vložíme na tanier...
  9. ...a zalejeme polievkou.