Kulajda (fotorecept)
Autor receptu: andys
To najlepšie z českej kuchyne.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Na úvod je najlepšie, keď si v lese nazbierame čerstvé huby :) Kulajdu však môžeme pripraviť aj mimo hubárskej sezóny z mrazených alebo sušených húb.
- Huby očistíme a nakrájame na plátky, načistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme spolu variť do studenej vody.
- Osolíme, okoreníme, pridáme mletú racsu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
- Na zahustenie polievky si pripravíme zátrepku z kyslej smotany. Smotanu vyklopíme do misky...
- ... a zmiešame s múkou do hladka.
- Takto pripravenou smotanou zahustíme polievku, ktorú ešte povaríme asi 10 minút. Dochutíme octom a na drobno nakrájaným kôprom.
- V ďalšom hrnci si pripravíme stratené vajcia: do vriacej osolenej vody s troškou octu pomocou väčšej naberačky alebo mištičky vyklopíme celé vajíčko. Dlĺžka varenia závisí od toho, či chcete, aby žĺtko ostalo mäkké (3 minúty), na "hniličku" (5 minút) alebo tvrdé (7-10 minút).
- Vajíčko vložíme na tanier...
- ...a zalejeme polievkou.