Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept

elekra - fotkaelekra, 27. októbra 2012
Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept
Foto: elekra

Je jeseň a prichádza zima, čas na varenie strukovín. Strukoviny varievam v zimnom období, pri varení sa mi vyhreje kuchyňa a aj fantasticky zasýtia. Kuracie srdiečka nepotrebujú zas veľa času na prípravu, tak sa navzájom tieto dve jedlá dopĺňajú.

4-6
porcie
15 -20 minút
príprava
45 - 55 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
200 g
1 ks
2-3 strúčiky
  (olej)
podľa potreby
500 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prebraté jačmenné krúpy (mám rada väčšie, č. 8), prepláchnem najskôr v horúcej a potom studenej vode a dám variť do studenej vody. Keďže chcem kašu, vody dám tak asi 1,5 až 2 cm nad krúpy. Počas varenia vodu dolievam podľa potreby. Krúpy varím cca 20 min.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si preberiem a prepláchnem aj polený žltý sušený hrach. Ten pridám neskôr. Ale aby som nestála zbytočne pri sporáku, tak si pripravím kuracie srdiečka. Kuracie srdiečka očistím

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    a prekrojím na polovicu.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu najemno nakrájam a opražím na oleji.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    Pridám nachystané srdiečka, nechám ich zatiahnuť,

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    ochutím mletým čiernym korením, soľou a sladkou červenou paprikou. Podlejem vodou a nechám podusiť do zmäknutia. Stačí 15-20 minút.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa srdiečka dusia, pridám nachystaný hrach do polouvarených krúp. Podľa potreby dolejem teplú vodu.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    Na masti alebo oleji spením najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    Keď sú opražené do hneda (pozor, aby sa nespálili, lebo zhorknú)

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 9
  10. 10

    pridám hladkú múku

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 10
  11. 11

    a urobím zásmažku. Uvarené krúpy s hrachom ochutím soľou a pridám nachystanú zásmažku.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 11
  12. 12

    Chvíľu povarím a na záver dochutím mletým čiernym korením a majoránkou.

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 12
  13. 13

    Jedlo je hotové

    Krúpovo-hrachová kaša s kuracími srdiečkami - fotorecept - obrázok 13

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Ako kašu som túto kombináciu nepočula, ani nevarila, ale ja varím krúpy - po našom "geršňu" - s hrachom ako polievku, s údeným, so zeleninou. Tvoj recept je ale zaujímavý, možno skúsim.
skvelý recept s predcíznou fotodokumentáciou ,veľké ďakujem lebo už som uvažovala nad krúpami a Ty si mi pomohla :o))
Ďakujem... :-) krúpnu kašu som ako dieťa mala veľmi rada a mám rada aj hrachovú a tiež mi chutia srdiečka, tak prečo to neskombinovať... veľmi zaujímavý recept -určite vyskúšam... ešte raz vďaka zaň :-)
Hrách a kroupy - opravdu prastarý recepis. Vařilo se v každé venkovské chalupě. Můj tatínek měl takové povědění: "Hrách a kroupy to je hloupý, to my máme každý den" Uteklo bezmála stolet a na recepis se pozapomnělo.
Vynikajúce jedlo! Zahusťovať nebolo treba. Kašu sme mali s párkami, ale na jeseň zopakujem aj so srdiečkami, pečeňou, alebo možno s kačacinou, tiež sa mi tam hodí. Ďakujem pekne za recept, môžem len odporúčať. Pekný deň @Elekra :-)
Niektoré jedlá sú krásne naaranžované, pekne nafotené, no aj tak ma nelákajú. Potom príde takáto jednoduchá kaša z obyčajných, dostupných a lacných surovín a jej chuť ma totálne dostane. Zakaždým! Máme ju veľmi radi, robievame a robievať budeme. Veľká vďaka za tento recept @Elekra !
PS: Nezahusťujem, netreba, no opražená cibuľka navrch sa hodí, najmä ak sa je táto fantastická kaša ako hlavné jedlo, bez mäsa.

Pridaj komentár k receptu: