Krkovička na mlieku

irenaw - fotkairenaw, 23. júna 2013
Krkovička na mlieku
Foto: irenaw

Suroviny

1200 g
150-200 ml
2-3 ks
 na opečenie mäsa
1 hlavička
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Krkovičku nakrájame na rezne a naklepeme. Čili papričky posekáme na drobno /nešetríme, mlieko časť štipľavosti stiahne/. Do nádoby navrstvíme krkovičku, každú vrstvu posypeme kúskami papričky. Mäso dobre utlačíme a zalejeme studeným mliekom len tak, aby bola krkovička zakrytá. Nádobu dobre uzatvoríme. Necháme v chladničke 24-48 hodín.

    Krkovička na mlieku - obrázok 1
  2. 2

    Krkovičku vyberieme z mlieka a necháme chvíľu osušiť. Na panvici rozohrejeme kúsok masti a krkovičku krátko opečieme. Len aby sa zatiahla, žiadne "chrumkavosti" ;-).

  3. 3

    Očistíme cesnak a rozotrieme ho so soľou. Opečené mäso potrieme touto pastou a naukladáme do zapekacej misy. Výpek z panvice necháme trochu vychladnúť a vlejeme do neho zvyšok mlieka, v ktorom sme máčali krkovičku. Necháme chvíľu postáť, premiešame a vlejeme do zapekacej misy. Teraz to nevyzerá veľmi vábne.

    Krkovička na mlieku - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v uzavretej nádobe na 200°C až kým sa tekutina neodparí, tuk z mäsa nevytopí a mäso nerozpadáva. Jednotlivé štádiá nastanú v uvedenom poradí :-). Po dopečení výpek zlejeme do samostatnej nádoby.

  5. 5

    Podávame v žemli s karamelizovanou cibuľou. Ak nie je žemľa čerstvo upečená, prekrojíme na polovice a pár minút rozpečieme v rúre.

    Krkovička na mlieku - obrázok 5
  6. 6

    Dnes bol tento šalát: 1 malá hlávka červenej kapusty, 1 veľká cibuľa, 1 veľké kyslé jablko, 1 čl čerstvo mletej rasce, 1 čl soli, šťava z 1 malého citróna, 1 PL medu, 1 PL olivového oleja. Kapustu pokrájame na jemno, jablko a cibuľu na tenké plátky. Pridáme ostatné, dobre premiešame a necháme v chlade odležať.

    Krkovička na mlieku - obrázok 6

Diskusia k receptu

havino
zaujímavé, niečo som už o pečení v mlieku počula, ale neskúšala som, no ale výsledok vyzerá veľmi vábne.
vlasatka
Ja sa chcem spýtať, ako robíš tú skaramelizovanú cibuľu? Ja milujem jedlá posypané takto opraženou chvíľkou, ale moja sa mi zdá skôr dusená, milujem takú chrumkavú.
mesiar50
Pracujem u mesiarov 36 rokov,ale s takouto tepelnou úpravou mesa som sa ešte nestretol.Musím povedať,že sa ti podaril husársky kúsok.Bezpochyby tvoje jedlo patrý medzi Excelentné.Ďakujem už je v Kk.
mracik9
vraj mäsko naložené v mlieku je jemnejšie a chutnejšie,tak to určite vyskúšam :))
sovka62
@vlasatka , cibuľu pokrájaj na kolieska, väčšie môžeš prekrojiť na polovicu. Rozober na krúžky, vlož do misy, posyp hladkou múkou, dobre pretras, aby sa krúžky obalili a upraž. Toto možno nie je karamelizovaná, ale chrumkavá a chutná je určite.
afataga
tak to musi byt dobrota, najkrajsia je fotka pri bode 4, na tej uvodnej som si najskor myslela, ze z tej zemle trci kandizovany citron :-)
afataga
este som sa zabudla opytat, ci to pecies odokryte alebo zakryte?
mariamka
ja by som tiez dala uvodnu stvorku, to je utok na chutove kalichy! nezvycajne, doteraz som v mlieku macala len kapra, skusim teda aj krkovicku :)
pusta
mliekomäsko fantasticky zjemní a chuťovo upraví.
veľmi chutný recept.
irenaw
ďakujem vám všetkým za nahliadnutie, teším sa, že sa recept páči :-) @vlasatka recept na karamelizovanú cibuľu tu mám vložený, ale sklamem ťa, nie je chrumkavá. sprav, ako radí @sovka , taká bude chrumkať. @sovka ďakujem. je to tak, ako napísala @pusta , mäso je veľmi jemné, doma tomu hovoríme "maslová krkovička" len sa mi to nezdalo výstižné, ako názov. @afataga @mariamka tomu neuveríte, celý čas som mala také svrbenie za ľavým uchom, že by som tie fotky mala dať presne tak. pretože som zabudla napísať, že treba piecť zakryté /@afataga ďakujem, že si si všimla/ tak aj tie fotky vymením, nech tu čitateľov nezavádzam s tým citrónom v žemli ;-)))
tiginko
perfektný recept, ukladám a teším sa až vyskúšam. Ja som doteraz robievala len klasickú "cigánsku" , t.j. mäso namočené v cesnakovom mlieku a opečené. Ale toto sa mi páči ešte viac. Vďaka Irenka :-)
manya
vyskúšam, robievam kuracie v smotane a je to vynikajúce, krkovička bude ešte lepšia .
afataga
ja by som sa nebala nazvat tento pokrm Mexicka krkovicka, ved si tam dala chilli, tak naco tolky ostych?
denyany
dnes som robila túto dobrotu. teda dnes som ju dokončila, lebo v mlieku s čili stála od včera rána. zmenila som len to, že som použila 1 väčšiu sušenú čili papriku. nemáme radi štipľavé a tak som usúdila, že tá 1 čili stačí, a stačila. ostatné som dodržala. môžem potvrdiť, že mäsko bolo vynikajúce, mäkkučké, jemne pikantné a cesnakové. všetkým veľmi chutilo, aj návšteva sa len tak oblízala...ďakujem za výborný recept.
sovka62
Dnes bola próba. Chcem pohostiť návštevu, vybrala som si tvoj recept a nie že by som ti neverila, ale predsa len som chcela vedieť ako to chutí, koľko chilli papričiek znesie a hlavne či sa vypečú tie tučné žilky na mäse (lebo očakávaná návšteva nič tučné nevloží do úst).
Próba dopadla na jednotku s hviezdičkou, mäsko je presne také ako si popísala vo svojom recepte. Mali sme ho ako hlavný chod na obed, tak som ho nepodávala v žemli, spravila som k nemu anglické zemiaky.Ale keď som hotové mäsko ochutnala, jednoznačne sa mi k nemu žiadala kapusta a knedľa. Návšteva teda dostane takúto kombináciu a už sa teším, ako im bude chutiť.
Veľmi pekne ďakujem za recept, som rada, že som si ho uložila, určite bude na našom stole častejšie.
irenaw
@sovka62 veľmi sa teším, že si s receptom spokojná, ďakujem za vyskúšanie a za milý komentár, ktorý mi hneď spravil krajšie ráno :-)
45678
@irenaw dakujem za recept,ale nie na krkovicku,tiez macam v mlieku,ale velmi nam chutila kapusta poidla tvojho receptu.Pekny vecer zelam☺
kikusiatko1507
Mila @irenaw , dakujeme za recept, dnes som ho spachala na obed.Mali sme ho ako hlavne jedlo v bosniakoch od teba (tie pod drobnohladom).Spravila som 4 z toho mnozstva co si uvadzala v recepte, bola k tomu aj hrstkova polievka a bohate nam to stacilo, dokonca aj chlapi odfukovali po vybornom obede.Dakujeme, bude byvat pravidelne, aj vo variante veproknedlozelo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia