Krkovička na mlieku

Autor receptu: irenaw

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na rezne a naklepeme. Čili papričky posekáme na drobno /nešetríme, mlieko časť štipľavosti stiahne/. Do nádoby navrstvíme krkovičku, každú vrstvu posypeme kúskami papričky. Mäso dobre utlačíme a zalejeme studeným mliekom len tak, aby bola krkovička zakrytá. Nádobu dobre uzatvoríme. Necháme v chladničke 24-48 hodín.
  2. Krkovičku vyberieme z mlieka a necháme chvíľu osušiť. Na panvici rozohrejeme kúsok masti a krkovičku krátko opečieme. Len aby sa zatiahla, žiadne "chrumkavosti" ;-).
  3. Očistíme cesnak a rozotrieme ho so soľou. Opečené mäso potrieme touto pastou a naukladáme do zapekacej misy. Výpek z panvice necháme trochu vychladnúť a vlejeme do neho zvyšok mlieka, v ktorom sme máčali krkovičku. Necháme chvíľu postáť, premiešame a vlejeme do zapekacej misy. Teraz to nevyzerá veľmi vábne.
  4. Pečieme v uzavretej nádobe na 200°C až kým sa tekutina neodparí, tuk z mäsa nevytopí a mäso nerozpadáva. Jednotlivé štádiá nastanú v uvedenom poradí :-). Po dopečení výpek zlejeme do samostatnej nádoby.
  5. Podávame v žemli s karamelizovanou cibuľou. Ak nie je žemľa čerstvo upečená, prekrojíme na polovice a pár minút rozpečieme v rúre.
  6. Dnes bol tento šalát: 1 malá hlávka červenej kapusty, 1 veľká cibuľa, 1 veľké kyslé jablko, 1 čl čerstvo mletej rasce, 1 čl soli, šťava z 1 malého citróna, 1 PL medu, 1 PL olivového oleja. Kapustu pokrájame na jemno, jablko a cibuľu na tenké plátky. Pridáme ostatné, dobre premiešame a necháme v chlade odležať.