Krémové gaštanové risotto
Foto: siuuu
Ó ako dobre je mať dobrých priateľov a známych. Občas dostaneme to a občas zasa ono. Tentoraz to boli jedlé gaštany (teda dostala som Zobraziť celý popisÓ ako dobre je mať dobrých priateľov a známych. Občas dostaneme to a občas zasa ono. Tentoraz to boli jedlé gaštany (teda dostala som ich už dávnejšie a doteraz čakali v mrazničke) - tak čo s nimi ? Nakoniec som sa rozhodla pre moje milované krémové risotto v takom už jesennom prevedení, pretože už som ho dlho v tejto úprave nerobila. A opäť ma nesklamalo - ako aj všetky ostatné verzie, aj táto bola výborná.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g (Arborio, Carnarolli, Vialone Nano, ...) |
|
800 ml |
|
1 ks (alebo červená cibuľa) |
|
90 g |
|
100-120 ml |
|
3-4 PL |
|
100-150 g uvarené alebo upečené, očistené |
|
1-2 vetvičky (alebo rozmarín) |
|
50 g strúhaný |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Cibuľu, gaštany a sušenú šunku pokrájame na malé kúsky. Na olivovom oleji orestujeme 3-4 minúty pokrájanú cibuľu, sušenú šunku, rozmarín a stonkový zeler. Pridáme ryžu (nepreplachujeme), opražíme 3-4 minúty, podlejeme vínom, pár minút necháme vydusiť alkohol a ryžu postupne podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme pokiaľ ryža nie je uvarená na skus (trvá to asi 15 minút).
- 2
Po uvarení ryže pridáme pokrájané gaštany, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo, premiešame a necháme také 3 minútky odpočívať. Podávame posypané čerstvým tymianom alebo rozmarínom - ja som dnes použila tymian.
- 2
ďakujem - rada skúšam nové veci a risotto je veľmi vďačné, dá sa pripraviť hádam aj na tisíc spôsobov a vždy je výsledkom super jedlo (teda aspoň tie, ktoré som dotaraz robila boli všetky výborné)
a to uz som teda pojedla kadeco... :-))
Rada skusim, ale musim pockat do novembra na gastany.
Dakujem za recept.