Krémová tekvicová polievka s ďumbierom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Krémová tekvicová polievka s ďumbierom
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
4
porcie

Suroviny

1 kg
2 ks
200 g (Ďumbier)
1 ks
2 PL
4 PL
2 PL
500 ml
1 PL
1 PL
 vetvička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ošúpanú tekvicu zbavenú semien nakrájame na kocky, dáme na plech a opekáme asi 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky a spolu s očisteným a nastrúhaným zázvorom, nadrobno pokrájanými čili papričkami a cukrom speníme na rozohriatom tekvicovom oleji.

  2. 2

    Keď cibuľa nadobudne zlatistú farbu, pridáme ocot, opečenú tekvicu a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a varíme na miernom plameni domäkka asi 30 minút. Potom dáme preč tymian a všetko dôkladne rozmixujeme a ešte prepasírujeme cez husté sito.

  3. 3

    Pridáme smotanu a za občasného miešania varíme na miernom plameni ďalších 30 minút, pokiaľ polievka nezíska krémovú konzistenciu. Polievku podávame s plátkami nakladaného zázvora, opraženými tekvicovými semenami a kvapkou tekvicového oleja.

Diskusia k receptu

lenka085
predava sa v obchodoch, treba pohladat, ale je trochu drahsi