Králik

dr - fotkadr, 12. septembra 2015
Králik
Foto: dr
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1,10 kg menší
150 g
100 g
1 ks väšia
10 strúčikov
2 ks
1 ks
2 ks
20 guličiek
1/2 ČL
podľa chuti
štipka  sušený
1 PL
 (alebo vývar)




Postup

  1. 1

    Očisteného králika rozporcujeme na menšie kúsky, prešpikujeme slaninkou a potrieme marinádou - rozpustené maslo, pretlačených 8 strúčikov cesnaku, podrvených 10 guličiek farebného korenia, štipku tymiánu, drvenú rascu a horčicu zmiešame a natrieme kúsky králika. Prikryté uložíme na 24 hodín do chladničky.

  2. 2

    Na druhý deň si s kúskom slaninky potrieme dno pekáča, poukladáme kúsky králika, ktorého posolíme z oboch strán, pridáme očistenú nakrájanú zeleninu - mrkvu, petržlen, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. Ďalej pridáme bobkový list, 10 guličiek farebného korenia, pokrájanú oravskú slaninku na kocky, podlejeme vodou alebo vývarom približne do polovičky mäsa, pekáč prikryjeme a dusíme v rúre cca 60 minút. V polovičke času králika otočíme.

  3. 3

    Keď je králik mäkký vyberieme ho z pekáča, výpek aj so všetkým čo v ňom je rozmixujeme ponorným mixérom a môžeme podávať.

  4. 4

    Ako prílohu môžeme podávať zemiaky, ryžu alebo knedľu. Ja som zvolila hrnčekovú knedľu.

Diskusia k receptu

luss44
pochutila by som si, králika som už dávno nerobila.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám :-).
marienka44
@Dr , ak je to na sposob svieckove, chybaju mi tam borievky. Korenie dávam do gázy, lahko sa vyberie. Smotanu netreba?
Ja som tiez vcera piekla kralicie nohy podla receptu z Lidla, teda na mrkve a inej zelenine. Recept bol na morcacie stehno, ale je to univerzalny recept, teda aj na kralika. Najdete ho v lidlovych novinach alebo video na ich stranke. Vnukovi velmi chutilo, nezabudol niekolkokrat okomentovat, ako mu to velmi chutí.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@marienka44 , tento recept nebol myslený ako sviečková. Pridala som ku králikovi to čo sa podľa mňa hodí a čo máme radi na chuť. Borievky by som dala, ak by som to pripravovala na spôsob diviny. Keď som výpek aj so všetkým čo v ňom bolo rozmixovala vznikla hustá omáčka a smotana v nej vôbec nebola potrebná. Môžem povedať, že tá omáčka nám zo všetkého čo bolo na tanieri chutila najviac.
marcel83
@marienka44 odkedy sa maso do svieckovej marinuje? Nejake to mas pomylene... Asi ta pomylilo to mixovanie zeleniny na omacku, no nerobi sa tak len svieckova... A kludne var dalej podla Lidl novin ich "perfektne" recepty.

@dr velmi dobry recept. 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia