Králik

Autor receptu: dr

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Očisteného králika rozporcujeme na menšie kúsky, prešpikujeme slaninkou a potrieme marinádou - rozpustené maslo, pretlačených 8 strúčikov cesnaku, podrvených 10 guličiek farebného korenia, štipku tymiánu, drvenú rascu a horčicu zmiešame a natrieme kúsky králika. Prikryté uložíme na 24 hodín do chladničky.
  2. Na druhý deň si s kúskom slaninky potrieme dno pekáča, poukladáme kúsky králika, ktorého posolíme z oboch strán, pridáme očistenú nakrájanú zeleninu - mrkvu, petržlen, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. Ďalej pridáme bobkový list, 10 guličiek farebného korenia, pokrájanú oravskú slaninku na kocky, podlejeme vodou alebo vývarom približne do polovičky mäsa, pekáč prikryjeme a dusíme v rúre cca 60 minút. V polovičke času králika otočíme.
  3. Keď je králik mäkký vyberieme ho z pekáča, výpek aj so všetkým čo v ňom je rozmixujeme ponorným mixérom a môžeme podávať.
  4. Ako prílohu môžeme podávať zemiaky, ryžu alebo knedľu. Ja som zvolila hrnčekovú knedľu.