Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou fotorecept
Foto: pusta
Máme radi korenené mäso, pripravila som z bravčového orecha roládu. Rozrezala som ho na plát, ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, na Zobraziť celý popisMáme radi korenené mäso, pripravila som z bravčového orecha roládu. Rozrezala som ho na plát, ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, na hrubo drvenou rascou a koriandrom, potrela som ju prelisovaným cesnakom a dijonskou horčicou, zrolovala a vrch som opakovane potrela medovo-horčicovou zálievkou. Počas pečenia sa na povrchu vytvorila chutná glazúra. Trocha práce navyše sa oplatilo, roláda mala výrazne korenenú chuť umocnenú ešte horčicovo-medovou glazúrou na povrchu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1000 g |
|
3 PL |
|
4 naberačky |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
4 veľké strúčiky |
|
2 ks |
|
zálievka na glazúru: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Bravčový orech som umyla a osušila papierovou utierkou.
-
2
V mažiari som na hrubo podrvila celý koriander a celú rascu.
-
3
Bravčový orech som rozrezala ostrým nožom na obdĺžnikový plát, ktorý som rozprestrela na pečiaci papier, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, rozotrela som na ňom prelisovaný cesnak a posypala podrvenou zmesou rasce a koriandru, ktorú som ešte prstami povtláčala do mäsa a...
-
4
...potrela dijonskou horčicou.
-
5
Plát ochuteného mäsa som zrolovala do rolády a previazala potravinárskym motúzom, zabalila som celé do pečiaceho papiera na tesno, ktorého oba konce som zakrútila ako salonku a odložiila odpočívať na noc do chladničky.
-
6
V deň pečenia som ráno vybrala roládu z chladničky a rozbalila, aby sa zohriala na izbovú teplotu. Do pekáča som dala domácu bravčovú masť dve rozkrojené cibule
-
7
V miske som pripravila zálievku na glazúru, dala som do nej olej, med a dijonsku horčicu,...
-
8
...všetko som rozmiešala do hladka.
-
9
Roládu z bravčového orecha som položiila na pripravenú cibuľu, okorenila a osolila som aj vrch rolády,...
-
10
...podliala som ju domácim vývarom z bravčových kostí, potrela som vrch rolády polovicou medovo-horčicvej zálievky
-
11
a piekla som 90 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov prikryté alobalom.
-
12
Potom som opakovane potierala touto zálievkou počas pečenia.
-
13
Po 30-tich minútach pečenia sa vytvorila na povrchu rolády veľmi chutná medovo -horčicová glazúra pekne sfarbená do hneda. Roládu som nechala odpočívať zabalenú v alobale asi 15 minút, potom som ju pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 1,5 cm. Cibuľu som vybrala a chutnú šťavu som prepasírovala cez sito, podávala som ju k mäsku v omáčniku.
-
14
Podávala som horúce, na jednu osobu dala 3 plátky rolády so zemiakovou kašou, poliatou prepasírovanou šťavou a s plátkom pečenej cibule.
-
15
Roláda z bravčového orecha je výrazne korenená, zároveň nádherne voňavá po dijonskej horčici, čiernom korení, rasci ,koriandri, cesnaku s úžasne chutnou medovo- horčicovou glazúrou na povrchu. Môj priateľ ma dlho povzbudzoval, aby som skúsila kombinovať mäso s medom, konečne som sa odhodlala a táto kombinácia sa skutočne vydarila, veľmi mu chutilo a pochválil ma, z čoho som mala veľkú radosť :-) - odporúčam vyskúšať aj vám!
dakujem ti.
dakujem ti.
nám bolo šťavnaté dosť, nebolo vôbec suché, v surovom stave bolo tak ako píšeš, dostatočne prerastené tukom.
ak by si však predsa mala obavy, že bude suché, tak radšej použi na roládu tučnejšie mäsko alebo ak použiješ orech, kľudne pridaj do rolády pláty údenej slaniny, ktorá ju ešte premastí.
ja som pod ňu dala domácu bravčovú masť a spravila veľmi dobrú službu.
hej, doma som ulahodila všetkým, je to veľmi chutný a dobrý recept.
dakujem za unanie :-)
dakujem za krásne hodnotenie i tvoje seriálové hviezdičky :-)))))
ak si ty sama netrúfaš, na požiadanie ti to spraví behom chvíľky aj tvoj mäsiar :-)
ale naozaj to nie je nič zložité, ani ťažké.
som veľmi rada, že sa ti tento spôsob prípravy plátu mäsa páči. :-
dakujem ti za pochvalu.
som rada, že sa ti páči, to som po prvýkrát som použila med v kombinácii s mäsom a veľmi chutné :-)
to pasírovanie šťavy je potrebné, výskedok famozny.
cibuľu som použila ako prílohu.
dakujem za super pochvalu.
som rada, že sa ti páči, to som po prvýkrát som použila med v kombinácii s mäsom a veľmi chutné :-) vždy som sa toho bála, teraz viem, že určite nie naposledy :-)
to pasírovanie šťavy je potrebné, výskedok famozny.
cibuľu som použila ako prílohu.
dakujem za super pochvalu.
tá baranina musela byť famozna :-)))))
to pisto tiež skúsim - vdaka za prima nápady :-)
dakujem za pochvalu :-)
pozerala som na nete niekoľko receptov na pisto - to je niečo, čo by mi určite chutilo, je ich tam viac.
ak máš vlastnú obľúbenú verziu, veľmi by ma potešilo, keby si mohol pridať svoj receptík.
dakujem.
Nemám na to nejaký extra recept. Namiešam to čo zoženiem, bohužiaľ teraz v zime iba v obchode. Prevažovať by mala cuketa (mladá) alebo baklažán alebo oboje dohromady v pomere 1:1. V žiadnom prípade nedávať kečup ale paradajkové pyré, papriky akejkoľvek farby, cibuľa to isté. Zásadne olivový olej a hrubozrnná mor. soľ. Malo by sa to krájať na malé kocky, ale my to chceme ako prílohu, tak radšej na väčšie kusy. Začať treba od zeleniny ktorá potrebuje najdlhšiu prípravu a postupne pridávať ostatné. Radšej nechať trochu chrumkavé ako jednoliaty maglajz. Už som robil aj z mladých tekvíc a patizónov. Takže asi takto. No jak na to kukám čo som napísal, tak som to mohol zavesiť ako samostatný rcp. Hádam ľudia čítajú aj komentáre tak si to môžu opísať alebo keď to budeš robiť tak to zverejni, hoci pod názvom kooperatívne pisto.:):):):):)
máš pravdu s čítaním komentárov a preto budem ešte radšej, ked to hodíš ako tvoj receptík na pisto na varechu samostatne :-)))))
je to tvoja vynikajúca verzia.
dakujem.
máš pravdu s čítaním komentárov a preto budem ešte radšej, ked to hodíš ako tvoj receptík na pisto na varechu samostatne :-)))))
je to tvoja vynikajúca verzia.
dakujem.
skôr by som použila iné mäso - morčacie, kuracie, hovädzie, takú časť, ktorá je vhodná na roládu.
siruop agave obsahuje vysoký podiel fruktozy, ktorá tiež nie je vhodná pre diabetika, avšak glykemický index agave je 46, o polovicu nižší, než u glukozy a medu, čo znamená, že sa cukor v krvi zvyšuje o 50% pomalšie ako u glukozy a medu, ale veľmi ho neodporúčam.
jedine ak zvážiš, že zješ len 1 - 2 plátky mäsa a aj to lenskutočne raz za čas.
nie som si istá, či umelý med karamelizuje, čo sa pri tejto roláde na povrchu pri klasickom mede deje.
neviem, či by si dosiahla ten istý efekt a chuť.
musíš zvážiť, že do glazúry na celé 1kg mäsa dáš len 1PL medu.
potravinársky motúzik dostaneš aj aktuálne kúpiť v tescome.
ešte ti pripájam link na sirup agave Bio:
www.strava.sk/showdoc.do?docid=9483...