Kolienková mozaika fotorecept
Foto: evusik
Recept nielen na veľkonočný stôl.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Koleno umyjeme, ak treba očistíme a pomocou tenkého noža stiahneme kožu, tak aby sme ju neporušili. Koža by mala ostať dostatočne hrubá, preto všetko mastné nechávame na koži. Mäso odkrojíme od kosti a nakrájame na väčšie kocky.
-
2
Všetky koreniny vrátane soli zmiešame v miske. Zmesou potrieme kožu zvnútra aj zvonku a zvyšok vysypeme na mäso a zamiešame. Zmes by mala byť trochu viac okorenená aj osolená pretože sa pri varení čiastočne vyvarí. Mäso odložíme asi na dve hodiny.
-
3
Odležaným mäsom naplníme kožu. Mäso prekladáme mrkvou, ktorú sme si nakrájali na dlhé pásiky.
-
4
Naplnené koleno zabalíme do fólie nie príliš natesno a previažeme motúzom. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, zaťažíme menšou pokrievkou, alebo tanierom, aby koleno neplávalo na povrchu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni dve hodiny.
-
5
Uvarené koleno vyberieme a vložíme ho do pripravenej formy. Ja som použila formu na chleba. Treba si vybrať takú formu v ktorej bude koleno natlačené natesno. Vrch zaťažíme. Ja som použila tácku a 4 krabicové mlieka. Odložíme do chladu najlepšie cez noc.
-
6
Na druhý deň koleno odbalíme, odstránime motúz aj fóliu a môžeme krájať.
-
7
Kolienková mozaika je nielen krásna ale aj veľmi chutná s chlebom, chrenom, feferónkami, zeleninou... Je krásna ako súčasť studeného pohostenia a u chlapov s ňou určite zabodujete.
ďakujem :-) je to fakt vynikajúce
ďakujem :-) v pomalom hrnci by to asi išlo urobiť, ja som rozmýšľala, že to skúsim nabudúce v parnom hrnci
Odkliklo mi to skôr ako som dokončil svoju ódu. Perfektná práca a určite to urobím. Je to jednoduché a pritom excelentné...