Bravčové koleno

Kolienková mozaika (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Recept nielen na veľkonočný stôl.

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Koleno umyjeme, ak treba očistíme a pomocou tenkého noža stiahneme kožu, tak aby sme ju neporušili. Koža by mala ostať dostatočne hrubá, preto všetko mastné nechávame na koži. Mäso odkrojíme od kosti a nakrájame na väčšie kocky.
  2. Všetky koreniny vrátane soli zmiešame v miske. Zmesou potrieme kožu zvnútra aj zvonku a zvyšok vysypeme na mäso a zamiešame. Zmes by mala byť trochu viac okorenená aj osolená pretože sa pri varení čiastočne vyvarí. Mäso odložíme asi na dve hodiny.
  3. Odležaným mäsom naplníme kožu. Mäso prekladáme mrkvou, ktorú sme si nakrájali na dlhé pásiky.
  4. Naplnené koleno zabalíme do fólie nie príliš natesno a previažeme motúzom. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, zaťažíme menšou pokrievkou, alebo tanierom, aby koleno neplávalo na povrchu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni dve hodiny.
  5. Uvarené koleno vyberieme a vložíme ho do pripravenej formy. Ja som použila formu na chleba. Treba si vybrať takú formu v ktorej bude koleno natlačené natesno. Vrch zaťažíme. Ja som použila tácku a 4 krabicové mlieka. Odložíme do chladu najlepšie cez noc.
  6. Na druhý deň koleno odbalíme, odstránime motúz aj fóliu a môžeme krájať.
  7. Kolienková mozaika je nielen krásna ale aj veľmi chutná s chlebom, chrenom, feferónkami, zeleninou... Je krásna ako súčasť studeného pohostenia a u chlapov s ňou určite zabodujete.