Bravčové koleno
Kolienková mozaika (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Recept nielen na veľkonočný stôl.
20 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Koleno umyjeme, ak treba očistíme a pomocou tenkého noža stiahneme kožu, tak aby sme ju neporušili. Koža by mala ostať dostatočne hrubá, preto všetko mastné nechávame na koži. Mäso odkrojíme od kosti a nakrájame na väčšie kocky.
- Všetky koreniny vrátane soli zmiešame v miske. Zmesou potrieme kožu zvnútra aj zvonku a zvyšok vysypeme na mäso a zamiešame. Zmes by mala byť trochu viac okorenená aj osolená pretože sa pri varení čiastočne vyvarí. Mäso odložíme asi na dve hodiny.
- Odležaným mäsom naplníme kožu. Mäso prekladáme mrkvou, ktorú sme si nakrájali na dlhé pásiky.
- Naplnené koleno zabalíme do fólie nie príliš natesno a previažeme motúzom. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, zaťažíme menšou pokrievkou, alebo tanierom, aby koleno neplávalo na povrchu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni dve hodiny.
- Uvarené koleno vyberieme a vložíme ho do pripravenej formy. Ja som použila formu na chleba. Treba si vybrať takú formu v ktorej bude koleno natlačené natesno. Vrch zaťažíme. Ja som použila tácku a 4 krabicové mlieka. Odložíme do chladu najlepšie cez noc.
- Na druhý deň koleno odbalíme, odstránime motúz aj fóliu a môžeme krájať.
- Kolienková mozaika je nielen krásna ale aj veľmi chutná s chlebom, chrenom, feferónkami, zeleninou... Je krásna ako súčasť studeného pohostenia a u chlapov s ňou určite zabodujete.