Kokosová torta
Kokosová torta

Kokostar fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. apríla 2019
Kokostar (fotorecept)
Foto: cesminaz

Rýchla, jednoduchá, veľmi chutná, vláčna kokosová torta :-) Vhodná na každú príležitosť. Pôvodne je to moja trocha upravená verzia z internetu.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
3 ks
2 kopcovité PL (tmavé)
0,5 dl
0,5 dl
0,5 bal.
Kokosový krém:
200 ml
250 g
150 g
4 kopcovité PL
1 bal.
Čokopoleva ganache:
200 ml
200 g (alebo mliečna)
Na poliatie cesta:
1 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné na cesto.. Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešame už vopred. Kypriaci prášok som mala 15-gramový a z toho som dala polovicu.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske si celkom dopenista vyšlaháme vajcia s cukrom. Po častiach pridávame zamiešanú múku a dobre do hladka vymixujeme. Následne všľaháme olej a nakoniec 0,5 dl mlieka.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme buď do tortovej formy vystlanej papierom alebo do malého okrúhleho plechu s priemerom 25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 20-25 minút. Treba urobiť skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ kým cesto chladne si pripravíme všetko ostatné na plnku a polevu. V originálnych Kokostar receptoch na nete je použitá ako plnka len šľahačka zmiešaná s kokosom, ale mne sa to až tak nepáčilo a preto som plnku vylepšila o mascarpone :-) Ja som použila sladené smotany na šľahanie a podľa toho v recepte aj sladila cukrom. Ak použijete nesladené šľahačky, tak si cukor musíte ešte prispôsobiť :-) Čokoládu na polevu môžte použiť tiež podľa chuti buď tmavú alebo mliečnu alebo dokonca aj bielu :-)

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Smotanu si vyšľaháme zvlášť v miske a mascarpone s cukrom tiež zvlášť. Potom oboje spolu zmiešame, pridáme kokos a premiešame. Plnka je hotová.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý korpus dáme na podnos, dáme buď tortový prsteň okolo alebo alobal a cesto popicháme všade ihlou. Polejeme rovnomerne všade mliekom a následne rozotrieme rovnomerne plnku. Takto odložíme tortu do chladničky aspoň na 2 hodiny schladiť.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je torta už schladená, pripravíme polevu. V malom kastróliku zohrejeme skoro na horúco smotanu na šľahanie, zoberieme ju bokom a následne do nej dáme rozlámanú/rozdrobenú čokoládu a miešame kým sa nerozpustí a dostaneme hladkú čokoládovú polevu.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tortu vyberieme z chladničky a hneď na studenú nalejeme hotovú polevu, ktorú rovnomerne zahladíme. Položíme naspäť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tortu pomocou ostrého, poprípade teplého noža pokrájame a servírujeme :-)

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu ešte raz torta v reze. Je veľmi dobrá, vláčna a nepresladená :-) Jednoduchá a rýchla na prípravu. Nám lepšie chutí čokopoleva s mliečnou čokoládou, ale to si môže každý už vybrať. Prajem dobrú chuť!

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jeden malý tip pre tých, ktorí nemajú odopínateľnú tortovú formu. Ja to zvyknem veľmi ľahko vyriešiť alobalom. Odmeráte aký dlhý kus alobalu potrebujete, potom alobal 2-3x v dlžke prehnete -podľa toho aký vysoký ho na bokoch potrebujete mať. Dostaneme vlastne taký hrubší tvrdší pás, ktorý utesníme okolo torty a 2 konce preložené cez seba prelepíme s páskou :-)

    Kokostar (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

cesminaz
@Ancicka @Terinka dakujem vám za nakuknutie a milé slová :-) @Hanis vôbec nieje zložitý,je to celkom jednoduchý desertík,ktorý zvládne hocikto ;-) Pekný večer všetkým.
45678
@Cezminaz Ty ideš ako motorová píla. Nestačím sa čudovať,kedy to stíhaš. Torta vyzerá dobre aj pre oči a chuť určite lahodná.
jack
No.Akurát rozmýšľam čo budem piecť.A hľa čo na mňa vyskočilo.Kokostar ;-)
Ďakujem milá Cezminka.Bežím do obchodu.Potom dám vedieť ako to dopadlo.
denyany
Mňam, mňam...práve pijem kávu, kúsok by sa tak hodil ...
jack
Tak a je na svete.Musím potvrdiť,že je výborný.Kto je kokosoholik,pochutí si určite.Manžel je,takže k jeho zajtrajším narodeninám ako stvorená ;-)


cesminaz
@Jack (20.4.2019 11:27)

Milá @Jack to som naozaj rada,že si vyskúšala! Vyzerá super a dúfam,že manželovi chutila :-) Ak ti môžem doporučit,tak nabudúce sprav manželovi (kedže je kokosoholik) k narodeninám tú druhú kokosovú tortu čo tu mám,tú s bielou čokoládou..je o veeeela lepšia a aj výzorovo krajšia k narodeninám ;-) Dakujem ti milá @Jack za odozvu a prajem príjemné sviatky.
2x haji a jack
mariaklara
tortičku si ukladám....myslím, že sa hodí aj na malú rodinnú oslavu....isto vyskúšam....ja totiž kokos skoro každý deň aspoň za PL zjem ( dávam si do smoothei )....:-)
cesminaz
@Mariaklara (22.4.2019 19:54)

Ano hodí sa podla mna na menšie oslavy,alebo pre vzácnejšiu návštevu :-) Je velmi chutná.
anna087
Robila som na plech,takže som množstvo surovín upravila.Výborný koláčik,na druhý deň ešte lepší.Ďakujem.
cesminaz
@Anna087 dakujem pekne za správu,teším sa že chutilo ;-) Aj na plechu musel vyzerať výborne. A čo sa chuti týka,takéto torty alebo krémové koláčiky sú vždy na druhý den lepšie :-) Vdaka za vyskúšanie! @Marianne :-)) čo už narobíš?! Ženám sa to lepí o zadok a mužom o pupok ;-))) Nie že by sa nám to lepilo na "hornú časť" :-) nebola by som proti! ;-P Pozdravujem.
matvejka
Tortu sme robili 3x, nikdy nesklamala, dakujem za super recept je výborná