Kokostar fotorecept
Foto: cesminaz
Rýchla, jednoduchá, veľmi chutná, vláčna kokosová torta :-) Vhodná na každú príležitosť. Pôvodne je to moja trocha upravená verzia z internetu.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
3 ks |
|
2 kopcovité PL (tmavé) |
|
0,5 dl |
|
0,5 dl |
|
0,5 bal. |
|
Kokosový krém: | |
200 ml |
|
250 g |
|
150 g |
|
4 kopcovité PL |
|
1 bal. |
|
Čokopoleva ganache: | |
200 ml |
|
200 g (alebo mliečna) |
|
Na poliatie cesta: | |
1 dl |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetko potrebné na cesto.. Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešame už vopred. Kypriaci prášok som mala 15-gramový a z toho som dala polovicu.
-
2
V miske si celkom dopenista vyšlaháme vajcia s cukrom. Po častiach pridávame zamiešanú múku a dobre do hladka vymixujeme. Následne všľaháme olej a nakoniec 0,5 dl mlieka.
-
3
Cesto vylejeme buď do tortovej formy vystlanej papierom alebo do malého okrúhleho plechu s priemerom 25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 20-25 minút. Treba urobiť skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť.
-
4
Zatiaľ kým cesto chladne si pripravíme všetko ostatné na plnku a polevu. V originálnych Kokostar receptoch na nete je použitá ako plnka len šľahačka zmiešaná s kokosom, ale mne sa to až tak nepáčilo a preto som plnku vylepšila o mascarpone :-) Ja som použila sladené smotany na šľahanie a podľa toho v recepte aj sladila cukrom. Ak použijete nesladené šľahačky, tak si cukor musíte ešte prispôsobiť :-) Čokoládu na polevu môžte použiť tiež podľa chuti buď tmavú alebo mliečnu alebo dokonca aj bielu :-)
-
5
Smotanu si vyšľaháme zvlášť v miske a mascarpone s cukrom tiež zvlášť. Potom oboje spolu zmiešame, pridáme kokos a premiešame. Plnka je hotová.
-
6
Vychladnutý korpus dáme na podnos, dáme buď tortový prsteň okolo alebo alobal a cesto popicháme všade ihlou. Polejeme rovnomerne všade mliekom a následne rozotrieme rovnomerne plnku. Takto odložíme tortu do chladničky aspoň na 2 hodiny schladiť.
-
7
Keď je torta už schladená, pripravíme polevu. V malom kastróliku zohrejeme skoro na horúco smotanu na šľahanie, zoberieme ju bokom a následne do nej dáme rozlámanú/rozdrobenú čokoládu a miešame kým sa nerozpustí a dostaneme hladkú čokoládovú polevu.
-
8
Tortu vyberieme z chladničky a hneď na studenú nalejeme hotovú polevu, ktorú rovnomerne zahladíme. Položíme naspäť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.
-
9
Tortu pomocou ostrého, poprípade teplého noža pokrájame a servírujeme :-)
-
10
A tu ešte raz torta v reze. Je veľmi dobrá, vláčna a nepresladená :-) Jednoduchá a rýchla na prípravu. Nám lepšie chutí čokopoleva s mliečnou čokoládou, ale to si môže každý už vybrať. Prajem dobrú chuť!
-
11
Jeden malý tip pre tých, ktorí nemajú odopínateľnú tortovú formu. Ja to zvyknem veľmi ľahko vyriešiť alobalom. Odmeráte aký dlhý kus alobalu potrebujete, potom alobal 2-3x v dlžke prehnete -podľa toho aký vysoký ho na bokoch potrebujete mať. Dostaneme vlastne taký hrubší tvrdší pás, ktorý utesníme okolo torty a 2 konce preložené cez seba prelepíme s páskou :-)
Ďakujem milá Cezminka.Bežím do obchodu.Potom dám vedieť ako to dopadlo.
Milá @Jack to som naozaj rada,že si vyskúšala! Vyzerá super a dúfam,že manželovi chutila :-) Ak ti môžem doporučit,tak nabudúce sprav manželovi (kedže je kokosoholik) k narodeninám tú druhú kokosovú tortu čo tu mám,tú s bielou čokoládou..je o veeeela lepšia a aj výzorovo krajšia k narodeninám ;-) Dakujem ti milá @Jack za odozvu a prajem príjemné sviatky.
Naozaj super....
Dakujem za správu :-) som rada,že chutila!
Ano hodí sa podla mna na menšie oslavy,alebo pre vzácnejšiu návštevu :-) Je velmi chutná.