Kokosová torta

Kokostar (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Rýchla, jednoduchá, veľmi chutná, vláčna kokosová torta :-) Vhodná na každú príležitosť. Pôvodne je to moja trocha upravená verzia z internetu.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné na cesto.. Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešame už vopred. Kypriaci prášok som mala 15-gramový a z toho som dala polovicu.
  2. V miske si celkom dopenista vyšlaháme vajcia s cukrom. Po častiach pridávame zamiešanú múku a dobre do hladka vymixujeme. Následne všľaháme olej a nakoniec 0,5 dl mlieka.
  3. Cesto vylejeme buď do tortovej formy vystlanej papierom alebo do malého okrúhleho plechu s priemerom 25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 20-25 minút. Treba urobiť skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  4. Zatiaľ kým cesto chladne si pripravíme všetko ostatné na plnku a polevu. V originálnych Kokostar receptoch na nete je použitá ako plnka len šľahačka zmiešaná s kokosom, ale mne sa to až tak nepáčilo a preto som plnku vylepšila o mascarpone :-) Ja som použila sladené smotany na šľahanie a podľa toho v recepte aj sladila cukrom. Ak použijete nesladené šľahačky, tak si cukor musíte ešte prispôsobiť :-) Čokoládu na polevu môžte použiť tiež podľa chuti buď tmavú alebo mliečnu alebo dokonca aj bielu :-)
  5. Smotanu si vyšľaháme zvlášť v miske a mascarpone s cukrom tiež zvlášť. Potom oboje spolu zmiešame, pridáme kokos a premiešame. Plnka je hotová.
  6. Vychladnutý korpus dáme na podnos, dáme buď tortový prsteň okolo alebo alobal a cesto popicháme všade ihlou. Polejeme rovnomerne všade mliekom a následne rozotrieme rovnomerne plnku. Takto odložíme tortu do chladničky aspoň na 2 hodiny schladiť.
  7. Keď je torta už schladená, pripravíme polevu. V malom kastróliku zohrejeme skoro na horúco smotanu na šľahanie, zoberieme ju bokom a následne do nej dáme rozlámanú/rozdrobenú čokoládu a miešame kým sa nerozpustí a dostaneme hladkú čokoládovú polevu.
  8. Tortu vyberieme z chladničky a hneď na studenú nalejeme hotovú polevu, ktorú rovnomerne zahladíme. Položíme naspäť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.
  9. Tortu pomocou ostrého, poprípade teplého noža pokrájame a servírujeme :-)
  10. A tu ešte raz torta v reze. Je veľmi dobrá, vláčna a nepresladená :-) Jednoduchá a rýchla na prípravu. Nám lepšie chutí čokopoleva s mliečnou čokoládou, ale to si môže každý už vybrať. Prajem dobrú chuť!
  11. Jeden malý tip pre tých, ktorí nemajú odopínateľnú tortovú formu. Ja to zvyknem veľmi ľahko vyriešiť alobalom. Odmeráte aký dlhý kus alobalu potrebujete, potom alobal 2-3x v dlžke prehnete -podľa toho aký vysoký ho na bokoch potrebujete mať. Dostaneme vlastne taký hrubší tvrdší pás, ktorý utesníme okolo torty a 2 konce preložené cez seba prelepíme s páskou :-)