Kokosová torta
Kokostar (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Rýchla, jednoduchá, veľmi chutná, vláčna
kokosová torta :-) Vhodná na každú príležitosť. Pôvodne je
to moja trocha upravená verzia z internetu.
50 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si všetko potrebné na cesto..
Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešame už vopred. Kypriaci prášok som mala 15-gramový a z toho som dala polovicu.
- V miske si celkom dopenista vyšlaháme vajcia s cukrom. Po častiach pridávame zamiešanú múku a dobre do hladka vymixujeme. Následne všľaháme olej a nakoniec 0,5 dl mlieka.
- Cesto vylejeme buď do tortovej formy vystlanej papierom alebo do malého okrúhleho plechu s priemerom 25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 20-25 minút. Treba urobiť skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Zatiaľ kým cesto chladne si pripravíme všetko ostatné na plnku a polevu. V originálnych Kokostar receptoch na nete je použitá ako plnka len šľahačka zmiešaná s kokosom, ale mne sa to až tak nepáčilo a preto som plnku vylepšila o mascarpone :-) Ja som použila sladené smotany na šľahanie a podľa toho v recepte aj sladila cukrom. Ak použijete nesladené šľahačky, tak si cukor musíte ešte prispôsobiť :-) Čokoládu na polevu môžte použiť tiež podľa chuti buď tmavú alebo mliečnu alebo dokonca aj bielu :-)
- Smotanu si vyšľaháme zvlášť v miske a mascarpone s cukrom tiež zvlášť. Potom oboje spolu zmiešame, pridáme kokos a premiešame. Plnka je hotová.
- Vychladnutý korpus dáme na podnos, dáme buď tortový prsteň okolo alebo alobal a cesto popicháme všade ihlou. Polejeme rovnomerne všade mliekom a následne rozotrieme rovnomerne plnku. Takto odložíme tortu do chladničky aspoň na 2 hodiny schladiť.
- Keď je torta už schladená, pripravíme polevu. V malom kastróliku zohrejeme skoro na horúco smotanu na šľahanie, zoberieme ju bokom a následne do nej dáme rozlámanú/rozdrobenú čokoládu a miešame kým sa nerozpustí a dostaneme hladkú čokoládovú polevu.
- Tortu vyberieme z chladničky a hneď na studenú nalejeme hotovú polevu, ktorú rovnomerne zahladíme. Položíme naspäť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.
- Tortu pomocou ostrého, poprípade teplého noža pokrájame a servírujeme :-)
- A tu ešte raz torta v reze. Je veľmi dobrá, vláčna a nepresladená :-) Jednoduchá a rýchla na prípravu. Nám lepšie chutí čokopoleva s mliečnou čokoládou, ale to si môže každý už vybrať.
Prajem dobrú chuť!
- Jeden malý tip pre tých, ktorí nemajú odopínateľnú tortovú formu. Ja to zvyknem veľmi ľahko vyriešiť alobalom. Odmeráte aký dlhý kus alobalu potrebujete, potom alobal 2-3x v dlžke prehnete -podľa toho aký vysoký ho na bokoch potrebujete mať. Dostaneme vlastne taký hrubší tvrdší pás, ktorý utesníme okolo torty a 2 konce preložené cez seba prelepíme s páskou :-)