Kokosové rožteky
Kokosové rožteky

Kokosové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. novembra 2017
Kokosové rožteky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné, jemné rožteky z kysnutého cesta s kokosovou plnkou :-)

32 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
300 g
1 dl
150 g
2 ks
50 g čerstvé
2 PL
3,5-3,75 dl vlažné
1 KL
Plnka:
200 g
podľa chuti
100 g
2  bal (2x8 g)
2 PL hustá
3 PL tmavé
1 dl uvarená
1 dl horúca (alebo káva)
Na potretie:
1 ks
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol a celé dobre premiešame lyžicou. Pridáme vajíčka, 2 plné Pl čerstvej citrónovej šťavy, olej, celkom zmäknuté vlažné maslo a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili z 3dl mlieka + droždie + 1kl cukor. Všetko dobre spracujeme a pri hnetení podla potreby pridáme ešte cca 0,5-0,75 dl mlieka. Vypracujeme od polomäkšieho oniečo mäkkšie, mastné cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Napokon cesto trocha pomúčime a bez akéhokolvek miesenia, už len napravíme do tvaru bochníka. Cesto takto necháme na teplejšom mieste kysnúť 30-40 minút.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku potrebujeme kokos, práškový a vanilkový cukor, smotanu, kakao, maslo a v 1 dl vody spustenú 1 kopcovitú KL instantnej kávy. Plnku si pripravíme hned teraz, aby mohla postáť kým cesto celkom nakysne. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšlaháme. Pridáme 2 kopcovité PL hustej smotany (u nás červená 20%ná) a znova vyšlaháme. Pridáme 3 kopcovité PL kakaa, 1dl horúcej kávy a znova dobre vyšlaháme. Napokon pridáme kokos a tiež spolu premixujeme. Kedže kokos ako stojí, vláčnost popije (a aj pri pečení) som ešte primiešala 1dl horúcej vody, ale kludne môžte použit namiesto vody znova 1dl kávy. Takto spravenú plnku necháme postáť cca 1 h, čiže kým cesto nenakysne. Kto chce, pridá do plnky aj rum, alebo príchuť. Ja som nedala.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 30-ich minutách cesto bez múky (nie je potrebná - je mastné) ešte raz krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime troškou múky a necháme znova 30 minút kysnúť.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a každé cesto len tak zlahka vymiesime do tvaru bochníka.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si vyválkame na hrúbku 3 mm a pokrájame ho ako pizzu, na 8 častí. Na každý trojuholník dáme aspon 1 poriadne kopcovitú PL kokosovú plnku. Robila som s lekvárom a aj čisto len s kokosom. Použila som marhulový lekvár na pečenie, ale výborný je aj jahodový :-) Napokon trojuholníky zlahka skrútime do tvaru rohlíčka.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rohlíčky pokladieme na plech s papierom a natreme ich žltkom vajca, ktoré sme velmi opatrne premiešali s olejom. Ten žltok sa nesmie s tým olejom celkom spojiť, inak sa vám nevytvorý ten pekný vzor na rohlíku :-) Takto potreté rohlíčky dáme hned piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovat. Kedže sa počas pečenia cukor v plnke spúšta, tak vám kde-tu môže pár kvapiek vytiecť, ale to je normálne. Pravdaže záleží aj na tom, že kolko cukru do plnky dáte. My máme radi sladké, preto dávam až 200 g :-)

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rožteky sú chuťovo vynikajúce, cesto jemné a lahučké. Čerstvé v deň pečenia sú výborné, ale najsamlepšie sú od druhého dňa. Sú jemné a krehké :-) Podla chuti ich môžte plniť aj vláčnou orechovou, alebo makovou plnkou.

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sú fantastické s kávou, ale aj s mliekom a pohárom čaju na raňajky :-) A pravdaže sa im potešia aj deti na desiatu :-)

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kokosovo-lekvárové :-)

    Kokosové rožteky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

atina47
Cesminko, zajimavy recept, uz je v knize, ale dlouho se tam neohreje a pujde na zkousku pristi tyden do nove trouby.
danila
tá plnka sa mi páči kokosovo kávová,bude to zaujímavá chuť...
izabella929
@cesminaz ,fantastické rožteky..)s kávovým krémom som pracovala prvý krát pred 2 týždňami a môžem iba doporučiť na vyskúšanie..káva instantná je skutočne vhodná do krémov a plniek..)
cesminaz
@Atina47 som rada,ze sa rožteky páčia,sú výborné :-) určite ich skúšku neolutuješ. @Danila je to velmi dobrá chuť,aj ked tej kávy tam nieje tak vela,aby tak strašne vynikla :-) Tu je 1kopcovitá kl instantky,to dodá presne taký jemný kávový nádych do toho kakaového kokosu :-) Kto chce mať kávovejšiu chuť,ten si spravý silnejšiu kávu :-) @Izabelka dakujem za milé slová :-) Kávové krémy mám tiež velmi rada a do tejto plnky sa tá jemná kávová príchuť velmi hodila.Rožky sú naozaj fajnové ;-)
haji
Krásná práce, kdyby se mi takto někdo staral o raňajky a desitatu - tak bych si myslela, že už jsem na obláčku mezi andělíčky! Díky za receptík, milá Cesmínko, zajímavá a chutná plnka, jsi šikulka!!
motyka
Zase nová chuť plnky, ale aj cesta. Určite sú božské. Cesminaz - kde na tie vymýšľance - chodíš. Zbožňujeme koláče aj zákusky s kávou. Toto musím upiecť, najmä keď sú na druhý deň ešte lepšie. Len čo bude s mojou váhou? Nemáš nejaké koláče ,od ktorých sa chudne ? He, he.
cesminaz
@Haji dakujem za milé slová,tvoj komentík vždy poteší :-) Pozdravujem! Milá @Motyka ver mi,ze neolutuješ ak tieto rožteky upečieš :-) Sú naozaj vemi chutné a cesto fantastické.Aj čerstvé majú super cesto,ale aj na druhý deň sú krehučké,mäkké a jemné :-) Čo sa týka koláčov na chudnutie...také som ešte nevymyslela :-))) @Zolik :-)) to by veru bolo! Od rána do večera by sme len koláče jedli ;-P Pekný večer Vám!
2x haji a motyka
staja
Naozaj krásne rožteky so zaujímavou plnkou, určite vyskúšam. Tvoje recepty sú veľmi lákavé.
haji
@Cesminaz (25.11.2017 20:28)
Jediné koláče, které nehrozí kaloriemi, jsou virtuální. Sedíš u skla a nebo u knížky a kocháš se. V tomto momentu je to bezpečné. Pozor, ale za rohem číhá nebezpečí - že někde vyhrabeš i neadekvátní náhradu. Jsme jenom lidé. A možná právě proto je život tak krásný. Požehnanou neděli přeji všem!
jack
Tie sú krásne.Ako stále Cezminka,vydarili sa ti.Tú chuť si viem predstaviť.
siisa
Tiež ma zaujala tá plnka, ingrediencie napovedajú, že musí byť výborná !
cesminaz
@Haji :-)) presne tak! Aj ja odporúčam len "také" ked chce niekto schudnúť ;-)) @Staja dakujem :-) Plnka je vyborná,budem rada ak raz vyskúšaš. @Alex37 dakujem :-) @Monty @Jack @Siisa dakujem Vám za komentíky :-) Som rada,ze sa vam rožky pácia,sú vyborné aj s touto plnkou a aj s inou.Dnes som ich piekla s tvarohovou a čokoládovou plnkou :-) Pekný zvyšok večera prajem ;-P


1x haji
honestka
Na taketo Rozteky mame podobne recepty s rozdielom, ze mamka ich roky piekla pod nazvom
"64 dobrych roztekov" a v recepte sa lisime iba, ze namiesto oleja pouzivame domacu mast.
Naplne su tiez rozne. Naozaj plati, ze v jednoduchosti nasich "starodavnych" receptov nie je potrebnej zmeny pretoze aj s dnesnymi ingrediencami vyjdu a chutia perfect.
Asi si ma nabudila upiect - tvoje vyzeraju vabivo.

Inac neviem, ci si si nevsimla moju poznamku Tebe pri recepte "Obliz prst" - nechala som ti diskusny prispevok.
Ak ho ignorujes mozem poziadat redakciu o jeho zrusenie a prepac, ze ti to tu pripominam.
= Honestka
cesminaz
@Honestka (27.11.2017 04:15)

Milá @Honestka pravdaze som si tvoju reakciu a radu vsimla pri tom recepte :-) Ale mozno ty si si nevsimla,ze ja som ti uz bola aj odpisala na tvoj komentar.Preco by si mala dat niečo zmazúvať,ved rada sa vzdy zíde a ja som ti za ňu vdačná :-) Plánujem zákusok tento víkend,tak dúfam,ze sa mi podarí :-) Dakujem pekne za tvoj komentík a pekný den ti prajem.
honestka
@Cesminaz (27.11.2017 05:21)

mozno je to preto, ze som reakciu nedostala, /kde si ju poslala, lebo cez email som nenasla tvoj msg. a len tam dostavam odkazy z diskusii, alebo sukromne cez skype;.
Som rada, ze skusis, drzim palce, budes prekvapena ake je to jednoduche.
Ked sa ti bude pacit, ozaj ti odporucam raz urobit takuto plnku celu -nesklame ta. Zelam USPECH!
ubka
Jaaaj...@Cezminka , pozerám kokosové rožky!?? Však kokos je biely:-))) ale zbytocná moja neistota keď som prečítala recept.Cesto poznám ( 64 dobrých rožtekov) no plnka je zaujímavá,vyskúšam,len budem v napätí očakávať,či nebude veľmi suchá...Tvoje rožteky chválim.
cesminaz
@Honestka (27.11.2017 07:53)

Milá @Honestka ,ja som ti odpovedala rovno tam pod receptom "oblíž prst" :-) Dakujem este raz za rady a pekny den prajem! @Ubka :-)) tak kakaovo-kávovo-kokosová :-) Nie plnka vôbec nieje suchá,bola presne dobrá vláčna.V bode 2,kde ju robím spomínam,ze ju nechám hodinu stat kým cesto kysne.To je preto,aby za ten čas vsiakol kokos tekutinu už pred pečením a nie v rúre pri pečení,inak to bude suché.To musíš aj sama pozerať ako kokos pije za tú hodinu a poprípade aj po tej 1nej hodine pred plnením este pridat tekutinu a to podla chuti bud kávu,alebo horúcu vodu :-) Aj ja som dala este tesne pred plnením este 1dl vody do plnky,lebo za tú hodinu státia dost zhustlo-prepáč,zabudla som to v recepte pripomenúť.Doplním to.Plnka má byť pred plnením rožkou dobrá vláčna,ale zas nie tekutá :-) Dakujem za komentík,pekný den.
mitzy
Mňam, tá plnka spolu s lekvárom, to musí byť jedna báseň!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia