Kokosové rožteky fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné, jemné rožteky z kysnutého cesta s kokosovou plnkou :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
300 g |
|
1 dl |
|
150 g |
|
2 ks |
|
50 g čerstvé |
|
2 PL |
|
3,5-3,75 dl vlažné |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
podľa chuti |
|
100 g |
|
2 bal (2x8 g) |
|
2 PL hustá |
|
3 PL tmavé |
|
1 dl uvarená |
|
1 dl horúca (alebo káva) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, cukor, sol a celé dobre premiešame lyžicou. Pridáme vajíčka, 2 plné Pl čerstvej citrónovej šťavy, olej, celkom zmäknuté vlažné maslo a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili z 3dl mlieka + droždie + 1kl cukor. Všetko dobre spracujeme a pri hnetení podla potreby pridáme ešte cca 0,5-0,75 dl mlieka. Vypracujeme od polomäkšieho oniečo mäkkšie, mastné cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Napokon cesto trocha pomúčime a bez akéhokolvek miesenia, už len napravíme do tvaru bochníka. Cesto takto necháme na teplejšom mieste kysnúť 30-40 minút.
-
2
Na plnku potrebujeme kokos, práškový a vanilkový cukor, smotanu, kakao, maslo a v 1 dl vody spustenú 1 kopcovitú KL instantnej kávy. Plnku si pripravíme hned teraz, aby mohla postáť kým cesto celkom nakysne. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšlaháme. Pridáme 2 kopcovité PL hustej smotany (u nás červená 20%ná) a znova vyšlaháme. Pridáme 3 kopcovité PL kakaa, 1dl horúcej kávy a znova dobre vyšlaháme. Napokon pridáme kokos a tiež spolu premixujeme. Kedže kokos ako stojí, vláčnost popije (a aj pri pečení) som ešte primiešala 1dl horúcej vody, ale kludne môžte použit namiesto vody znova 1dl kávy. Takto spravenú plnku necháme postáť cca 1 h, čiže kým cesto nenakysne. Kto chce, pridá do plnky aj rum, alebo príchuť. Ja som nedala.
-
3
Po 30-ich minutách cesto bez múky (nie je potrebná - je mastné) ešte raz krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime troškou múky a necháme znova 30 minút kysnúť.
-
4
Po nakysnutí cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a každé cesto len tak zlahka vymiesime do tvaru bochníka.
-
5
Cesto si vyválkame na hrúbku 3 mm a pokrájame ho ako pizzu, na 8 častí. Na každý trojuholník dáme aspon 1 poriadne kopcovitú PL kokosovú plnku. Robila som s lekvárom a aj čisto len s kokosom. Použila som marhulový lekvár na pečenie, ale výborný je aj jahodový :-) Napokon trojuholníky zlahka skrútime do tvaru rohlíčka.
-
6
Rohlíčky pokladieme na plech s papierom a natreme ich žltkom vajca, ktoré sme velmi opatrne premiešali s olejom. Ten žltok sa nesmie s tým olejom celkom spojiť, inak sa vám nevytvorý ten pekný vzor na rohlíku :-) Takto potreté rohlíčky dáme hned piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovat. Kedže sa počas pečenia cukor v plnke spúšta, tak vám kde-tu môže pár kvapiek vytiecť, ale to je normálne. Pravdaže záleží aj na tom, že kolko cukru do plnky dáte. My máme radi sladké, preto dávam až 200 g :-)
-
7
Rožteky sú chuťovo vynikajúce, cesto jemné a lahučké. Čerstvé v deň pečenia sú výborné, ale najsamlepšie sú od druhého dňa. Sú jemné a krehké :-) Podla chuti ich môžte plniť aj vláčnou orechovou, alebo makovou plnkou.
-
8
Sú fantastické s kávou, ale aj s mliekom a pohárom čaju na raňajky :-) A pravdaže sa im potešia aj deti na desiatu :-)
-
9
Kokosovo-lekvárové :-)
:-) Kolace na chudnutie - tak to by bolo nieco!
Jediné koláče, které nehrozí kaloriemi, jsou virtuální. Sedíš u skla a nebo u knížky a kocháš se. V tomto momentu je to bezpečné. Pozor, ale za rohem číhá nebezpečí - že někde vyhrabeš i neadekvátní náhradu. Jsme jenom lidé. A možná právě proto je život tak krásný. Požehnanou neděli přeji všem!
"64 dobrych roztekov" a v recepte sa lisime iba, ze namiesto oleja pouzivame domacu mast.
Naplne su tiez rozne. Naozaj plati, ze v jednoduchosti nasich "starodavnych" receptov nie je potrebnej zmeny pretoze aj s dnesnymi ingrediencami vyjdu a chutia perfect.
Asi si ma nabudila upiect - tvoje vyzeraju vabivo.
Inac neviem, ci si si nevsimla moju poznamku Tebe pri recepte "Obliz prst" - nechala som ti diskusny prispevok.
Ak ho ignorujes mozem poziadat redakciu o jeho zrusenie a prepac, ze ti to tu pripominam.
= Honestka
Milá @Honestka pravdaze som si tvoju reakciu a radu vsimla pri tom recepte :-) Ale mozno ty si si nevsimla,ze ja som ti uz bola aj odpisala na tvoj komentar.Preco by si mala dat niečo zmazúvať,ved rada sa vzdy zíde a ja som ti za ňu vdačná :-) Plánujem zákusok tento víkend,tak dúfam,ze sa mi podarí :-) Dakujem pekne za tvoj komentík a pekný den ti prajem.
mozno je to preto, ze som reakciu nedostala, /kde si ju poslala, lebo cez email som nenasla tvoj msg. a len tam dostavam odkazy z diskusii, alebo sukromne cez skype;.
Som rada, ze skusis, drzim palce, budes prekvapena ake je to jednoduche.
Ked sa ti bude pacit, ozaj ti odporucam raz urobit takuto plnku celu -nesklame ta. Zelam USPECH!
Milá @Honestka ,ja som ti odpovedala rovno tam pod receptom "oblíž prst" :-) Dakujem este raz za rady a pekny den prajem! @Ubka :-)) tak kakaovo-kávovo-kokosová :-) Nie plnka vôbec nieje suchá,bola presne dobrá vláčna.V bode 2,kde ju robím spomínam,ze ju nechám hodinu stat kým cesto kysne.To je preto,aby za ten čas vsiakol kokos tekutinu už pred pečením a nie v rúre pri pečení,inak to bude suché.To musíš aj sama pozerať ako kokos pije za tú hodinu a poprípade aj po tej 1nej hodine pred plnením este pridat tekutinu a to podla chuti bud kávu,alebo horúcu vodu :-) Aj ja som dala este tesne pred plnením este 1dl vody do plnky,lebo za tú hodinu státia dost zhustlo-prepáč,zabudla som to v recepte pripomenúť.Doplním to.Plnka má byť pred plnením rožkou dobrá vláčna,ale zas nie tekutá :-) Dakujem za komentík,pekný den.