Kokosové rožteky

Kokosové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné, jemné rožteky z kysnutého cesta s kokosovou plnkou :-)

32 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, cukor, sol a celé dobre premiešame lyžicou. Pridáme vajíčka, 2 plné Pl čerstvej citrónovej šťavy, olej, celkom zmäknuté vlažné maslo a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili z 3dl mlieka + droždie + 1kl cukor. Všetko dobre spracujeme a pri hnetení podla potreby pridáme ešte cca 0,5-0,75 dl mlieka. Vypracujeme od polomäkšieho oniečo mäkkšie, mastné cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Napokon cesto trocha pomúčime a bez akéhokolvek miesenia, už len napravíme do tvaru bochníka. Cesto takto necháme na teplejšom mieste kysnúť 30-40 minút.
  2. Na plnku potrebujeme kokos, práškový a vanilkový cukor, smotanu, kakao, maslo a v 1 dl vody spustenú 1 kopcovitú KL instantnej kávy. Plnku si pripravíme hned teraz, aby mohla postáť kým cesto celkom nakysne. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšlaháme. Pridáme 2 kopcovité PL hustej smotany (u nás červená 20%ná) a znova vyšlaháme. Pridáme 3 kopcovité PL kakaa, 1dl horúcej kávy a znova dobre vyšlaháme. Napokon pridáme kokos a tiež spolu premixujeme. Kedže kokos ako stojí, vláčnost popije (a aj pri pečení) som ešte primiešala 1dl horúcej vody, ale kludne môžte použit namiesto vody znova 1dl kávy. Takto spravenú plnku necháme postáť cca 1 h, čiže kým cesto nenakysne. Kto chce, pridá do plnky aj rum, alebo príchuť. Ja som nedala.
  3. Po 30-ich minutách cesto bez múky (nie je potrebná - je mastné) ešte raz krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime troškou múky a necháme znova 30 minút kysnúť.
  4. Po nakysnutí cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a každé cesto len tak zlahka vymiesime do tvaru bochníka.
  5. Cesto si vyválkame na hrúbku 3 mm a pokrájame ho ako pizzu, na 8 častí. Na každý trojuholník dáme aspon 1 poriadne kopcovitú PL kokosovú plnku. Robila som s lekvárom a aj čisto len s kokosom. Použila som marhulový lekvár na pečenie, ale výborný je aj jahodový :-) Napokon trojuholníky zlahka skrútime do tvaru rohlíčka.
  6. Rohlíčky pokladieme na plech s papierom a natreme ich žltkom vajca, ktoré sme velmi opatrne premiešali s olejom. Ten žltok sa nesmie s tým olejom celkom spojiť, inak sa vám nevytvorý ten pekný vzor na rohlíku :-) Takto potreté rohlíčky dáme hned piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovat. Kedže sa počas pečenia cukor v plnke spúšta, tak vám kde-tu môže pár kvapiek vytiecť, ale to je normálne. Pravdaže záleží aj na tom, že kolko cukru do plnky dáte. My máme radi sladké, preto dávam až 200 g :-)
  7. Rožteky sú chuťovo vynikajúce, cesto jemné a lahučké. Čerstvé v deň pečenia sú výborné, ale najsamlepšie sú od druhého dňa. Sú jemné a krehké :-) Podla chuti ich môžte plniť aj vláčnou orechovou, alebo makovou plnkou.
  8. Sú fantastické s kávou, ale aj s mliekom a pohárom čaju na raňajky :-) A pravdaže sa im potešia aj deti na desiatu :-)
  9. Kokosovo-lekvárové :-)