Kokosová torta
Kokosová torta

Kokosová torta s mascarpone krémom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. decembra 2018
Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborná, jemná,šťavnatá kokosová torta :-)

100 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto základné:
300 g
300 g
4 ks
125 g
2 PL
1 dl
2 bal.
1 bal. (12 g)
štipka
Krém:
500 g
500 ml
200 g
200 g
Čokoládová poleva:
300 g (Milka)
2 kopcovité PL
Okrem toho:
 (alebo iný)
2 Pl
1 dl horúca




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny najprv na cesto. Je to základné cesto, z ktorého treba pri tomto recepte vychádzať :-) Múku si už dopredu v jednej miske premiešame s kypriacim práškom a so soľou.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske dobre prešľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly tekuté maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre prešľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova prešľaháme. Následne asi na 2x už zmiešanú múku a tiež dobre prešľaháme. Napokon ešte mlieko, s ktorým to ešte naposledy prešľaháme a hotovo :-)

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorej sme na spodok dali papier a boky natreli olejom (maslom) a posypali ich troškou múky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 35 minút. Treba si urobiť skúšku ihlou. Moja forma má vnútorný rozmer 25 cm.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo základného cesta máme 1 hrubý korpus, ktorý po vychladnutí prerežeme na 2 časti. Druhý korpus som upiekla len z polovičnej dávky "základného cesta", ten je tenký. Ten bude ako tretie cesto, ten dám do stredu torty. Ten hrubší korpus som po upečení na pár minút otočila opačne, aby sa ten kopček čo sa pri pečení spravil, vyrovnal :-) Ja keď robím tortu, tak vždy pečiem buď takto 2 korpusy alebo všetky 3 zvlášť. Ale kto chce, ten si upečie všetko dokopy ako 1 veľký korpus na tortu a prereže to na 3 časti. Ešte by som pripomenula, že ten tenší korpus sa pečie o niečo kratšie, treba sledovať.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si všetky suroviny čo sa týka krému (plnky) aj polevy.Na krém potrebujeme mascarpone, šľahačku, práškový cukor, kokos a džem - ja som dala jahodový, ten mi pasoval :-) Na polevu tu mám 3 Milky a hustú smotanu. Na poliatie korpusu med, ktorý zamiešame do 1 dl prevarenej vody. A napokon Raffaello na ozdobu torty.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv si urobíme kokosový krém. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premixujeme. Hotovo, je to super jednoduchý a skvelý krém ;-P

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Začala som spodnou časťou prerezaného korpusu, ktorý som popolievala polovicou medovej vody. Natrela ho poriadne džemom a opatrne dala kopčeky krému, ktoré som lyžicou opatrne rozťapkala. To aby sa džem nepohol z miesta :-) Položila naň ten korpus z dvoch vajec, natrela dobre džemom, naň znova naniesla krém a zakryla s vrchnou stranou prerezaného korpusu, ktorý som ešte predtým popolievala druhou polovicou medovej vody. Dala na vrch kúsok pečiaceho papiera, dosku a zaťažila 1 kg múky na 25-30 minút.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odstránime záťaž a torte upravíme najprv kraje a boky. Potom krémom potrieme celú tortu. Keďže to je kokosový krém, nečakajte, že sa vám ten krém podarí natrieť tak krásne hladko :-) Po natretí celej torty som na boky torty jemne "nahádzala" kokos, bez problémov sa prilepí :-) Tortu necháme 1/2 -1 h takto odstáť predtým než dáme na ňu polevu.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bielu polevu urobíme veľmi jednoducho... Rozlámeme si 3 biele Milky, pridáme 2 kopcovité PL smotany a buď nad parou, alebo na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa nám to nespojí do hladkej masy. Napokon necháme za občasného miešania vychladnúť, má byť letná.

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Letnú polevu opatrne rozotrieme najprv na vrchu torty a potom ešte pomocou lyžice necháme trošku postekať po okrajoch torty, to je taká ozdoba :-) Na vrch, ešte kým poleva tak nestuhla, dáme dookola Raffaello guľky a do stredu nasypeme buď kokos alebo hoblinky mandlí. Ale môžte si vrch ozdobiť aj ľubovoľne ako chcete :-)

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tortu treba nechať postáť aspoň 1 noc, ale ja zo zvyku nechávam torty postáť 2-3 dni. To kvôli tomu, aby sa tie chute prepojili :-)

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Torta v reze :-) Je výborná, cesto jemné a vláčne, krém je ľahučký a veľmi chutný. Cítiť aj chuť džemu a aj med. Prajem dobrú chuť!

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kedže mi zostali 3 PL krému, tak som spojila zopár kakaových sušienok čo mám napečené :-)

    Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radost
ooo..ty moja hviezda jasná
tá tvoja torta je tak krásna
ty pracuješ jak včelička
pre teba o mne pesnička:




haji
Moc pěkný recept, samé dobré suroviny, hezky podrobný postup, zlaté ruky, milá Cesmínko. Klobúk dole, jsi šikulka! S chutí bych dala testovací vzoreček. Požehnané Vánoce tobě i celé rodině! Díky za tvé recepty!
radost
@Radost (23.12.2018 20:59)

napravím to romantikou vianočnou:






pokojné sviatky všetkým tvojim milým želám..:-)
2x staja a haji
cesminaz
@Terinka milá,dakujem krásne a prajem aj ja tebe a tvojej rodine štastné prežitie vianočných sviatkov :-) @Haji zlatá,dakujem za tvoje vždy milé slová aj za prianie.Želám ti štastné a veselé vianoce! Milá moja @Radost ,ty ma tvojim komentárom vzdy potesis a niekedy aj rozosmeješ :-) Tá prvá pesnička je fakt dobrá :-))) páči sa mi! Prajem ti milá @Radost štastné a pokojné prežitie vianoc :-)
lenuckaaa
Hodne cukru aj čokolády. Torta patláma patláma. Nevkusná, mne sa nepáči.
staja
A mne by sa páčila - a určite aj mojim maškrtným vnučkám, ktoré milujú kokosové. Určite niekedy vyskúšam.
cesminaz
@Lenuckaaa (23.12.2018 22:36)

To, že sa tebe a iste ešte mnohým tu nepáči svedčí len o tom, že každý z nás má iný vkus a páči sa mu niečo iné :-) Som si vedomá toho, ze sa torta, alebo "jeden recept" nemôze páčit kazdému. A práve preto tu je niekolko tisíc receptov, aby si každý nasiel pre seba to vhodné :-) Neviem sice kolko toriet je tu, ale iste aspon 100, takže si je z čoho vyberat. Mne sa napriklad táto torta páči, je presne podla môjho vkusu a chuti :-) A čo sa týka cukru, je tiež presne dobrá sladká, postačí 1 kúsok a zaženie chut na sladké. Nebudem predsa robit "zákusok/tortu" na diétny spôsob a potom aby mi zahnalo chut na sladké môžem zjest pol torty ;-)) A čo sa týka ozdobenia si tiež každý už doozdobí ako sa jemu páči. Ja môzem naozaj len túto tortu odporúčat každému, kto lúbi kokosové. Je výborná, cesto vláčne, krém fantastický :-) Torta je celkovo fantastická, štavnatá a krémová. Kto ju u nas ochutnal, ten bol nadšený :-) Dakujem ti za komentár a prajem ti pekný den!
cesminaz
@Staja :-) vdaka.Táto torta je presne pre tých,čo zbožnujú kokosové.Viem,ze vnúčatá by boli určite spokojné :-)
radost
@Cesminaz
tá druhá má v sebe ohromnú silu-túžbu-v návrat do života
Vašek po mrtvici-kedy bol aut-sa vracal do života-úporne..tvrdo na sebe pracoval-a naspieval pár piesní..
mňa ten ľudský boj dojal
želám všetkým šťastie..
helenore
Prajem krásne Vianoce, si skvelá kuchárka. tvoje recepty sú tak zrozumiteľne popísané aj výborné. Ja mám veľmi rada recpty od teba aj ich veľa skúšam. Táto torta musí určite chutiť božsky.
cesminaz
@Zinnajdha @Rubyrom dakujem vam za vase milé slová,som rada,ze sa vam torta páči :-) @Rika111 @Luwinka dakujem vám a prajem aj ja vám príjemné prežitie vianočných sviatkov ;-) @Helenore dakujem pekne za tvoje milé slová,teší ma ze sa ti moje recepty páčia.Prajem ti krásne vianoce v kruhu najbližších :-)
motyka
Nebola som tu dlhšie. Pozerám, kokosová torta, tak toto musím kliknúť. A to je od @Cesminaz. Tak to musí byť výborné, ako všetko ostatné od nej. Ukladám a určite urobím neterke na najbližšie narodeniny.Tá kokosové taktiež zbožňuje. Díky.
A všetkým prajem taktiež požehnané a pokojné Vianoce /aj keď už je takmer koniec/.
cesminaz
@Motyka (26.12.2018 13:56)

Milá @Motyka dakujem za komentík aj za dôveru v mojich receptoch :-) Torta je výborná,verím ze bude chutit každému.Pekný den prajem.
jack
Joooj krásna je.Len keď ja kokos veľmi nie.No manžel si príde na svoje;-)
cesminaz
@Jack (28.12.2018 16:45)

Milá @Jack vdaka za nahliadnutie a komentík.Verím,ze manzelovi by chutila a kto vie,možno ani ty by si nepohrdla ;-))
gitka61
Torta musí byť výborná , určite ju vyskúšam.Manzel miluje kokosové ,tak si určite pochutí . Ďakujem za receptík.
cesminaz
@Gitka61 (5.1.2019 17:09)

Táto torta bola naozaj fantastická,chutila každému.Len ju treba nechat hotovú postat aspon 1-2 dni,to kvôli tomu,aby sa tie chute prepojili.Ja robievam torty stále 2dni vopred :-)