Kokosová torta

Kokosová torta s mascarpone krémom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborná, jemná,šťavnatá kokosová torta :-)

100 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny najprv na cesto. Je to základné cesto, z ktorého treba pri tomto recepte vychádzať :-) Múku si už dopredu v jednej miske premiešame s kypriacim práškom a so soľou.
  2. V jednej miske dobre prešľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly tekuté maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre prešľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova prešľaháme. Následne asi na 2x už zmiešanú múku a tiež dobre prešľaháme. Napokon ešte mlieko, s ktorým to ešte naposledy prešľaháme a hotovo :-)
  3. Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorej sme na spodok dali papier a boky natreli olejom (maslom) a posypali ich troškou múky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 35 minút. Treba si urobiť skúšku ihlou. Moja forma má vnútorný rozmer 25 cm.
  4. Zo základného cesta máme 1 hrubý korpus, ktorý po vychladnutí prerežeme na 2 časti. Druhý korpus som upiekla len z polovičnej dávky "základného cesta", ten je tenký. Ten bude ako tretie cesto, ten dám do stredu torty. Ten hrubší korpus som po upečení na pár minút otočila opačne, aby sa ten kopček čo sa pri pečení spravil, vyrovnal :-) Ja keď robím tortu, tak vždy pečiem buď takto 2 korpusy alebo všetky 3 zvlášť. Ale kto chce, ten si upečie všetko dokopy ako 1 veľký korpus na tortu a prereže to na 3 časti. Ešte by som pripomenula, že ten tenší korpus sa pečie o niečo kratšie, treba sledovať.
  5. Pripravíme si všetky suroviny čo sa týka krému (plnky) aj polevy.Na krém potrebujeme mascarpone, šľahačku, práškový cukor, kokos a džem - ja som dala jahodový, ten mi pasoval :-) Na polevu tu mám 3 Milky a hustú smotanu. Na poliatie korpusu med, ktorý zamiešame do 1 dl prevarenej vody. A napokon Raffaello na ozdobu torty.
  6. Najprv si urobíme kokosový krém. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premixujeme. Hotovo, je to super jednoduchý a skvelý krém ;-P
  7. Začala som spodnou časťou prerezaného korpusu, ktorý som popolievala polovicou medovej vody. Natrela ho poriadne džemom a opatrne dala kopčeky krému, ktoré som lyžicou opatrne rozťapkala. To aby sa džem nepohol z miesta :-) Položila naň ten korpus z dvoch vajec, natrela dobre džemom, naň znova naniesla krém a zakryla s vrchnou stranou prerezaného korpusu, ktorý som ešte predtým popolievala druhou polovicou medovej vody. Dala na vrch kúsok pečiaceho papiera, dosku a zaťažila 1 kg múky na 25-30 minút.
  8. Odstránime záťaž a torte upravíme najprv kraje a boky. Potom krémom potrieme celú tortu. Keďže to je kokosový krém, nečakajte, že sa vám ten krém podarí natrieť tak krásne hladko :-) Po natretí celej torty som na boky torty jemne "nahádzala" kokos, bez problémov sa prilepí :-) Tortu necháme 1/2 -1 h takto odstáť predtým než dáme na ňu polevu.
  9. Bielu polevu urobíme veľmi jednoducho... Rozlámeme si 3 biele Milky, pridáme 2 kopcovité PL smotany a buď nad parou, alebo na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa nám to nespojí do hladkej masy. Napokon necháme za občasného miešania vychladnúť, má byť letná.
  10. Letnú polevu opatrne rozotrieme najprv na vrchu torty a potom ešte pomocou lyžice necháme trošku postekať po okrajoch torty, to je taká ozdoba :-) Na vrch, ešte kým poleva tak nestuhla, dáme dookola Raffaello guľky a do stredu nasypeme buď kokos alebo hoblinky mandlí. Ale môžte si vrch ozdobiť aj ľubovoľne ako chcete :-)
  11. Tortu treba nechať postáť aspoň 1 noc, ale ja zo zvyku nechávam torty postáť 2-3 dni. To kvôli tomu, aby sa tie chute prepojili :-)
  12. Torta v reze :-) Je výborná, cesto jemné a vláčne, krém je ľahučký a veľmi chutný. Cítiť aj chuť džemu a aj med. Prajem dobrú chuť!
  13. Kedže mi zostali 3 PL krému, tak som spojila zopár kakaových sušienok čo mám napečené :-)