Pečené bravčové mäso

Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Knedlo, vepřo, zelo... České národné jedlo.

40 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kapusta: Hlávkovú kapustu si nakrájame deň vopred, premiešame ju spolu s rascou a soľou. Necháme v zakrytej miske do druhého dňa zmäknúť a pustiť šťavu.
  2. Na druhý deň cibule ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a na masti či oleji osmahneme do sklovita. Prisypeme pokrájanú kapustu aj s vodou, čo pustila a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Premiešame a pod pokrievkou dusíme za občasného premiešania do zmäknutia. Podľa potreby podlievame ešte vodou. Pred dokončením kapustu dochutíme octom. Doba dusenia je cca 40 minút.
  3. Mäso: Rozohrejeme si olej alebo masť a jednotlivé kúsky mäsa osmahneme zo všetkych strán (necháme ho "zatiahnuť"). Potom mäso preložíme do pekáča, zalejeme výpekom, osolíme, pridáme trochu čierneho korenia a drvenej rasce. Mäso podlejeme trochou vody a pekáč zakryjeme druhým pekáčom alebo alobalom. Dáme piecť do rúry na 200 °C. Po hodinke som pekáč vybral, mäso pootáčal, dolial trochou vody a zasa dal na hodinku do rúry. Pritom som ho niekoľkokrát popolieval výpekom. Potom som ho ešte raz popretáčal, popolieval a nechal ho piecť ešte 30 minút - zakryté.
  4. Mäso je upečené a pri ňom výpek, ktorý mi chutí.
  5. Podávame s knedľou. DOBRÚ CHUŤ!