Foto: ailuj82
Už som ich robila viac krát , ale tieto sú naozaj naj :) Zdroj net.
porcií
Postup
-
1
Z vlažného mlieka a droždia urobíme kvások. Do misy dáme múku, zmäknuté maslo, soľ, cukor, vlažnú vodu a vzýdený kvások. Miesime len toľko, aby sa všetky suroviny spojili. Ja som robila v domácej pekárničke - program cestoviny - ale len na 3 minúty!!! Nie viac. Miesením sa bielkoviny v múke menia na lepok a to v tomto prípade nie je žiadúce. Cesto je tuhšie, ale vôbec sa nelepí na ruky. Vložíme ho do misy a dáme do chladničky.
-
2
Po hodine /ale kľudne aj na druhý deň/ cesto vyberieme, rozvaľkáme, na 2/3 uložíme nakrájané STUHNUTÉ maslo, preložíme ako lístkové a dáme znovu do chladničky. O hodinu, 2,3,... :) proces opakujeme, celkovo prekladáme 3x. Pracujeme čo najrýchlejšie, aby sa maslo nezačalo topiť!
-
3
Poprekladané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3-0,5 cm a plát veľký 100x20cm /cca:)/ a krájame trojuholníky -s výškou 20cm. Zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme vajcom rozšľahaným so studenou vodou a necháme pri izbovej teplote v prievane /pri otvorenom okne/ kysnúť 1-2 hodiny. Keď si spomenieme, potrieme znovu vajcom :)
-
4
Pečieme vo vyhriatej rúre 200°C asi 5 min, potom stíšime na 170°C a dopečieme - asi 10 min. Naj sú čerstvé, s maslom a džemom, medom :) Ale ak zostanú aj na druhý deň... sú stále mäkké, vláčne, nevysušené :)
@denyany _ ďakujem, času mám až-až :) Upečiem, pošlem ;)
@sisok - ja som tento recept našla na nete, netvrdím, že sú pravé, alebo neviem aké... mali taký názov.
A ja som použila špaldovú múku, lebo je zdravšia :)
@amelie - aj tento recept bol rozdelený na viac dní - 3, ale mne sa tak dlho čakať nechcelo :), tak som dala vždy cesto len schladiť...ale nabudúce spravím s tým 3 dnovým odležaním, aby som vedela porovnať;)
@sisok tu má tiež super recepty :)
varecha.pravda.sk/recepty/prave-francuzske-croissanty-fot...
Recept som našla na anglickej stránke... ale určite ho raz vyskúšam aj trojdňovo :)
Áno, maslo sa celé rozkrája na 1. krát rozvaľkané cesto a potom sa len prekladá.
Ten prievan je presne preto, čo píšete, že aby sa maslo v ceste neroztopilo. Ja som mala plech položený v kuchyni pri pootvorenom okne... a bolo zima, ale aspon sa vyvetralo :) Môžete to riešiť, tým, že dáte rožky kysnúť do nejakej chladnejšej izby...