Klasický francúzsky croissant (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Už som ich robila viac krát , ale tieto sú naozaj naj :) Zdroj net.

15
porcií

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka a droždia urobíme kvások. Do misy dáme múku, zmäknuté maslo, soľ, cukor, vlažnú vodu a vzýdený kvások. Miesime len toľko, aby sa všetky suroviny spojili. Ja som robila v domácej pekárničke - program cestoviny - ale len na 3 minúty!!! Nie viac. Miesením sa bielkoviny v múke menia na lepok a to v tomto prípade nie je žiadúce. Cesto je tuhšie, ale vôbec sa nelepí na ruky. Vložíme ho do misy a dáme do chladničky.
  2. Po hodine /ale kľudne aj na druhý deň/ cesto vyberieme, rozvaľkáme, na 2/3 uložíme nakrájané STUHNUTÉ maslo, preložíme ako lístkové a dáme znovu do chladničky. O hodinu, 2,3,... :) proces opakujeme, celkovo prekladáme 3x. Pracujeme čo najrýchlejšie, aby sa maslo nezačalo topiť!
  3. Poprekladané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3-0,5 cm a plát veľký 100x20cm /cca:)/ a krájame trojuholníky -s výškou 20cm. Zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme vajcom rozšľahaným so studenou vodou a necháme pri izbovej teplote v prievane /pri otvorenom okne/ kysnúť 1-2 hodiny. Keď si spomenieme, potrieme znovu vajcom :)
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre 200°C asi 5 min, potom stíšime na 170°C a dopečieme - asi 10 min. Naj sú čerstvé, s maslom a džemom, medom :) Ale ak zostanú aj na druhý deň... sú stále mäkké, vláčne, nevysušené :)