Foto: tatranka
Od určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je Zobraziť celý popisOd určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je už nespočetné množstvo.No po skúške pečením a ochutnaním, je vždy ten jeden najlepší.Teraz som vybrala nutelový croissant.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: I. | |
600 g obyčajná |
|
4 kusy |
|
70 g |
|
160 ml teplá |
|
1,5 káv.lyžičky |
|
125 g |
|
3 polievkové lyžice |
|
10 g |
|
Cesto: II. | |
125 g |
|
50 g |
|
štipka ,cukor štipka |
|
Plnka: | |
150-200 g |
|
Iné: | |
1 káv.lyžička |
|
1 pol.lyžica |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Zamiesim si prvé cesto: múka,vajíčka,teplá voda,soľ,cukor,sušené droždie,sušené mlieko,maslo.Spracujem cesto,ktoré sa zdá akési neforemné,lepkavé.Nechám ho takto odpočinúť 15 minút.
-
2
Cesto,ktoré odpočíva prikryté 15 minút.
-
3
Potom ho na novo prepracujem.Rukou ho potriem po vrchu jedlým olejom a pracujem s ním ďalej.Cesto musí byť pekné,pružné a elastické. Takto spracované cesto nechám v miske a prikryté dám do chladničky na 45 minút oddýchnuť.
-
4
Po tejto dobe cesto vyberiem a na pomúčenej doske rozváľam.
-
5
Medzi tým si urobím II.cesto.175 g masla spojím s 50 g hladkej múky,štipkou soli a štipkou cukru.Vymiešam.
-
6
Na vyváľane cesto zmes nanesiem.
-
7
Rozotriem.
-
8
Potom cesto zbalím boky zahnem a preložím ho na tri diely na seba.Preváľkam na novo a zopakujem prekladanie hneď ešte raz.
-
9
Preválkané a uložené cesto.Poprášim trochu múkou.
-
10
Cesto bude odpočívať v olejom vymazanej nádobe v chlade 20 minút.
-
11
Uložené cesto.Po oddýchnutom ceste,cesto rozváľkam a pokrájam ho na pásy.Záleží aké veľke kroasanty chcete mať.
-
12
Pás cesta.
-
13
Pásy cesta pokrájam radielkom na trojuholníky,na ktoré nanesiem nutelu.Stočím od širšej strany.
-
14
Žĺtko s mliekom si pripravím na potieranie kroasantov.
-
15
Po stočení kroasanty necháme podkysnúť.Potom ich na novo potrieme rozšľahaným vajíčkom z mliekom.Potreté kroasanty. Ukladám ich na fóliu na pečenie.Vložím do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Pečiem tiež pri tejto teplote asi 30-35 minút.
-
16
Počkajte si na peknú farbičku na nich.Necukrujem! Zvlhnú! Len pred podávaním.
-
17
A tu už niečo na zahryznutie. Veľa zdaru pri pečení!
Táto zmes sa nezapracuje hneď do cesta. To je tak ako pri lístkovom ceste.Je to niečo podobné.Tiež sú dve cestá.Neviem,či si spokojná z mojim vysvetlením.
na 1 ***.
@damisa @ajluj @michsamant ďakujem vám.
@atkas ďakujem za pochvalu. Nemám domáce vajíčka.No určite viem,že boli čerstvé.U nás je totiž hydinárska farma a vozia čerstvé vajíčka.Zatiaľ som bola vždy spokojná.No jednu chybu majú.Už sú dosť drahé.Vajíčko stojí dvadsať centov.@mariajanka712 nech sa ti vydaria.
Ďakujem vám za úprimné gratulácie.Viete,že ma výhra teší.Vždy je to akýsi náboj do spracovania nových receptov.
@elisticka ďakujem.
To že ich pečiete na cestu so sebou ma veľmi teší.Zopakujte si vydarený pokus a napečte si kopec tohto chutného pečiva.