Croissanty s nutelou fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 28. marca 2012
Croissanty s nutelou (fotorecept)
Foto: tatranka

Od určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je Zobraziť celý popisOd určitého času,častejšie vyhľadávam recepty,pečených domácich produktov ku káve,čaju.Tak som začala piecť,briošky,bagetky pagáčiky a teraz aj croissanty.Rôzne žemličky.Chlieb pekávam už roky.Tých receptov je už nespočetné množstvo.No po skúške pečením a ochutnaním, je vždy ten jeden najlepší.Teraz som vybrala nutelový croissant.

65 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto: I.
600  g obyčajná
4 kusy
70 g
160 ml  teplá
1,5 káv.lyžičky
125 g
3 polievkové lyžice
10 g
Cesto: II.
125 g
50 g
štipka ,cukor štipka
Plnka:
150-200 g
Iné:
1 káv.lyžička
1 pol.lyžica
1 ks




Postup

  1. 1

    Zamiesim si prvé cesto: múka,vajíčka,teplá voda,soľ,cukor,sušené droždie,sušené mlieko,maslo.Spracujem cesto,ktoré sa zdá akési neforemné,lepkavé.Nechám ho takto odpočinúť 15 minút.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto,ktoré odpočíva prikryté 15 minút.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ho na novo prepracujem.Rukou ho potriem po vrchu jedlým olejom a pracujem s ním ďalej.Cesto musí byť pekné,pružné a elastické. Takto spracované cesto nechám v miske a prikryté dám do chladničky na 45 minút oddýchnuť.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po tejto dobe cesto vyberiem a na pomúčenej doske rozváľam.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým si urobím II.cesto.175 g masla spojím s 50 g hladkej múky,štipkou soli a štipkou cukru.Vymiešam.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vyváľane cesto zmes nanesiem.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozotriem.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom cesto zbalím boky zahnem a preložím ho na tri diely na seba.Preváľkam na novo a zopakujem prekladanie hneď ešte raz.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preválkané a uložené cesto.Poprášim trochu múkou.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto bude odpočívať v olejom vymazanej nádobe v chlade 20 minút.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uložené cesto.Po oddýchnutom ceste,cesto rozváľkam a pokrájam ho na pásy.Záleží aké veľke kroasanty chcete mať.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pás cesta.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pásy cesta pokrájam radielkom na trojuholníky,na ktoré nanesiem nutelu.Stočím od širšej strany.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Žĺtko s mliekom si pripravím na potieranie kroasantov.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po stočení kroasanty necháme podkysnúť.Potom ich na novo potrieme rozšľahaným vajíčkom z mliekom.Potreté kroasanty. Ukladám ich na fóliu na pečenie.Vložím do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Pečiem tiež pri tejto teplote asi 30-35 minút.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Počkajte si na peknú farbičku na nich.Necukrujem! Zvlhnú! Len pred podávaním.

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A tu už niečo na zahryznutie. Veľa zdaru pri pečení!

    Croissanty s nutelou (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

afataga
fiha krasne su mnamkove, len by ma zaujimalo, ako si prisla na to, ze tam idu vlastne dve cesta
tatranka
@atafaga možno som to zle štyrlizovala.No za druhé cesto som považovala maslo s múkou,ktoré sa natiera na prvé cesto,ktoré oddychovalo.Po spracovaní je to jedno cesto,ale takto sa mi to zdalo prehľadnejšie.No myslím,že mi rozumieš.
Táto zmes sa nezapracuje hneď do cesta. To je tak ako pri lístkovom ceste.Je to niečo podobné.Tiež sú dve cestá.Neviem,či si spokojná z mojim vysvetlením.
helca103
@afataga , alebo si predstav že robíš lístkové cesto presne tak sa robí toto pľundrové cesto od @tatranka , krásne sa lístkuje.Dávno som to cesto nerobila,ďakujem za pripomenutie.
damisa
sú krásne, dúfam že aj mne sa tak pekne vydaria
sladkacokolada
krásne ich máš, musíš mať asi svätú trpezlivosť, keď sú všetky rovnaké a tak krásne pozatáčané.
afataga
@tatranka jasne ze rozumiem, ale ste ma aj s @helca103 rozosmiali, lebo plundrove cesto si mozem naozaj len predstavit :-) este som ho nerobila ale mozno sa niekedy odhodlam, dakujem za vysvetlenie
marijanka712
@tatranka znova si ma chytila za srdce crasanti sú prekrásné, lístkované, a vysoko jedlé , tak idem do toho zajtra to vyskúšam nedá mi pokoj taký perfektný recept, velmi dobre spracovaný, a výsledok prekrásný....znova si zabodovala 1*****
1x zuble
medovnicek
určite vyskúšam, vyzerajú úžasne a musia byť aj veľmi chutné, tiež si myslím, že je lepšie si radšej pečivko napiecť ako kúpiť
zdezda
jéééémine, tatranka, to je nádhera, musím ich podľa Tvojho super lopatistického receptu vyskúšať aj ja, dodala si mi odvahu, zas zašpiním laptop, keďže ho budem mať na kredenci :-)
ceresnicka1
Sú veľmi pekné a určite aj dobré,ukladám do KK a snáď sa niekedy odhodlám na to cesto...
pivonka
Croissanty máš nádherné a vidno to už na fotkách postupu - farba vajíčok (tá ma dostala, asi domáce) a vláčnosť cesta môžem ohmatať očami. Paráda.
adkas
nadherneeeeeeee, perfektne spracovany postup, ukladamKK a verim, ze coskoro vyskusam. Vyzeraju tak neodolatelne, super, tlieskam
mariaklara
Máš ich krásne, som toho istého názoru, ako píšeš v úvode receptu, asi to ide vekom-:))) Určite vyskúšam.
babav
Krasne...perfektny recept ;-) .Susene mlieko v ceste je podmienkou,alebo moze byt aj cerstve ?
tatranka
@babav v recepte sa uvádza sušené.Neskúšala som s obyčajným mliekom.Má to asi svoj dôvod.Neviem,ako y sa zachovalo obyčajné mlieko.@mariaklara áno máš veľkú pravdu.Asi to ide s vekom.
@atkas ďakujem za pochvalu. Nemám domáce vajíčka.No určite viem,že boli čerstvé.U nás je totiž hydinárska farma a vozia čerstvé vajíčka.Zatiaľ som bola vždy spokojná.No jednu chybu majú.Už sú dosť drahé.Vajíčko stojí dvadsať centov.@mariajanka712 nech sa ti vydaria.
jerica
@tatranka Martuška , tvoje recepty , gazdinka a klasika sa nezaprie, hneď by som si kusla do jedného. Mňam ku kávičke:-))neviem kedy prídu na rad , určite ale ulkladám.
palokuchki
Mas ich krasne a isto su aj velmi chutne . Aj ked je s plundrovanym cestom viacej roboty ako s obycajnym kysnutym, oplati sa robit. Rozky z neho su ovela chutnejsie.
marcy
@palucki ,máš pravdu :-).....ak pečiem chlebík z 1 kg múky a viac,( bez pekarničky ) vtedy takto prekladám cesto,jeho konečná kvalita je výborná
orchidea
Skutočne krásne spracovaný recept a vynikajúci výsledok....
havino
och sú nádherné, nerobila som tento druh cesta ešte, ale ukladám, tak krásne si napísala postup, že odvahu veru mám
smorko
po všetkých pochvalách už nieje čo dodať. No jedna nádhera,ďakujem za recept.
fionecka
Tiež som sa nechala nachytať - zajtra vyskúšam ... ešte by som chcela vedieť, koľko kúskov vyjde ?
babkamt
V pondelok som si kúpila v L..... jeden koláčik z tohoto cesta. Bol na počudovanie výborný a hlavne čerstvý. V duchu som si povedala , že si niečo takéto upečiem. Voilá.Otvorím Varechu a čo nevidím?Podľa tvojho receptu by to malo ísť dobre.Už sa na ne veľmi teším. Ukladám do kk.
mojack
Sú na krásne zhryznutie ... a gratulujem k výhre
tatranka
Najprv odpoviem @Fionecke. Množstvo záleží na širke pásov.Aké veľké si zvolíš kroasanty.To je len na tebe.Radšej širšie aj dlhšie,aby ti nevytiekla nutela a mala si ju do čoho zatočiť.Je to dôležité.Mne vyšlo devätnásť kúskov.
Ďakujem vám za úprimné gratulácie.Viete,že ma výhra teší.Vždy je to akýsi náboj do spracovania nových receptov.
danielas
Tiež Ti dávam Tatranka 1*****. A pridávam sa ku gratulantom. Ukladám si tvoj receptík,moje vnúčatá sa iste potešia
maartina
...krááásne sa Ti vydarili ...pripájam sa s gratuláciou
cica2
zaslúžená výhra, srdečne gratulujem :-)) Croissanty sa ti nádherne vydarili a aj fotočky, ako vždy! :-)
ejmepb
Sušené mlieko nemám, ale vyskúšam s domácim mliekom, hádam sa podaria.
sora2
Tak toľko pochvalných komentárov tu už dávno nebolo, ja sa k nim tiež pripajam, myslím, že už bolo napísané všetko, ale predsa este jeden komentár - konečne pravé CROISSANTY, pretože receptov pod týmto názvom tu už bolo neúrekom, ale s croissantami nemali nic spoločné - dakujem
jerica
@tatranka Martuška , teším sa s tebou, krásna cena v dobrých rukách,zaslúžené:-))
paveva
aj mne sa veľmi páčia, netrufam si ich ani upiecť
neposed
nádhera, musím ich vyskúšať a samozrejme, blahoželám k výhre. Je v dobrých rukách.
anene
Sú nádherné a určite aj veľmi dobré. Skúsim upiecť.Chcem sa opýtať na skúsenosť so silikónovou podložkou na pečenie. Veľakrát som ju mala v Lidli v ruke, ale vždy ma odrádza, či v tej hmote nie je veľa škodlivín tým, že sa zohreje, alebo je potrebné podložku kúpiť niekde inde? Podľa čoho rozoznám kvalitu? Ďakujem.
elisticka
waaaaaaaaaaaaaau blahozelam k vyhre krasne krojsantiky:-)) mma tu absenciu tak som ich nezaregistrovala :))

tatranka
@anene nepodkadám silikónovú hrubú fóliu.Pečiem na tenučkej folii a neviem či je zo silikónu.Možno vareškárky budú vedieť čo je to za hmota.Tie hrubšie silikónové používam na spracovanie cesta.
@elisticka ďakujem.
irenaw
krásne sú, takéto domáce by som si dala hneď :-) tlieskam
magdala
nádherné croissanty a ešte jedno veľké plus za zrozumiteľný postup pri pečení a fotky :))) ukladám do KK a najbližšie sa činím :)
magdala
ďakujem tatranka, vydarili sa a sú úžasné aj vďaka tvojmu skvelo napísanému receptu.
mstepo
robil som ich a boli perfiš všetci čo skúsili chválili :) dnes si ich ideme urobit pred cestou na dovolenku :)
tatranka
@croissanty sú dobré pečivo a teším sa,že vám chutnali.Na dovolenke vám želám krásnu pohodu,oddýchnite si,naberte nových síl.
To že ich pečiete na cestu so sebou ma veľmi teší.Zopakujte si vydarený pokus a napečte si kopec tohto chutného pečiva.
ikah
Nerozumiem prečo máte v postupe v druhom ceste napísané,že na prípravu potrebujeme 125g masla a pri fotkách v postupe píšete,že 175g masla vymiešate s 50g hladkej múky... Ved to nikdy nemôže zhustnúť tak ako to máte vy vyfotené...
tatranka
@Ikah mrzí ma,ale ide tam 125 g masla.Opraviť sa mi to nedalo,lebo tento úkon už po nastavení receptu už sa opraviť nedá. Ináč,je všetko správne.
canita
vyzerajú krásne a chutne :) a prosím vás nevytečie tá nutela pri pečení? pozerám na fotke, kde už sú hotové a vidím že nutela už vykúka... tak či aj všetka "nevylezie"... lebo raz som robila také točené rožteky a rýchlo to vytekalo :(
tatranka
@canita je potrebné plnku ukladať do stredu cesta a poriadne uzavrieť.No veru sa aj tak sem tam stane,že plnka skúša sa dostať von.

pipka
Vyzerajú super a chutne určite vyskúšam
zuzikkka
su naozaj krasne:), skusala som uz viac receptov s plundrovym cestom, ale vzdy som mala problem s tym, ze pri valkani mi zacalo maslo vychadzat z cesta a hrozne to lepilo. Nestalo sa Vam to este? neviem kde robim chybu:(
tatranka
@zuzikkka keď si natrieš na I.cesto,maslové cesto, obrázok 6 a7 a dáš ho do chladničky na schladenie,ono by ti nemalo vychádzať pri vaľkaní maslo.A ak sa pýtaš,či sa mi to nestalo? Stalo.No postupne som na to prišla,že čím je cesto lepšie oddýchnuté a schladené,nič také sa nedeje.
kamilka25
Ahojky v živote som nerobila ani plundrove ani lístkové cesto ani croissant.. Ale idem to skúsiť. Dúfam že to nieje zložité... Tento recept sa mi zdá najmenej zložitý haha. Držte palce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia